Рафа - разрушителят


Н. Гавазов

Рафа - разрушителят

В събота вечер в Абу Даби европейският първенец Интер победи с 3:0 Мазембе и триумфира със Световната купа - напълно заслужен успех за „нерадзурите" и вън от всякакво съмнение е, че италианският гранд наистина е най-достоен за титлата. Веднага след финала наставникът на световния шампион побърза да заяви: „Искам помощ". Излезе ли Интер от кризата и има ли основание Рафа Бенитес да отправи подобно искане? Дали испанският специалист е удобна дъска за дартс или с изгонването му ще се решат лесно проблемите в Интер?

Представете си - отличен барабанист, заради желанието си за по-голяма слава напуска и преминава в друг оркестър. На негово място остават само барабаните, но идва и друг музикант - напълно нормален, с авторитет и не по-малко добър, но който трябва да настрои педалите на инструмента според дължината на собствените си крака. Палките са в ръцете, всичко е настроено, но нещо в цялостната композиция на оркестъра куца.

И така, Интер на Моуриньо от 2009/10 е изключително треньорски отбор, колектив от един човек. Но португалецът просто си тръгна и остави цялата готова конструкция в ръцете на друг, който трябваше само да регулира и настрои отбора. Бенитес яхна всичко наготово и започна да препуска по футболните полета на Европа и Италия. Трябваше само да съхрани баланса. Но рано или късно всеки баланс започва да се губи и той трябва отново да бъде настроен. Тук обаче испанският специалист не успя да се справи със своята задача. На всичкото отгоре, злощастните травми, които се стовариха върху отбора, губещ своя баланс доведоха цялата конструкция до състояние на негодност. И абсолютният шампион на Италия, най-силният клуб в Европа е седми в Серия А и изостава от лидера с 13 точки, а в Шампионската лига отстъпи първото място в групата на дебютанта Тотнъм! Бенитес се опита с безсмислени упражнения да възстанови рушащата се композиция, но уви - безуспешно и в момента стана много модерно да се говори за „шахматиста" като разрушител на отбори.

Но нека отново припомня, че успешният Интер е модел на Моуриньо Очевидно е, че тази успешна епоха е към своя край. Очевидно е, че тя дойде с идването на Рафа на „Сан Сиро" и никой няма да си позволи да стреля срещу миналите герои в името на някой новодошъл. Но е и смешно да се обвинява който и да е, че не прилича на някой герой.

Какво следва тогава оттук нататък? Дали президента Морати не бива да покани друг треньор, който да не унищожи наследството на Моуриньо? Има ли обаче човек на земята, който да си прилича с Жозе? Отговорът е не. Така, че изгонването на Рафа и замяната му с друг специалист няма да промени нещата в никакъв случай. Единственото, което остава да направи Морати е да даде по-голямо доверие на Бенитес, защото испанецът чак след идването си в Милано усети тежестта от работата на своя предшественик. И Интер попадна в тежка ситуация, благодарение на собствените си успехи, а всеки продължава да повтаря - Моуриньо, Моуриньо. Очевидно е, че на отбора му трябва преустройка и ако ръководството бързо престане да живее с миналото, то съвсем скоро ще видим новия Интер. Така, че в събота вечер думите на Рафа имат своя резон. А анонса на Морати трябва да бъде само един - да даде повече доверие на своя треньор. В противен случай е по-добре за всички Бенитес да си тръгне.

 

  Сподели
213