Завръщането


Н. Гавазов

Завръщането

Бившият старши-треньор на РБ Лайпциг Ралф Рангник съгласува с Милан условията на договора си с клуба. Немецът ще оглави отбора след края на този сезон, заменяйки на поста Стефано Пиоли. В допълнение, Ралф ще заеме поста технически директор на клуба, на който в момента е Паоло Малдини, който през последните години е обвиняван в бездарно управление на клуба. Малдини вече отказа да бъде посланик на Милан, но това е тема на друг разговор.

Големият въпрос в случая е, дали Рангник ще въведе ред в Милан и ще върне отбора и клуба там където му е мястото.

Милан не толкова лесно се захвана за варианта с Ралф Рангник.  За повечето специалисти и фенове е ясно, че основната причина за продължителната криза в клуба е непоследователното  управление, ако пък трябва да сме още по-откровени - некадърното ръководство на "росонерите". Шефовете на клуба взеха импулсивни и непристойни решения в търсене на миналото величие, но без да се научат как да бъдат търпеливи: организираха се безполезни, но скъпи трансфери, сменяха се треньори като ръкавици за еднократна употреба в условията на ситуацията с коронавируса. През последните шест години девет различни специалисти успяха да работят в Милан. Вероятно само Палермо бие "росонерите" по този показател, но сицилианци 15 години бяха управлявани от президент, за когото има подозрения, че има проблеми с психиката. Не по-малко безумни неща обаче се случиха и на "Сан Сиро" и в крайна сметка след постоянните интриги и промени в управлението, от италианския гранд не остана почти нищо: клубът загуби своя разпознаваем стил, футболна философия и организационен ред.

Именно този глобален проблем е призван да разреши Ралф Рангник - професионален футболен имиджмейкър, но най-вече  талантлив мениджър, а в известен смисъл и философ. Специалистът всъщност е един от бащите на съвременния немски футбол - не е случайно, че мнозина германски експерти наричат Бундеслигата с наименованието "Рангниклига". Идеите на Ралф бяха наследени от шест клуба в лицето на: Шалке 04, Борусия Менхенгладбах, Кьолн, Волфсбург, Айнтрахт и Лайпциг.

Обща характеристика на играта на всички тези шест отбора е очевидният акцент върху пресата. Разбира се, Рангник не е изобретателят на този стил, но той е създателят на специална техника, основаваща се на конкретни игрови сигнали, които съобщават на футболистите: време е да "смажем“ противника. Този в известен смисъл задействащ механизъм има за цел светкавично отнемане на топката, провеждане на мълниеносна контраатака и завършващ удар, без да се разиграва топката. Цялата операция - от отнемането на топката до гола - трае около 10 секунди. Подобни оперативни тактически навици за бърза реакция се изработват по време на тренировките и именно по този начин протичат заниманията под ръководството на Рангник. Тези упражнения променят и самото мислене на футболистите, тяхната философия на терена. Точно тези идеи са залегнали и в концепцията на пресата, която Юрген Клоп използва. В известен смисъл наставникът на Ливърпул е възпитаник на Ралф.

Основният пробив на Рангник дойде, когато застана начело на Хофенхайм. За две години германецът изведе клуба от провинциалния Зинсхайн от Регионалната лига в първа Бундеслига, където го класира на седма позиция. Именно тогава специалисти и експерти от цял свят се заинтересуваха от тактиката на Рангник.  По същия начин след няколко години специалистът помогна на Лайпциг да пробие в елита. Показателното е, че оттогава и двата отбора се утвърдиха в Бундеслигата, продължавайки да показват зрелищен и ефективен футбол - и в двата случая Рангник успя да създаде основата за независимата еволюция на клубовете.

Рангник обаче се нуждаеше от пълно доверие на ръководството, за да постигне този резултат. Както в Хофенхайм, така и в Лайпциг, германецът работи като треньор от  "английски тип“, не само в трнировките на отбора, но и в трансферната политика. Рангник търси и разкри талантливи младежи (благодарение на германеца стартираха звездните кариери на Садио Мане, Наби Кейта и Тимо Вернер) и самостоятелно разпределяше бюджета за закупуването на определени футболисти. Основната заслуга на специалиста винаги е била, че той успяваше да изгради работеща система, в която всеки компонент допринася за постигането на поставените от клуба цели:

"На това гледам като на пъзел от 500 части. Моята роля е да се уверя, че имаме всичко, за да може всеки играч да се развива".

След като получи офертата от Милан, Рангник незабавно представи на клуба съответните изисквания. Ясно е обаче, че италианското ръководство знаеше с кого се захваща и видя пътя към спасението във философията на германския мениджър. Според съобщения в медиите, клубът е готов да даде на германеца правомощията, от които се нуждае, за да възстанови и обнови Милан.

Рангник поиска от "росонерите" около 80 милиона евро за трансферни разходи, за които получи одобрение от клуба. На среща с изпълнителния директор на Милан Иван Газидис и собственика на клуба Пол Сингер германецът посочи пет от основните си трансферни цели. Рангник се интересува от защитниците Никола Миленкович (Фиорентина) и Дензъл Думфрис (ПСВ), халфовете Флорентино Луиш(Бенфика) и Доминик Собослай (Ред Бул Залцбург), както и Лука Йович (Реал Мадрид).

В същото време Рангник ще предприеме действия по подмладяването на отбора и тогава не се знае, дали Златан Ибрахимович ще има място в новия Милан. Ако трябва да се вярва на съобщенията от "Сан Сиро", шведът ще се върне в родината си.

"Рангник харесва младите футболисти, които могат да играят бързо и агресивно, много да пресират. Ако някой не следва неговия план, той веднага бива елиминиран“, коментира бившият играч на Милан Оливер Бирхоф.

Дотук всичко звучи повече от обнадеждаващо. Проблемът е, че за последните пет години Рангник има само една като треньор. Специалистът дори се издигна до началник на спортния отдел в Red Bull, където високо ценят работата му. Въпросът е, дали германеца не е загубил шестото си чувство и уменията да работи с футболистите, докато е бил на бюрото?

Това ще разберем скоро. Въпросът е да се даде време на германеца, а и Милан няма друг полезен ход, така че най-вероятно Ралф ще получи време. А ние остава да чакаме и да наблюдаваме метаморфозата на "росонерите". Кой знае, може пък след време тази страница от историята на клуба да бъде запомнена като "Рангникмилан" или просто като "Завръщането".

  Сподели
359