Горещи апенински страсти или Дерби делла Мадонина


Н. Гавазов

Горещи апенински страсти или Дерби делла Мадонина

Интер - Милан
Стадион: "Джузепе Меаца", Милано
Дата: 14.11.2010
Час: 21:45
Съдия: Паоло Талавиенто

Минават години, пресъхват реки, хората идват и си отиват, но едно нещо в нашия футболен свят ще остане за още дълго време. Легендарното Дерби дела Мадонина (Дербито на малката Мадона) отново ще предложи на запалянковците по целия свят поредното уникално зрелище. Дори тези, които не харесват Калчото си признават, че битката между Интер и Милан се намира зад предела на разбирането - на едно ниво с останалите топ-мачове по целия свят, но и различно от тях. Ако трябва да сравним всичките световни дербита, това в Милано е едно от най-изисканите и най-миролюбивите, а евентуалните сблъсъци между тифозите се ограничават само на стадиона.

Въпреки всичко, на този свят няма нищо вечно. Рано или късно, дори най-непобедимия отбор отстъпва от заеманите си позиции. Това е винаги и във всеки един спорт. Интер отдавна е заслужил правото да се нарича футболна династия. Сами погледнете: пет поредни титли в Серия А, като четири от тях са на спечелени на терена! А венецът на тази великолепна серия бе победата в Шампионската лига и никой няма право да казва, че това се дължи на нагласени срещи или на слаб италиански шампионат.

През тази година начело на Интер застана Рафа Бенитес, треньор с име и собствени разбирания за футбола. Вече видяхме, че неговата философия се отличава от тази на Жозе Моуриньо. Испанският специалист започна да настройва отбора и ние виждаме два резултата от тези изменения. Първо, пред нас се представя един атакуващ Интер, може би най-атакуващ в последните 15 години. Второ, този Интер е много уязвим, губейки точки с лекота. Разбира се, второто е следствие на първото - това е данъка, който отбора заплаща за зрелищността и красотата в играта си. Но в неделя вечер може би идва един от най-решителните мачове за „нерадзурите", защото една загуба от Милан ще направи разликата от първото място цели шест точки и може би титлата ще бъде загубена. Така, че най-вероятно е да видим друг Интер, с друго лице и друга постройка.

В момента Милан се намира на първо място в класирането. От началото на сезона „росонерите" не винаги действаха по най-добрия начин, но италианската реалност е такава, че всеки има право на грешки и творчески търсения. От това право се възползваха засега много успешно хората на Алегри, които успяха да се изкачат на върха и да станат едноличен лидер. Сега обаче това място трябва да бъда удържано, а всеки един отбор ще се хвърля срещу „росонерите" на живот и смърт. А двубоят в неделя вечер ще се превърне своеобразен Рубикон за червено-черната част на Милано - една загуба може да доведе до срив и да удари по психологията на играчите.

 

ТАКТИКА

Рафа Бенитес през настоящия сезон използва най-различни схеми и варианти за игра, като това бе породено, както от проблемите с контузени играчи, така и от разбиранията на испанеца за това какъв футбол трябва.да демонстрира Интер. Схемата, която този път ще използва специалистът е 4-3-1-2. Най-напред няма да видим Биабиани и Коутиньо в първите минути на двубоя. Атакуващата двойка Милито - Ето'о със сигурност ще излезе на терена от самото начало на двубоя, а Снайдер ще бъде зад тях. В отсъствието на Кмбиасо, в опорната зона ще видим Санети, Станкович и Оби. А в защита има няколко варианта и ние не може да бъдем сигурни кой ще избере Рафа. Твърде често испанският специалист на срещите с медиите преди мачове казва едно, а след това виждаме съвсем други неща. Едно е сигурно - Киву е на левия фланг, а Лусио в средата. Оттук вече започват различни варианти на построение на ариегарда на „нерадзурите". Единият е на фланговете да заиграят Киву и Сантон. Тогава в центъра на защитата ще бъдат Кордоба и Лусио. Другият е на десния фланг да отиде Кордоба, тогава с Лусио ще си партнира Матераци. Всъщност това е най-реалистично да се случи. Нереалистично ми се вижда Кордоба да е на пейката, а Сантон в игра, а още по-малко Кордоба на десния фланг, а младият защитник в средата, което ще бъде малко безумие.


Масимилиано Алегри премина през всички кръгове на ада през които минава всеки един треньор на Милан. Започвайки в началото със схема 4-3-3, специалистът постепенно наложи схемата 4-3-2-1, което му позволява да държи на терена едновременно Роналдиньо и Зеедорф. Има вариант и да бъде използван Робиньо за сметка на Роналдиньо или Зеедорф. Тогава схемата на игра ще бъде 4-3-1-2, но това е малко, малко вероятно. В опорната зона ще бъдат тримата италианци - Амброзини, Пирло и Гатузо. Ако Боатенг започне мача, това ще бъде най-вероятно за сметка на Пирло. В защита всичко е ясно, като на десния фланг се очаква да започне Абате за сметка на Дзамброта.

 

СЪСТАВИ


Интер бе сполетян от истинска епидемия с контузени играчи, но завръщането на Жулио Сезар и Снайдер в стартовия състав разхлаби малко примката около Бенитес. Извън строя остават обаче контузените Камбиасо, Майкон, Самуел, Мунтари, Марига, Мота и Суасо! Наказани няма.

Вероятен състав при схема 4-3-1-2: Сезар; Кордоба, Лусио, Матераци, Киву; Санети, Станкович, Оби; Снайдер; Ето'о, Милито.


Милан няма да може да разчита на Пато, Индзаги и Одо, които са контузени. Наказани няма. При следващ жълт картон на Пирло, полузащитника ще изгори за един мач.

Вероятен състав при схема 4-3-2-1: Абиати; Абате, Неста, Силва, Антонини; Гатузо, Пирло, Амброзини; Зеедорф, Роналдиньо; Ибрахимович.

 


АРГУМЕНТИТЕ В ПОЛЗА НА ИНТЕР

Най-напред психологическото преимущество на футболистите на Интер. По-голямата част от тях просто свикнаха да побеждават Милан и да печелят Скудетото. Така ние виждаме едно поколение, което не помни кога не е било шампион. Второ, Бенитес има голям опит в такива важни двубои. Трето, Интер и без Камбиасо може да установи господство в центъра на терена, имайки срещу себе си бавните Зеедорф и Роналдиньо, които понякога не отговарят изискванията на съвременния футбол.

 

АРГУМЕНТИТЕ В ПОЛЗА НА МИЛАН


Най-напред Златан Ибрахимович, който ще се доказва пред своя бивш отбор. Шведът набира форма в последните си мачове и започна да вкарва. Не е изключено да се превърне в главното действащо лице. Второ, загубите в кадрово отношение на Милан са много малко в сравнение със своя съперник. Индзаги е велик футболист, но едва ли щеше да започне мача от самото начало. Пато е наистина загуба, но тя е и единствената. Освен това Снайдер след своята анемия не се намира в добро състояние. Трето, съдийският фактор също може да се намеси в полза на Милан, след като през миналата година не винаги реферите бяха обективни спрямо Интер.

 


ПСИХОЛОГИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ


По настроението в двата лагера може да разберем състоянието на двата отбора. В лагера на Интер липсват гръмките изказвания, не се споменават последните срещи и малко се говори за контузените играчи. При Милан е друго положението. Алегри за първи път влиза в такова голямо дерби, а Ибрахимович от два дни се упражнява в даването на интервюта. Така ние виждаме хладният разсъдък в Интер, срещу емоциите на Милан.

 


ПРОГНОЗА ЗА ИГРАТА

Лека тенденция за Дерби делла Мадонина е, че победата в него и лошата форма на отбора вървят ръка за ръка. Такава е сега формата на Интер - в последните си два мача „нерадзурите" загубиха 4 точки! В същото време, ако шампионите загубят, разликата ще стане шест точки с лидера - Бенитес ще започне да нервничи и твърде вероятно е да загуби контрол над ситуацията. Това се знае от всички и за да бъде избегнат апокалипсисът, „нерадзурите" едва ли ще допуснат загуба. Лично аз смятам, че Милито и Ето'о са по-силни от Ибрахимович, а Санети е способен да накара съотборниците си да умрат на терена - това, което правеше Моуриньо преди половин година. Така, че според мен битката е по-вероятно да завърши при резултат 2:1 или 3:1 в полза на Интер, отколкото 1:1, а още по-малко с победа на Милан. Но със сигурност ще има много динамика в мача, късмет също ще е нужен за победата, а е излишно да казвам, че игра с един знак си е истинско предизвикателство. Каквото и да кажем обаче, в неделя вечер столицата на модата ще се превърне в столицата на футболна Европа. А горещите апенински страсти, съчетани с амбиции, история и традиции ще ни направят свидетели на поредния футболен спектакъл. А той е в неделя вечер на „Сан Сиро". Дерби делла Мадонина ни очаква!

 

Последни 5 изиграни срещи:

Интер:

24 октомври Интер - Самподрия 1:1 (Серия А)
29 октомври Дженоа - Интер 0:1 (Серия А)
02 ноември Тотнъм - Интер 3:1 (Шампионска лига)
06 ноември Интер - Бреша 1:1 (Серия А)
10 ноември Лече - Интер 1:1 (Серия А)

Милан:

25 октомври Наполи - Милан 1:2 (Серия А)
30 октомври Милан - Ювентус 1:2 (Серия А)
03 ноември Милан - Реал Мадрид 2:2 (Шампионска лига)
07 ноември Бари - Милан 2:3 (Серия А)
10 ноември Милан - Палермо 3:1 (Серия А)


Досегашни срещи:

Интер - Милан

273 мача
95 победи за Интер
72 равенства
106 победи за Милан
Голова Разлика: 430:406 за Милан


Коефициенти от bet365:
Интер - 2.60
Равен - 3.20
Милан - 2.75

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
220