Завръщането


Н. Гавазов

Завръщането

Милан поднесе на феновете си  истински подарък за Коледа. Завръщането на Ибрахимович в Европа се обсъждаше отдавна, а  след като стана ясно, че шведът няма да продължи контракта си с ЛА Галакси, този процес бе обвит с някакво тайнство (Болоня, Евертън, Швеция). В крайна сметка Ибра избра Милан, където му организираха помпозно посрещане, а шведът вече успя да вкара един гол за "росонерите".

Въпросът обаче е, защо италианският клуб привлече Златан и какво да очакваме от 38-годишния  ветеран?

 

Отборът се нуждае от нападател

Това е първата и повече от очевидна причина. Атаката на "росонерите" наистина има проблем. Кшищоф Пьонтек, който бе откритието  на миналия сезон, изведнъж даде назад. Няма да разсъждаваме над причините за това. Те могат да се крият както в двамата треньора, които наследиха Гатузо, така и в проклятието на "девятката", която полякът взе през лятото. Факт е обаче, че Кшищоф вкара само 4 гола в 18 мача, като три от тях са от дузпи, а това е много малко за футболист, който трябва да е главното оръжие на един отбор.

Лошото е, че Стефано Пиоли няма никакви алтернативи. Дошлият от Лига 1 Рафаел Леао е нестабилен, освен това той е подходящ за работа на фланга, където има повече пространство. Борини отдавна е загубил голмайсторските си умения, Ребич е още по-зле и в крайна сметка нито един футболист на Милан не е сред 15-те най-добри голмайстори в Серия А! Кога друг път е било подобно нещо? Смешното е, че левият защитник Тео Ернандес, който пристигна от Реал Сосиедад през лятото, на практика е голмайсторът на "росонерите" – 4 гола в 15 мача, при това всички са от игра.

Ибрахимович може да стане липсващото звено в миланския механизъм. Статистиката му в МЛС е повече от впечатляваща – 31 гола в 31 мача. Да, МЛС няма нищо общо със Серия А, но говорим за играч, който не е загубил головата си мотивация и най-вече усет. При това Златан идеално се вписва  в схемата 4-3-3, която Пиоли използва или алтернативата 4-3-1-2, където Ибра ще играе до Пионтек. Най-важното – Милан получи не талант, не обещаващ играч, а футболист, който просто си знае работата.

 

Миротворческа дейност в съблекалнята

Към Нова година Милан приличаше на объркан и разнебитен отбор, който има проблеми както с резултатите, така и със съблекалнята. Показателен е последният мач на тима за миналата година – загуба с 5:0 от Аталанта. Докато Дунарума плачеше след фиаското, Леао и Калабриа бяха хванати да се забавляват във вихъра на танците в нощен клуб след мача, а Кеси слагаше лайкове на снимките на празнуващия Алехандро Гомес. Калдара пък се отправи за Парма, където, според различни източници е присъствал на срещата с Бреша, а  Габиа и Брешанини наеха стаи в петзвездния "Ашартхотел Арона" в  Арона и кой знае какво са правили вътре.  

Анархия.

Настоящият капитан Романьоли все още е твърде млад и е очевидно, че трябва човек, който да подреди нещата в съблекалнята. Ибра може да е с труден характер, но със сигурност не може да бъде обвинен в безразличие. Освен това завръщането му  в Милано ще бъде предизвикателство за него, допълнителна мотивация да се докаже.

Впрочем, Албин Екдал много добре описва бившия си съотборник от националния отбор на Швеция: "Пристигането на Ибрахимович ще бъде стимул за всички. Милан ще стане по-силен и мотивиран с него на терена. Златан все още може да прави разликата. Първо, той е невероятен професионалист, който винаги тренира на максимум. Второ, всеки футболист играе по-добре с него, защото никой не смее да разстройва  Златан. Всеки, който някога е играл с Ибра, знае какво означава това. Той винаги иска да побеждава. Ако Ибрахимович не спечели, той се ядосва. Първо, за себе си, а след това за онези, които не са дали всичко от себе си, той има психологията на победител".

Ибра има харизмата, физически е силен и има статут на звезда - много от настоящите играчи на Милан, повечето от които вече са на 20-25 години, са израснали върху неговата игра. Един новодошъл като Златан трябва да стане пример за отношение към работата, да промени атмосферата, да направи тима по-професионален и амбициозен. И вероятно така ще стане.

Видяхме нещо подобно във Фиорентина, където дойде Франк Рибери. Опитният  французин успя да вдъхнови младите съотборници и "виолетовите" записаха серия от ярки мачове.  Уви, Рибери се контузи и без него отборът моментално потъна.

 

Имиджът

Не на последно място завръщането на Ибра е отличен пиар на клуба. Феновете наистина са във възторг от пристигането на шведа и много бързо забравиха бергамския кошмар. Говорим за футболист, който вкара 56 гола в 85 мача за Милан и бе най-добър в шампионския сезон на "росонерите" през 2011 година.

Само забележете – над 58 000 човека аплодираха нападателя в първия му мач на "Сан Сиро".

Разбира се, няма как да пренебрегнем и скептичните моменти. Няма никаква гаранция, че Ибра ще гарантира резултати. Галакси, въпреки чудесата на шведа, завърши пети в Западната конференция и отпадна във втория кръг на плейофите. Допълнителна справка – срещата със Сампдория. А и 38 години както и да се погледнат са старческа възраст за футбола, особено за централен нападател.

Така или иначе Ибрахимович вече е в Милан, а това привлече вниманието към "росонерите", както  и към двата двубоя на миланци с негово участие. В първия Ибра влезе като резерва и Милан направи 0:0, а във втория Златан започна като титуляр, вкара гол, а отборът победи, при това на гости на шестия в таблицата.

Може би Ибрахимович си осигури титулярно място до края на сезона? Няма как да знаем това, но едно е сигурно – Серия А ще стане още по-интересна с легендарния швед.

  Сподели
643