Саки: Клоп превърна Салах в истински шампион


Н. Гавазов

Саки: Клоп превърна Салах в истински шампион

Ариго Саки е един от най-успешните треньори в историята на световния футбол. С Милан той спечели всички възможни трофеи, включително две поредни купи на европейските шампиони, като в същото време направи революция в италианския футбол. В разговор с журналиста Алвизе Кагнацо легендарният треньор засегна много теми - от неуспехите на Ман Сити и поражението на Върджил ван Дайк в борбата за „Златната топка” до ролята на Аарън Рамзи в Ювентус.

- Какво мислите за сегашната форма на Манчестър Сити? Изненадани ли сте от подобни смесени резултати?

- Писах на Гуардиола, за да го похваля след скорошна трудна победа. Мисля, че това е един от треньорите, които промениха футбола. Хубаво е да гледате работата му, отборите  му играят добре.

Винаги има отрицателни моменти. Моят Милан имаше трудности преди да победим Стяуа на финала на Европейската купа през 1988 година. Това не е катастрофа за Пеп и невероятните му фитболисти.

- Какво мислите за резултатите от гласуването за „Златната топка”?

- Мисля, че правилните хора бяха на подиума - просто погледнете тези три шампиона. Мнозина искаха наградата да бъде получена от Върджил ван Дайк, той проведе наистина невероятен сезон. Франко Барези също заслужаваше "Златната топка", но никога не я спечели. Той бе защитник в годините, когато бяха награждавани  нападатели.

- Маурицио Сари напусна Челси за да отиде в Ювентус през лятото. Какво мислите за работата, която върши в Торино?

- Мисля, че това е един от най-големите стратези в световния футбол. Той наследи отбора от много добър треньор какъвто е Масимилиано Алегри. За сравнение бих казал, че те са много различни, като юг и север, като запад и изток.

Сари не избра сам тези играчи. Всъщност решенията за всички трансфери бяха взети, когато Алегри ръководеше отбора. Сари предпочита да се доверява на спортния директор.

- Ами Арън Рамзи?

-      Не знам много за него. Трябва да кажа, че засега е незабележим. Надявам се да успее да се подобри - заради себе си и заради Сари. Изглежда, че треньорът на Ювентус се опитва да управлява оркестър, в които не той подбира музикантите. Маурицио върши трудна работа, опитвайки се да комбинира всички играчи, които има. Не е лесно, но Сари е един от най-добрите.

- Когато бяхте треньор, вие отказвахте ли играчите, които ръководството на клуба ви предлагаше?

- Разбира се. Имах нужда от правилните футболисти. В Милан казах „не“ на много от кандидатите, които ми предлагаше Силвио Берлускони. Това е  отличен президент, но отказвах.

Веднъж той искаше да купи Клаудио Борджи. Отговорих: „Не, бавен е и не работи в отбраната“. Берлускони настоя и аз попитах: "Президент, бихте ли се съгласили да вземете някой, който не отговаря на вашите методи на работа?".  Той отговори: „Не“ и аз попитах с усмивка: „Защо аз да правя това?“. Той ме разбра. Берлускони и Адриано Галиани бяха изключителни, невероятни шефове.

- Четирима от играчите на Ливърпул влязоха в топ 10 на кандидатите за „Златната топка”. Страхотен знак за английския футбол ...

- Определено. В един сезон моят Милан делегира четири в топ 10 - рекорд. На следващата година историята се повтори.

Ливърпул олицетворява истинския футбол, те имат страхотен треньор. Футболистите прогресираха с мен - никога не сме купували играчи, които вече са печелили нещо. Между мен, тях и клуба се създаде правилната симбиоза. Имах късмета да имам добър отбор  със страхотен президент.

- Как успяхте да създадете Милан, който доминираше в Европа, без да имате много международен опит?

- След спечелването на Скудето през 1988 г. решихме да започнем лятото със спаринг с най-добрите клубове в Европа. Спечелихме всички мачове. Дори и двата ни двубоя на турнира Макита на „Уембли”. Победихме Манчестър Юнайтед, Байерн, Монако, ПСВ, Реал Мадрид. Истината е, че чрез много работа създадохме великия Милан.

- Какво мислите за Мохамед Салах?

- Той бе добър футболист в Италия, но не и  шампион. Сега, благодарение на Клоп, той значително израсна и се превърна в истински шампион. Футболът е еволюция, той значително прибави в сравнение с периода си в Италия. Поздравления за Ливърпул.

  Сподели
345