Завръщането


Н. Гавазов

Завръщането

Антонио Конте не обеща, че ще бъде красиво. На презентацията през юли нямаше гръмки дитирамби и обещания, специалистът простичко формулира не толкова гръмкия  лозунг на новия Интер: "Глава надолу и работете“. Работният процес по изграждане на отбора все още продължава, а три месеца по-късно  Конте не спира да подчертава това. Но резултатите  вече са забележими. В класирането Интер е първи. Шест мача - шест победи. А в Шампионска лига миланци излязоха на "Камп Ноу" без страх, но с ясен план и ако нападателите бяха реализирали положенията си до почивката, вероятно Интер щеше да вземе трите точки от традиционно негостоприемния стадион.

В историята на клуба това се случва за втори път. През 1966-ия то не помогна на отбора на  Еленио Ерера да стане шампион - тогава Ювентус спечели Скудето. Конте знае, че това е само началото и не бърза да декларира претенции за титлата - той също така знае, че при Роберто Манчини отборът водеше през декември и за това продължава да говори, че Юве и Наполи са фаворити.

"Нашата задача е да работим усилено, да премахнем пропастта. Трябва да работим по-добре от другите “, казва Антонио, като намеква, че в сегашното състояние Интер е далеч от идеалното. Въпреки всичко, това се оказа достатъчно, за да изпревари останалите 19 отбора от първенството - включително "бианконерите" и "партенопеите".

"Създавам очаквания", каза Конте през лятото. По този начин Антонио загатна за резултатите от досегашната си работа: възраждане на Ювентус, титли с торинци и Челси, неочакван пробив на "Скуадра Адзура" на Европейското първенство.

"Когато започна нова работа, клубът, който ме наема, очаква много. Футболистите са уверени, че ще станат по-добри. Феновете вярват, че ще имат причина за радост“, уточнява треньорът. В ситуацията с Интер очакванията обаче са предизвикани не само от победите на Конте, но и от размера на договора му. 11 милиона евро годишно е рекорд за италианския футбол, това два пъти повече от Маурицио Сари. Интер похарчи 152 милиона евро за трансфери - само Ювентус (173 милиона) бе по-щедър в навечерието на този сезон. Но заплатата на треньора най-ясно говори за амбициите. Лучано Спалети също не бе най-лош вариант и се справи със задач1ата-минимум, а именно да върна Интер в Шампионска лига. Уволнението му не е следствие  от резултатите. Възможността обаче да бъде доведен  Конте принуди босовете да вземат непопулярно решение по отношение на Лучано.

"Моят отбор трябва да има шанс за спечелване на титлата. Нека в началото е малък - един процент. Но поне да е минимален. В Италия от осем години не се води борба за титлата. Искаме да изменим ситуацията".

 Като потвърждение на думите на Антонио са спечелените 18 точки от 18 възможни. Нито един треньор на Интер не е започвал толкова мощно. Но по абсолютно същия начин през 2014 г. Масимилиано Алегри направи първите стъпки към титлата.

Лече, Каляри, Удинезе бяха победени с общ резултат 7: 1, но заради нивото на съперниците нямаше много коментари. В дербито на  Милан обаче Интер нямаше затруднения, а с Лацио (1: 0) Самир Ханданович  направи поне три спиращи дъха спасявания, с което помогна на тима си, но такива мачове има всеки голям отбор. Последният двубой  със Сампдория (3: 1) беше усложнен от Алексис Санчес, който получи червен картон в началото на второто полувреме. Интер отстъпи, когато остана с човек по-малко, но умело запази предимството си  от два гола.

"Трудностите ни правят по-силни“, каза  Конте.

Всички в Интер обаче са сигурни, че точно треньорът ги  прави по-силни.

"Интер се изгражда около Конте. Той е основната фигура. Той е центърът на мозайката", заяви Диего Годин.

"Мечтаех да намеря такъв треньор. Той ми помага всеки ден и невероятно ме мотивира", признава Ромелу Лукаку.

"Не мисля, че треньорът може да добави 10 точки към отбора. Аз съм само асистент, посочвам пътя. Генералът има план, но войниците му го въплъщават. Имам късмет, че отборът има много добри и дисциплинирани играчи", остава скромен Конте.

Истината е, че за Антонио е най-важно как футболистите му ще интерпретират неговите замисли на терена. За това и след мача със Славия той призна, че е виновен за равенството 1:1, защото е объркал схемата, играта и не е предвидил как ще играят чехите.

Впрочем, Конте от самото начало заяви, че една от главните цели на Интер е да бъде водещ в мачовете си, независимо от съперника.

Това не е нахалство. Това е увереност в собствените сили и възможности. И то се видя срещу отбора на Барселона, който преди три месеца победи бъдещия европейски шампион с разлика от три гола. Интер бе близо до това да спечели с разлика от три гола.

Седмият мач на Интер в Серия А е срещу Ювентус. Тази вечер ще разберем, дали "нерадзурите" наистина са готови да стъпят на върха във второто по популярност първенство на планетата. Това ще следят и фенове на футболната игра от над 200 страни - никога досега толкова държави не са транслирали футболен двубой между клубни отбори.

Преди срещата Конте каза, че вече е гледал няколко мача на съперника. Маурицио Сари започна психологическа атака, като заяви, че не е гледал нито един двубой на "нерадзурите". Опитният специалист обаче е наясно кой има повече точки до момента. Знае и кой е вкарал повече голове и кой от тимовете е пропуснал по-малко. Не, това наистина не е нахалство. Такава е реалността. Интер е готов да се завърне на върха.

Отговорът на Конте на психологическата атака трябва да дойде тази вечер. Каквото и да се случи обаче в топлата октомврийска вечер край бреговете на По, за първи път от много години Ювентус не е фаворит в Дербито на Италия.

  Сподели
493