Разследване: Никой не знае кой е собственик на Милан


Н. Гавазов

Разследване: Никой не знае кой е собственик на Милан

Представители на медиите проведоха поредното разследване по отношение на президента на Милан Юнхун Ли и на сделката по покупката на клуба.

Китайският бизнесмен е закупил клуба от Силвио Берлускони през април 2017 година за 740 милиона евро. Сделката  се е състояла само благодарение на кредита в размер на 303 милиона евро, който Ли е получил от американския хедж фонд Elliott Management.

Кредитът е бил отпуснат на висока лихва (11%). Ли и Милан трябва да върнат на американците 380 милиона евро. Тази сума трябва да влезе в касите на Elliott Management до октомври, иначе клубът ще премине в ръцете на фонда.

УЕФА отклони проекта за доброволно съглашение с Милан по регулиране на въпросите, свързани със спазването на правилата за финансовия феърплей. Европейският орган е силно обезпокоен от финансовото положение на Ли и неговата платежоспособност, за това и не е направил никакви отстъпки на новото ръководство.

Изследователската програма Report, която влиза в Rai3, проведе свое собствено разследване на покупко-продажбата на клуба от китайския предприемач и не можа да установи произхода на средствата, които Ли е използвал при сделката.

В понеделник собственикът на миланци трябваше да увеличи капитализацията на 10 милиона евро, за да укрепи своите позиции и да не даде на Elliott Management да се приближи до влизане в ръководството на клуба. Парите са дошли от Люксембург. Още 30 милиона евро трябва да се платят в средата на юни. Самиял Ли постоянно опровергаваше за проблеми с финансите.

Експертите, които са анализирали произхода на парите за покупката на Милан, са успели да изяснят, че всички средства са дошли от различни офшорни зони, намиращи се в Люксембург, Каймановите острови, Британските Вирджински острови и остров Гърнзи.

Водещите на програмата са разговаряли с различни финансови аналитици, включително и със специализирани репортери от New York Times, които са посетили главният офис на Ли, но са намерили само уведомление за освобождаване на офиса.

"Главният въпрос е защо всички пари идват от територии, които осигуряват анонимността на собствениците? Отговорът е ясен: защото някой иска да запази тази анонимност", заяви експертът по престъпления, свързани с пране на пари Джан Гаетано Белавия.

Аналогични съмнения възникнаха и в кореспондентите на финансовия вестник Il Sole 24 Ore.

"Никой не знае кой е истинският собственик на Милан. Не е изненадващо, че властите на Милано вече разследват искането на Централната банка на Италия, за да бъде намерен източникът на средствата".

Ли е взел кредит в размер на 303 милиона евро при 11% лихва от Elliott Management, но само след няколко месеца е оформил нов кредит в размер на 8.3 милиона евро от Teamway, компания, която е разположена на Каймановите острови.

Независимият финансов аналитик Дейвид Уеб съобщава, че първоначално лихвеният процент е бил 14%, но сега е нараснал на 24%. На финансов език това означава, че Ли се намира в отчаяна ситуация, тъй като не е успял да вземе кредит на по-ниска лихва.

В същото време кореспондентът на New York Times в Пекине Суи-Ли Ви разказа, че с колеги е разпитвал за Ли в Китай и никой не е успял да отговори кой е той.

Интригата става още по-голяма с това, че помощ на Ли при финансиране на покупко-продажбата на Милан е осъществила компанията Blue Skye. Оказва се, че нейните лидери Джанлука Д'Аванцо и Салваторе Ченконе, които живеят в Лондон, имат тесни връзки със Силвио Берлускони и едва ли не са били негови съветници по финансовите въпроси.

"В сделката по продажбата на Милан има аномалии. Господин Ли е избрал Ротшилд като свои съветници. Вицепрезидентът на тяхната компания в Лондон е Паоло Скарони. Това е стар приятел на Берлускони и много верен негов сътрудник", заяви един от водещите на програмата.

"Поискахме Ли и Скарони да дадат обяснения, но те отказаха да говорят за каквото и да е. Двамата финансиста, които помагаха в оформянето на кредита от Elliott Management в размер на 303 милиона евро, също си затвориха устата. Това са стари приятели на Галиани.

Единственият, който може да ни даде отговор за личността на Юнхун Ли е Берлускони. Той каза, че е продал Милан в надеждни ръце. Сега някои искат той да си върне клуба. Може би това е лесно да се направи, защото сега в Борда останаха само негови хора", каза още водещият.

Ако Юнхун Ли не си върне дълга в установения срок, Elliott Management ще получи Милан за половината от сумата, която бе платена в началото.

  Сподели
644