Възраждането или няколко причини за да бъде успешен Интер


Н. Гавазов

Възраждането или няколко причини за да бъде успешен Интер

53 403, 52 107, 71 581... Някой ще се зачуди, какви са тези цифри. Разбира се, те не са случайни, а показват посещаемостта на домашните мачове на Интер през този сезон. Феновете на "нерадзурите" по традиция обичат отбора си и даже през миналия неуспешен сезон срещите на Интер бяха най-посетени в Серия А (46 622). През тази кампания обаче привържениците на колектива на Лучано Спалети още повече повярваха в отбора, а играчите не престават да радват своите почитатели.

И има защо.

След 16 кръга в Серия А Интер е лидер в класирането, на точка пред Наполи и на две пред Ювентус. Интересното е, че букмейкъри и много специалисти продължават да виждат именно "партенопеите" и "бианконерите" фаворити в борбата за титлата. Така бе и в началото на сезона, като тогава никой не слагаше Интер в сметките. Или, ако сме по-точни, "нерадзурите" бяха пети в прогнозите. Разликата оттогава е, че към средата на декември миланци вече са трети в предвижданиятя, което ясно показва техния прогрес.

Логично е да си зададем въпроса: в какво се крие тайната на успеха на колектива, воден от Лучано Спалети? И Интер реален претендент ли е за титлата?


Селекция

Трансферната кампания на един клуб не е само да привлече нови футболисти, но и да запази наличните. Интер, независимо от това, че остана без Шампионска лига, успя да задържи всичките си основни играчи. А претенденти за Икарди и Перишич не липсваха. Нека си припомним флиртуването на Манчестър Юнайтед с хърватския национал. Едва ли "нерадзурите" щяха да изглеждат по този начин, ако Перишич бе преминал в клуба от "Олд Трафорд". Интер обаче не се поблазни по парите на англичаните и запази Иван в състава си - креативен играч, пълен с идеи и готов да действа на различни позиции. Да не говорим пък за Икарди, който със своите 16 гола е начело в голмайсторската листа на Серия А.

Относно покупките, те не бяха много, но пък за сметка на това се оказаха много точни и ефективни. Милан Шкриняр е истинска находка: мощен и безкомпромисен централен защитник, който отлично се включва при статичните положения и на всичкото отгоре умеещ да стреля по противниковата врата. В центъра на терена пък комплименти заслужават Борха Валеро и Матиас Весино. Уругваецът особено ярко се отличава със своята работоспособност и мобилност, като в 9-те мача, в които той записа пълни 90 минути, Весино има най-много изминати километри от всички играчи на терена!


Издръжливост

Головете в края и добрата игра в последните минути са отличителна черта на Интер. Миланци вече имат осем попадения в последните 10 минути на срещите си, а 36% от общото количество голове дойдоха в последните 15 минути. Особено впечатление правят дербитата с Милан и Рома - "нерадзурите" нанесоха решаващия си удар в миланското дерби в 90-та минута, а срещу римляните губеха с 1:0 в 67-та минута, но след това вкараха три гола. Дори мачовете с Наполи и Ювентус, в които нямаше голове, показват издръжливостта на хората на Спалети. Интер с невероятен труд издържа на натиска на неаполитанци и през втората част показа равностоен футбол, а на моменти и по-добър. В срещата с "бианконерите" миланци бяха опасни през всичките 90 минути и до последно не се огънаха.


Свежест

Една от причините за ефективността на Интер в края на мачовете е по-лекият график на отбора в сравнение с този на конкурентите. "Нерадзурите" избегнаха Лига Европа през миналия сезон и сега имат възможност спокойно, в рамките на всеки седем дни, да се готвят за мачовете от вътрешното първенство. Само погледнете Милан, който заради ранния старт във втория по значимост клубен турнир в Европа трябваше да съкрати подготовката си. Или Наполи, който по традиция не разполага с дълга скамейка. Рома след пътуването си до Атлетико Мадрид прави 1:1 с аутсайдера Дженоа, а след трудната победа над Карабах "вълците" не можаха да бият Киево. Дори Ювентус с неговата дълга пейка, три дни преди мача си с Барселона загуби от Сампдория, защото Масимилиано Алегри реши да запази някои от титулярите си.

 

Спалети

Това е главният творец на успехите на Интер и може би факторът "треньор" трябва да бъде поставен на първо място. Защото при Лучано "нерадзурите" станаха по-организиран отбор, а ироничното: "Спалети е министър на отбраната" напълно намери своето потвърждение в преобразената отбрана. С тази разлика, че умението да се вкарват голове никъде не изчезна и миланци имат третото по сила нападение в Серия А.

Спалети, освен отличен тактик (ярък пример са мачовете с Ювентус, Наполи, Аталанта, Хелас Верона, в които тимът постоянно сменяше тактиката, нагаждайки се към играта на съперника и съответно - неутрализирайки го), се оказа и отличен психолог. Лучано намери общ език с лидерите, което пък доведе до сплотяване на тима, а това веднага се отрази на играта на футболистите. Това най-лесно се вижда при вратаря Ханданович, който се представя в съвсем друга светлина в сравнение с миналия сезон. Но същото важи и за останалите футболисти.


След всичко казано по-горе, общият извод е, че Интер е напълно реален претендент за титлата в Серия А и по-никакъв начин не бива да ни учудва, ако "нерадзурите" не отстъпят първата позиция до края на сезона. Да, място за скептицизъм има - тимът няма резерва на Ювентус и е много зависим от Икарди. От друга страна обаче Интер ще бъде домакин на конкурентите си през втората част на кампанията. А дали това няма да бъде още един фактор, който ще трябва да наредим сред гореизброените, когато евентуално анализираме защо отбор, който шест години е без Шампионска лига, изведнъж става обладател на Скудетото?

 

  Сподели
573