Арбитражния съд в Швейцария отхвърли жалбата на Муту


Н. Гавазов

Арбитражния съд в Швейцария отхвърли жалбата на Муту

Нападателят Адриан Муту загуби финалната апелация срещу лондонския Челси, за когото игра преди време. Футболистът остава да дължи на клуба 17 милиона евро и сега вече това е окончателното решение на съдебните органи, което не подлежи на обжалване. Както е известно, през 2004 година допинг - теста на румънския национал даде положителен резултат и „сините" предсрочно развалиха договора си с Адриан, независимо, че до края оставаха още 4 години.

Изтърпявайки дисквалификация, Муту се прехвърли в Серия А, където игра за Ювентус и Фиорентина. В същото време играчът продължи да се съди със своя бивш клуб за преждевременното прекратяване на контракта. Челси пък се обърна за помощ към ФИФА, за да получи възмездие за понесенетите загуби.

Съдът призна исканията на Челси и осъди Муту да заплати 17 милиона евро компенсация. Нападателят подаде няколко апелации и във вторник се състоя разглеждане на делото във най-висшата инстанция - швейцарски федерален съд.

"Швейцарския федерален съд е отхвърлил жалбата, подадена от Адриан Муту срещу наказанието на Арбитражния спортен съд (CAS). CAS осъди професионалният румънски футболист да заплати сумата от 17 173 990 на предишния собственик Chelsea Limited. В своите решение CAS не са подложени на натиск и са действали безпристранно, поради което и жалбата на Адриан Муту е неоснователна", се казва в официално съобщение на съда.

В момента Муту изтърпява девет месечна дисквалификация за допинг тест, който също даде положителен резултат. Наистина, този път у Адриан намериха не наркотици, а забранен стимулатор, но това бе достатъчно да бъде санкциониран.

 

  Сподели
221