Лацио - Рома: Кой е той, римският император?


.

Лацио - Рома: Кой е той, римският император?

Лацио - Рома

Стадион: „Олимпико", Рим

Дата и час: 18.04.2010, 19:30

Съдия: Паоло Тачлиавенто


В рамките на 34 кръг на Серия А на столичния „Стадио Олимпико" се срещат Лацио и Рома. „Орлите" срещу „Вълците", „бианкочелистите" срещу „джалоросите", принципи въз основа на принципите, взаимната омраза, войната на тифозите - това е всичко за него, за Римското Дерби, за едно ако не единственото, то сред най-великите и безкомпромисни противопоставяния в света. „Дерби делла Капитале", както казват в Рим, ще бъде и сега едно от най-зрелищните в последните години, а феновете на италианския футбол потъркват доволно ръце.

Рядко се случва това, но в момента отборите се намират на съвършено различни полюси в класирането. „Орлите" скромно са се разположили на 16 място, съвсем близо до 18-тото(зоната на изпадащите) на 6 точки. До края на първенството остават всичко 5 кръга и „бианкочелистите" най-вероятно ще успеят да запазят мястото си в елита на италианския футбол. Въпреки това, сезонът за домакините е разочароващ, след като във всичките 33 мача досега, радостта от победата бе изпитана едва 8 пъти. В периода между 17 януари и 14 март Лацио попадна в много лоша серия от десет мача в които претърпя шест загуби и постигна само една победа. Изглежда обаче това е минало, след като в последните си пет мача хората на Рея нямат загуба, а напротив - победите са цели три, две от които като гости. Като прибавим и равенството срещу Милан на „Сан Сиро" можем смело да твърдим, че отборът се намира във възходящо развитие.

Що се отнася до Рома, то възпитаниците на Раниери след пет поредни победи бяха лидери в класирането до снощи (след като Интер победи Ювентус с 2:0) и изглежда имат намерение да се завърнат отново на върха,. А това би могло да стане само ако „джалоросите" победят. Статистиката обаче казва, че вече 35 години нито един отбор не е побеждавал два пъти подред в Дербито на сезона! Но за да стане Рома шампион, то дори такива лоши традиции клубът на Росела Сенси трябва да наруши.

Мачът през първия полусезон между двата отбора завърши с победа на „Вълците" 1:0. Забележителното е, че голът вкара десният защитник на Рома Марко Касети в 77 минута. Номерът на фланелката на футболиста е 77! Обикновено повечето срещи завършват с малко отбелязани голове, единствено в сезон 2007/08 се получиха две диаметрално противоположни срещи : в първата „джалоросите" победиха с 3:2, а в ответната победа удържаха „бианкочелистите" със същия резултат.


Едуардо Рея няма да може да разчита в Дербито на няколко свои играчи. Заради травми отпадат Мегни, Манфредини, Матусалем и Фоджа. Що се касае до тактическата постройка на отбора, тя ще бъде 3-5-2. Наставникът впрочем обяви, че смята да надиграе своя противник с много активност по фланговете и там ще видим Коларов и Лихщайнер. В нападение ще бъдат Серджио Флокари и Томазо Роки, но твърде е възможно Роки да започне на пейката при тази схема, а вместо него да видим Сарате. В центъра на терена пък места ще заемат Ледесма и Броки, които цяла седмица раздават интервюта, в които обещаха, че няма да позволят на Рома да вземе Скудетето.

Кадровото положение на Рома е повече от отлично. Няма наказани, няма и контузени футболисти, а тренировките преминават в дружеска и спокойна обстановка. След всяка тренировка ( на която присъстват около 200-300) верни фенове, футболистите раздават автографи, а атмосферата в отбора е на необичайно високо равнище. Всъщност има и защо: започвайки от низините на таблицата за класиране, в момента „вълците" са лидери и нямат никакво намерение да прекратят безпощадната си серия.


Наставникът на столичани за първи път на петъчната пресконференция не разкри своите тактически замисли. Но аз предполагам, че постройката на игра ще бъде 4-2-3-1. Впрочем, Раниери всячески се опитва през сезона да наложи комбинацията Менес-Перота- Вучинич, но сега най-вероятно отдясно ще започне Тадей, а Менес може да влезе на по-късен етап като втори нападател. В нападение ще бъде Тоти, а в опорната зона най-вероятно ще застанат Де Роси и Писаро. Но дали наистина това ще се случи, ще разберем непосредствено преди мача, защото явно е, че Раниери готви сюрпризи.

Предимствата на Лацио:

На пръв поглед разликата в класирането обезсмисля да търсим такива. Но в едно Дерби понякога по-важен е характерът на отбора и желанието за победа. А отборният дух на лацианите е наистина в момента на високо равнище. Това те го показаха срещу Милан на „Сан Сиро" когато губеха и достигнаха до равенство, а най-вече при гостуването срещу Болоня, когато от 0:2, обърнаха резултата на 3:2

Предимствата на Рома:

В състава на Рома се завърна централният защитник Жуан. В момента Раниери може да разчита на абсолютно всички свои футболисти, което рядко се случва за който и да треньор. Франческо Тоти добавя увереност на своите съотборници в атака, но по-важното е, че треньорът научи футболистите си да играят и без своя Император, който често страдаше заради травми. Освен това, Раниери има на разположение и Лука Тони, а нека не забравяме и потресаващата форма на Вучинич, който е постоянна заплаха за противниците си.

Ако някой успее да каже твърдо как би завършило едно дерби, па макар и разликата в класирането да е цели 14 места, значи ще излъже или е голям авантюрист. Та дори и това, че Рома вече 23 мача е без загуба, а Лацио се бори да не изпадне.

Аз лично не се наемам да го правя и ако имам възможност, ще играя задължително троен знак. Понеже тук нямам право на това, ще взема соломоновското решение да заложа на равен. Поради само една причина: желанието на Лацио да спре своя противник по пътя към титлата ще надделее.


Прогноза за: Лацио - Рома 1:1


Последни 5 изиграни срещи:

Лацио:

11 април Болоня - Лацио 2:3 (Серия А)
3 април Лацио - Наполи 1:1 (Серия А)
28 март Милан - Лацио 1:1 (Серия А)
24 март Лацио - Сиена 2:0 (Серия А)
21 март Каляри - Лацио 0:2 (Серия А)

Рома:

11 април Рома - Аталанта 2:1 (Серия А)
3 април Бари - Рома 0:1 (Серия А)
27 март Рома - Интер 2:1 (Серия А)
24 март Болоня - Рома 0:2 (Серия А)
20 март Рома - Удинезе 4:2 (Серия А)


Досегашни срещи (последни 20 години):

Мачове 41
10 победи за Лацио
18 равенства
13 победи за Рома

През този сезон:

6 декември 2009 Рома - Лацио 1:0

Коефициенти от bet365:

Лацио - 4.00
Равен - 3.30
Рома - 1.95

 


НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
126