Барса е за промяна на системата за ТВ-правата, Реал - засега не


Н. Гавазов

Барса е за промяна на системата за ТВ-правата, Реал - засега не

Барселона е съгласен на по-равномерно разпределение на доходите от продажбата на телевизионни права между клубовете в Примера дивисион, променяйки системата от сезон 2016/17. Както е известно, сегашният механизъм е най-несправедлив от всички водещи първенства в Европа. Например, Барселона и Реал получават близо седем пъти повече доходи от телевизионни права, отколкото клубът, заемащ последно място в Примера по този показател.

Каталунците са съгласни на промяна, която според повечето специалисти ще повиши конкуренцията в Примера дивисион и ще направи първенството по-интересно за гледане и съответно по-атрактивно за предлагане от телевизионните компании - в момента испанският шампионат е извън топ 5 по гледаемост в световен мащаб, като прогнозите сочат все по-малък интерес към мачовете от Примера дивисион.

Съобщава се, че Барселона е готов да приеме модела, който преди две години предложиха клубове като Севиля, Валенсия, Атлетико Мадрид и други, т.е. разликата между първия и последния по разпределение на тв-правата да не надхвърля съотношението 4:1.

В същото време Реал засега отказва да озвучи своята позиция по въпроса и поиска повече време за обсъждане на новия план, който силно ще удари по доходите на клуба от това перо - в момента столичани получават по 135 милиона евро на година от телевизионни права, а при новата схема тази сума ще падне под 100 милиона евро.

Позицията на ръководството на Примера също не е много ясна. Ръководителите са твърдо зад идеята за промяна, но колебанията са, дали да бъде използвана схемата, която предлагат Севиля и Валенсия или да се премине към друг, по-мек вариант.

 

  Сподели
63