Президент: Испанският шампионат се превръща в Дивия Запад


Н. Гавазов

Президент: Испанският шампионат се превръща в Дивия Запад

Президентът на испанската футболна лига Хавиер Тебас разказа за мащабите на проблема с договарянето на срещи в испанския футболен шампионат. Футболният ръководител предупреди също така, че въпросът трябва да бъде решен, в противен случай първенството ще се превърне в Дивия Запад.

"Договорените мачове - това вече е организирана престъпност. От тях се печели повече, отколкото от наркотици или незаконна продажба на оръжие. Работата е в това, че за организаторите на такива срещи рискът е по-малко опасен, отколкото наркотиците или оръжието. За да бъде организиран един такъв нечестен мач, необходимо е само да бъдат закупени няколко футболисти, треньор или съдиите. Всичко това е огромен проблем. Стремим се към сътрудничество с букмейкърските кантори, но контактът с тях е труден заради защитата на данните", заяви Тебас.

"През миналия сезон под подозрение бяха 10 мача, а в текущия шампионат вече имаме съмнение за 8-10 двубоя. Тази бройка ще става по-голяма и главният проблем тук идва от международната мафия. Играчите все по-лесно се съгласяват да продадат мача, отчитайки финансовите м проблеми. Но това може да се случи и с футболисти, които печелят прилично и живеят в разкош. Аз ще се опитам да унищожа "черната овца" на испанския шампионат. Ако това не стане сега, то всичко ще се превърне в Дивия Запад. Трябва да променим законите и санкциите. Длъжни сме да въведем пожизнена дисквалификация за тези, които се опитват да повлияят на хода на мача и тригодишна забрана за този, който е знаел и не ни е съобщил - било това играч, директор, съдия или треньор", допълни функционерът.

 

  Сподели
154