Кой е най-подходящият защитник за Барселона?


А. Йорданов

Кой е най-подходящият защитник за Барселона?

След като Барселона подписа с бразилският талант Неймар и стана ясно, че Виктор Валдес остава на "Нoу Камп" за още един сезон, то пред "каталунците" остана само едно нещо - да се закупи качествен перспективен централен защитник. Изборът в цяла Европа е голям, но кой е най - подходящият за "блаугранас" и кой ще пасне най - лесно на стила на испанските шампиони.

В момента Барселона разполага с четирима централни защитници. Това са Жерард Пике, Карлес Пуйол, Хавиер Масчерано и Марк Бартра. Първият е твърд титуляр в състава на Тито Виланова и няма индикации, че ще напусне, въпреки слабата си игра през изминалият сезон. Пуйол все по - рядко ще намира място в отбора, тъй като вече е на възраст, а освен това често получава тежки контузии. Хавиер Масчерано се представя на приливи и отливи. Често извършва безумни нарушения около наказателното поле, което вбесява феновете на "червено - сините". Но той не е виновен, тъй като повече време е играл като дефанзивен защитник. Последният е Марк Батра. Представителят на популярната школа "Ла Масия" е талант, но според мен му е рано да бъде титуляр. Постепенно трябва да бъде налаган, защото всички помнят играта му срехсту Байерн в Шампионската лига. Адриано и Алекс Сонг не са чисти бранители и заради това не ги причислявам в бройката.

Испанският ежедневник "Спорт" направи проучване сред феновете на "каталунците" кой бранител искат да видя с фланелката на любимият им клуб. На първите две места това са Давид Луис от Челси и Тиаго Силва от Пари Сент - Жермен.

Първият изпрати забележителен сезон. Освен, че отбеляза няколко страхотни попадения, той се представи еднакво добре, както в защита така и по средата на терена. Рафаел Бенитес го пусна на няколко пъти като дефанзивен полузащитник и Луис се представи страхотно. Това за мен е най - добрият избор пред Барса, но големият проблем, който спира преговорите между двата колоса е високата цена, която иска Роман Абрамович за него. Според непотвърдена информация тя варира между 35 - 45 милиона паунда. А, както знаем с големите финансови задължения на "каталунците", това изглежда невъзможно. Да не говорим, че Виланова разполага с 50 милиона евро през лятото за трансфери, а с привличането на Неймар, не останаха средства.

http://estaticos.sport.es/resources/jpg/3/6/1373179157063.jpg

Силва за мен е по - вероятно да се озове при "блаугранас". Здрав, стабилен и умен футболист. Такъв трябва на Барселона! Той също подобно на своя сънародник Луис записа един добър сезон с екипа на ПСЖ. Освен това се представи и не лошо в Шампионската лига. Самият футболист вече си призна, че иска да играе за Барса, но според мен има един проблем с свързан със Силва. И това е неговата възраст. Той е на 28 години, но на 22 септември ще стане на 29 и ако се нуждае от един - два сезона да влезе в час в отбора, това ще бъде голям удар в сърцето на защитата.

Разбира се, има и други опции пред "каталунците". Един Маркиньос от Рома също не е лош вариант. На 19 години вече доказал се през света. Още повече, че според "Скай Италия" днес от испанският клуб са увеличили офертата си за него на 32 милиона евро. На това му се казва инвестиция в бъдещето! Другите варианти са Иниго Мартинес от Реал Сосиедат и Даниел Агер от Ливърпул, но мисля, че те нямат шанс да преминат в редиците на Барселона.

  Сподели
206