Трансферът на Неймар - бомба със закъснител за Барселона


Н. Гавазов

Трансферът на Неймар - бомба със закъснител за Барселона

Трансферът на нападателя Неймар в Барселона е истинска бомба със закъснител. Работата е в това, че реалната работа заплата на бразилското попълнение е по-голяма, отколкото лидерите Шави и Андрес Иниеста, а също така и от един от най-добрите футболисти в света Лионел Меси. Това означава, че 21-годишният футболист, който нищо не е постигнал във футбола, но се радва на необяснимо медийно влияние, ще получава най-високата заплата на "Камп Ноу", а това може значително да влоши микроклимата в отбора.

При Хосеп Гуардиола и неговите предшественици играчите на Барселона получаваха работната си заплата в строго съответствие с ролята си в отбора. Каталунците обаче решиха да променят тази традиция.

По данни на испанската преса, Неймар ще получава 7 милиона евро на година без бонусите, което е по-малко от 13-те милиона на Меси и водещите полузащитници, които вземат 10 милиона евро. Но не бива да се забравя, че бащата на Неймар вече получи 10 милиона евро като аванс за трансфера на сина си, а в следващите пет години испанците ще му преведат на сметката още 30 милиона евро. Тази сума на практика означава скрита надбавка от 8 милиона евро на сезон, което означава, че Неймар ще получи повече пари, отколкото всеки друг играч от Барселона. Никога в историята на каталунците играч на тази възраст не е получавал толкова пари.

Що се касае за трансфера на Неймар, Барселона официално обяви, че сделката е за 57 милиона евро, но на практика каталунците ще похарчат 97 милиона евро - 57 милиона е официалната сума, 10 милиона - предплатата и 30 милиона за бащата на играча.

Преди четири месеца Меси подписа нов договор с клуба, но сега ръководството на каталунците ще трябва да си поблъска главата над това, как да оправдае това, че Неймар ще получава повече от аржентинеца. Оказва се, че в ръцете на Сандро Росел има бомба със закъснител.

Това вероятно накара Неймар по време на представянето си като играч на Барселона да заяви, че ще помага на Меси да остане най-добър в света, но високата заплата на бразилеца ще нажежи обстановката в съблекалнята, независимо от това какво говори той. На практика е нарушена клубната йерархия, с която през последното десетилетие растат футболистите на каталунците. Всичко това означава, че е много рано да се говори за новия спортен проект на Барселона.

 

  Сподели
176