Президент: Головете на Читалу трябва да бъдат признати


Н. Гавазов

Президент: Головете на Читалу трябва да бъдат признати

Президентът на Футболната асоциация на Гамбия Калуша Бвалия заяви, че попаденията на Годфри Читалу трябва да бъдат зачетени. Историята на африканския нападател получи много внимание от испанската и световна преса, тъй като по-рано бе съобщено, че Лионел Меси е подобрил рекорда на германската легенда Герд Мюлер с отбелязването на 85 гола през календарната година. Оказа се, че в действителност рекордът е на Читалу, който отбеляза 107 попадения през 1972 година.

Бвалия, бивше крило на ПСВ беше част от отбора с треньор Читалу в началото на 90-те години, но не е бил в самолета, който се разби на път за световната квалификации през 1993 година, убивайки Читалу и още 17 играчи.

„Читалу беше истински нападател. Той играеше отляво или отдясно, а понякога и зад нападателите, но винаги вкарваше голове. Като дете си спомням, че любимият футболист на баща ми беше Читалу. Той беше много силен и бърз, по-бърз от Кристиано Роналдо сега. Имаше способността да контролира топката в средата на терена и да се движи в страхотно темпо, така че надбягваше противниците си", заяви Бвалия.

„Трудно е да сравняваш Меси с Читалу. Единият играе в Европа, а другия в Африка. Но истината е, че Читалу вкара 107 гола. Уважавам всички играчи и заслугите на хората. Не може да се сравняват епохи, но трябва да се вземе отношение по головете на Читалу в Замбия. Не искаме да се борим с никого, включително и с Меси, но попаденията трябва да се признат. Читалу беше треньор и идол и за мен беше невероятна чест да работя с него", завършва футболният функционер.

Както е известно, Футболната федерация на Замбия се обърна към ФИФА да бъде признат рекорда на Читалу и за целта предостави на чиновниците всички надлежни доказателства за това. От ФИФА обаче все още запазват мълчание по въпроса, признавайки по такъв начин постижението на Меси, а не това на африканския нападател.

 

  Сподели
113