Испанският футбол е във финансов колапс


Н. Гавазов

Испанският футбол е във финансов колапс

Испанският футбол е във финансов колапс. Испанската данъчна служба разкри, че испанските футболни клубове са платили повече 300 милиона евро данъци през последната година, но въпреки това общия размер на дълга е малко над 700 милиона евро. Агенция по приходите (AEAT) публикува днес обезпокоителен доклад, от който става ясно, че отборите масово не внасят данъци от продажбите на билети и други дейности, което е принудило агенцията да прибере над 100 милиона евро по насилствен начин.

55 милиона от тази сума е получена чрез изземване на имущества. Цифрите показват също така, че 126 клуба са платили общо 329.9 милиона евро данъци към АЕАТ, но въпреки това общия дълг към хазната продължава да бъде ужасяващо голям - около 700 милиона евро, което е намаление с 52 милиона

AEAT съобщи също така, че от 126 испански клуба, 27 вече са били обявени в несъстоятелност. Техните задължения са в размер на 141,35 милиона евро и ще бъдат поети от държавата, т.е. от останалите данъкоплатци на страната.

В същото време четири клуба продължават да поучават държавни дотации, което в условията на икономическа и финансова криза е парадокс в рамките на Европейския Съюз. Става дума за Атлетик Билбао и Реал Сосиедад, чиито помощи надхвърлят 10 милиона евро годишно, и грандовете Реал Мадрид и Барселона, които ежегодно източват хазната с около 100 милиона евро.

 

  Сподели
141