Атлетико се спаси от поражението срещу Реал Мадрид


Н. Гавазов

Атлетико се спаси от поражението срещу Реал Мадрид

Атлетико и Реал Мадрид завърши наравно 1:1 в мач от осмия кръг на Примера дивисион.

Има много интересни и принципни конфронтации в испанската Ла Лига, но в тази страна думата "дерби" има същата разгорещена конотация, както във всеки друг ъгъл на света. Особено що се отнася до мадридското дерби, което бе много страстно през 10-те години на настоящия век, но през това десетилетие статусът му леко се понижи.

Но не толкова, че хората на Диего Симеоне да станат близки приятели с отбора на Карло Анчелоти.

В самото начало си личеше, че 22-та не искат да загубят. Затова никой не се опитваше да поема рискове и ако имаше атаки срещу нечия врата, то това беше задължително серия от подходи. Най-вече в представянето на "бланкос", тъй като "колчонерос" провалиха началните минути по отношение на инициативата в предни позиции, а след това бе много трудно да овладеят пространството.

Първата истинска голова възможност обаче бе създадена не от тима на Карло Анчелоти, а от футболистите на Диего Симеоне, когато ударът на Алварес към лявото крило на наказателното поле в 9-ата минута завърши с удар в далечния ъгъл, но Куртоа реагира  Облак обаче трябваше да спасява собствената си врата в следващия момент, когато Валверде направи качествен удар от дистанция, но не успя да изненада опитния вратар.

И така — Реал Мадрид владееше много повече топката от съперника, така че не е изненадващо, че малко преди почивката гостите отново се опитаха да отидат в чуждо наказателно поле и да потърсят щастието в създаването на положения за гол. Но отборът на Анчелоти намери само далечен удар на Белингам, който Облак успя да неутрализира.

И сякаш огледало бе поставено пред отборите по време на почивката, защото мачът беше подновен, когато Атлетико много ревностно започна да завзема пространството в другата част. Странно, при същия резултат като Реал преди него - съперниците първи създадоха опасност пред вратата на Облак, но този път се оказаха по-резултатни. В 64-тата минута "лос бланкос" изпълниха по заучен начин и пряк свободен удар, като в този случай след центриране на Винисиус топката се озова при Милитао, който със своето воле откри резултата в полза на своя тим.

В минутите след попадението част от привържениците на Атлетико започнаха да замерят вратата на Куртоа с различни предмети. След като отправените от Матео Бускетс предупреждения не дадоха резултат, в 69-ата минута главният съдия прекъсна мача и нареди на играчите на двата тима да се приберат в тунела. След около 15-минутно прекъсване футболистите все пак се появиха обратно на терена и подновиха играта.

От друга страна, това принудително забавяне впоследствие се превърна в истински фойерверк от емоции, който ни накара да си припомним, че все пак това е дербито на Мадрид! Това беше гореща история! И няма смисъл дори да се следи много внимателно събитията - последният половин час съдържа твърде много. Дори Йоренте беше изгонен за грубо нарушение срещу Фран Гарсия.

Кулминацията на мача се случи в петата добавена минута, когато резервата Хави Галан изведе отлично Кореа. Останаха съмнения за нарушение срещу Куртоа, но никой не реагира на това, така че голът бе признат.

В следващия кръг Атлетико приема баския Реал Сосиедад след мач в средата на седмицата срещу лисабонския Бенфика, докато Реал гостува на френския Лил, преди да играе с Виляреал у дома.

  Сподели
29