Анонс на 1-ви кръг на Примера Дивисион


Н. Атанасов

Анонс на 1-ви кръг на Примера Дивисион

Атлетик Билбао – Хетафе
Дата: 15.08.2024 г.
Час: 20:00

Атлетик Билбао започва новия сезон с големи очаквания, след като завършиха 5-ти в крайното подреждане в предишната кампания. Баските спечелиха Купата на Краля и прекъснаха 40 годишна суша без значим трофей. Сега амбициите на "лъвовете“ отново са свързани с възможно най-предно класиране и финал в турнира за Лига Европа, тъй като именно "Сан Мамес“ ще посрещне тазгодишния решителен двубой във втория по сила турнир на Стария континент. Към момента Атлетик Билбао запази ядрото от предходната кампания, като единствено титулярният страж Унай Симон ще пропусне първите месеци от новия сезон поради контузия. Звездата Нико Уилиямс засега остава в Билбао, въпреки амбициите на Барселона да го привлекат.

Хетафе този път не се наложи да трепери до последно за елитния си статут и през последния сезон клубът от покрайнините на Мадрид завърши на 12-та позиция в крайното класиране с актив от 43 точки. Хетафе се стабилизира под ръководството на Хосе Бордалас, който залага предимно на здрава игра в защита. Енес Юнал беше откупен от английския Борнемут, което ще остави липсва в нападението на тима.

Прогноза: Атлетик Билбао – Хетафе 3:0


Бетис – Жирона
Дата: 15.08.2024 г.
Час: 22:30

Бетис завърши на 7-мо място в крайното класиране и за четвърти пореден сезон под ръководството на Мануел Пелегрини андалуският тим ще участва в европейските клубни турнири. Амбициите на "зелено-белите“ отново са свързани с колкото се може по-предно класиране, макар че Бетис е с един от най-възрастните състави в Ла Лига.

Жирона беше абсолютната сензация на сезон 2023/24 в Примера. Отборът от едноименния каталунски град завърши на 3-то място в крайното класиране и си гарантира историческо участие в груповата фаза на Шампионската лига. Силните изяви на футболистите на Жирона не останаха незабелязани от водещи европейски отбори и до момента с клуба се разделиха може би най-силните футболисти в лицето на Добвик и Гарсия, които поеха към Рома и Байер Леверкузен. Мнозина очакват да има спад в изявите на водения от Мичел клуб, който едва ли ще може да смогне на интензивното темпо между Примера и Шампионската лига.

Прогноза: Бетис – Жирона 1:1


Селта Виго – Алавес
Дата: 16.08.2024 г.
Час: 20:00

През изминалия сезон Селта беше на път да провали 100-годишния си юбилей и да изпадне от Ла Лига. Всички се надяваха, че Рафаел Бенитес ще постигне успехи начело на галисийците, но престоят на опитния специалист във Виго се оказа пълен провал. По време на кампанията начело на Селта застана наставникът на дубъла Клаудио Хиралдес, който стабилизира "небесносините“ и в крайна сметка галисийци завършиха 13-ти в крайното класиране.

Алавес постигна целта си през миналогодишната кампания, в която беше от позицията на новак. Баските бяха стабилни и в нито един момент не се доближиха до опасната зона, като финишираха 10-ти в крайното класиране. Треньорът Луис Гарсия Пласа отново ще се стреми към добро представяне, подобно на това отпреди година.

Прогноза: Селта Виго – Алавес 1:0


Лас Палмас – Севиля
Дата: 16.08.2024 г.
Час: 22:30

Лас Палмас изигра двуполюсен последен сезон, в който клубът от Канарските острови започна много силно и до средата на кампанията дори имаше реални шансове да атакува местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири. Впоследствие обаче "лос амарийос“ изпаднаха в криза, която дори постави под съмнение участието им в елитната дивизия. В крайна сметка Лас Палмас се спаси и завърши 16-ти в класирането. Островитяните се разделиха със стожерите в отбраната в лицето на Коко и Кардона.

Севиля започна с огромни надежди последния сезон, в който клубът беше действащ носител на трофея в Лига Европа. Кампанията обаче се превърна в тотален провал за "рохибланкос“, които в голяма част от нея бяха дори в близост до опасната зона, а в крайна сметка завършиха на незавидното за отбор от техния ранг 14-то място. Водещият голмайстор Юсеф Ен-Несири беше продаден на турския гранд Фенербахче, а засега андалусци ще разчитат на нападатели под наем в лицето на Ихеаначо и Еджуке, които идват от Лестър и ЦСКА Москва.

Прогноза: Лас Палмас – Севиля 0:1


Осасуна – Леганес
Дата: 17.08.2024 г.
Час: 20:00

Осасуна отново завърши в т.нар. "златна среда“ в Примера, като този път северняците финишираха 11-ти. Голямата промяна в редиците на клуба от Памплона е напускането на дългогодишния наставник Хагоба Арасате, който пое към Балеарските острови, за да води местния тим на Майорка. Новият треньор на Осасуна е Висенте Морено, който ще трябва да се доказва след фиаското, което претърпя през последната кампания, когато беше начело на Алмерия. Защитникът Давид Гарсия пое към Катар, но пък под наем дойде футболистът на Байерн Мюнхен Брайън Сарагоса.

Леганес бързо успя да вземе поправителния и след само един сезон в Сегунда "лос пепинерос“ са обратно в елитната дивизия. Малцина бяха тези, които смятаха, че клубът от покрайнините на Мадрид ще може да се върне бързо обратно в Ла Лига, но Леганес почти през цялата последна кампания бе водач в долния ешелон и заслужено го спечели. Сега целта пред хората на Борха Хименес ще е да се затвърдят отново в Примера, като запазят елитния си статут.

Прогноза: Осасуна – Леганес 2:1


Реал Сосиедад – Райо Валекано
Дата: 18.08.2024 г.
Час: 20:00

Реал Сосиедад се утвърди сред водещите отбори в испанския елит. През последната кампания обаче баските позагубиха малко от инерция, но въпреки това успяха да се класират за участие в европейските клубни турнири, завършвайки на 6-то място в крайното класиране. Тимът от Сан Себастиан продаде ключови играчи като Льо Норман, а за Мерино и Субименди също усилено се твърди, че могат да напуснат. Все пак северняците привлякоха играчи като Сучич, Гомес и Лопес

Напълно очаквано Райо Валекано изпитваше сериозни трудности през последния сезон, който беше първи след напускането на Андони Ираола. Столичани успяха да избегнат изпадането, като завършиха на спасителното 17-то място в подреждането. Най-сериозни затруднения "пчелите“ изпитваха в нападение, като отбелязаха незавидните 29 гола, а само изпадналият Кадис беше с по-лош показател. Ядрото на състава от последния сезон се запази, единствено северномакедонският вратар Столе Димитриевски пое към Валенсия.

Прогноза: Реал Сосиедад – Райо Валекано 3:0


Валядолид – Еспаньол
Дата: 19.08.2024 г.
Час: 22:00

Валядолид също бързо взе поправителния и се завърна обратно в Ла Лига, като през последните няколко сезона "виолетовите“ ту изпадат, ту се завръщат обратно в елитната дивизия. Играчите на Пауло Пецолано завършиха 2-ри в крайното подреждане в Сегунда и спечелиха директна промоция за Примера. До момента Валядолид е много активен на трансферния пазар и явно стяга редиците за утвърждаване в елита. Новите в тима са Биук, Месегер, Моро, Ндиайе, Юирич и Ферейра.

И Еспаньол се завърна скорострелно в Примера след само един сезон в Ла Лига 2. Каталунците 4-ти в крайното класиране, като трябваше да играят бараж за промоция, където успяха да спечелят срещу Спортинг Хихон и Овиедо. Сега възпитаниците на Маноло Гонсалес също ще трябва да направят всичко възможно, за да не допускат отново да изпаднат. До момента "папагалчетата“ не са особено активни на трансферния прозорец, а водещият им голмайстор от последния сезон Мартин Брайтуайт напусна след скандал.

Прогноза: Валядолид – Еспаньол 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
25