Пет неща, които трябва да знаем за временния дом на Барселона


Н. Гавазов

Пет неща, които трябва да знаем за временния дом на Барселона

Барселона има временен нов дом за сезон 2023/24 или по-точно докато се извършват строителни работи на "Камп Ноу" като част от впечатляващ проект за обновяване. Така каталунският тим ще играе домакинските си срещи на "Естади Олимпик Луис Компанис" в Монтжуик и мнозина почитатели на футбола вероятно ще си помислят, че "блаугранас" е "захвърлена" някъде в столицата на Каталуния просто защото хората на Шави трябва да домакинстват мачовете и испанския елит. Всъщност ситуацията е съвсем различна, защото временният дом на Барселона се намира на хълм с красиви градини, който гледа към града, а също така става дума за стадион, който може да се похвали с много история.

С капацитет за приблизително 50 000 футболни фенове, "Естади Олимпик" все пак е един от най-големите стадиони в Ла Лига и Барселона ще се надява да повтори това, което постигна през миналия сезон, когато постигна най-добри резултати като домакин в надпреварата.

Първоначално мястото е построено през 1927 г. за Международното изложение в Барселона през 1929 г., така че то е почти на 100 години. Най-известният е, че това бе основният стадион за Летните Олимпийски и Параолимпийски игри през 1992 г.

В това място има толкова много история и пет неща, които може би феновете на каталунците не знаят за "Естади Олимпик" и ще им бъде интересно да научат.

 

"Естади Олимпик" е домакин на футболната Ла Лига и преди

Този стадион ще бъде домакин на 19 мача от Ла Лига през 2023-24 г., но това няма да е първият път, когато топ състезанието на испанския футбол посещава това място. Всъщност Еспаньол игра на този терен повече от десетилетие, от 1997 до 2009 г., след което "папагалите" се преместиха на настоящия си стадион. "Естади Олимпик" също така бе място за девет финала на Купата на Краля през годините, последно през 2004 г.

 

Това е мястото, където Меси направи своя дебют за Барселона

Стадионът е мястото на един от най-значимите моменти в историята на Барселона, тъй като именно на "Естади Олимпик" Лионел Меси направи официалния си дебют за първия отбор, правейки първия от своите 778 мача за клуба. В дербито на Барселона на 16 октомври 2004 г. аржентинецът влезе от пейката като късна резерва на Деко, който отбеляза единствения гол от тази победа на Барселона с 1:0. Меси, носещ номер 30 на гърба си, се открои и скоро се превърна в неизменна част от колектива на Франк Рийкард.

 

Барса вече изигра европейски мач на "Естади Олимпик"

Срещите на Барселона от Шампионска лига се играят на Монджуик тази година, но те вече имаха домакински европейски мач на този терен, като го направиха през 1996 г. Това бе в Купата на носителите на купи на УЕФА 1996-97, когато трябваше да играят своя мач от първия кръг срещу АЕК Ларнака на "Естади Олимпик", тъй като теренът на "Камп Ноу" се подменяше. Това бе една успешна вечер, тъй като Роналдо Назарио отбеляза и двата гола при победата с 2:0 и по-късно Барселона спечели това издание на Купата на носителите на купи.

 

Стив Йънг и Джон Елуей от НФЛ са играли в Монжуик

Някои големи представители на НФЛ също украсиха тревата на "Естади Олимпик", който бе домакин на демонстративни мачове през 90-те години като част от серията Американ Боул. През 1993 г. Сан Франциско 49-ерс победи Питсбърг Стийлърс с 21-14 в Монжуик, а през 1994 ЛА Рейдърс надви Денвър Бронкъс с 25-22, като великите Стив Йънг и Джон Елуей излязоха на терена в тези двубои. Много други спортове са се провеждали на това място през годините, включително бокс, ръгби и всички лекоатлетически събития от Олимпийските игри през 1992 г.

 

Някои от най-големите музикални изпълнители в света са изнасяли концерти на това място

Всяка година "Естади Олимпик" е домакин на големи концерти и лятото на 2023 г. не бе по-различно с изпълнения на Колд плей, Брус Спрингстийн, Бионсе, Хари Стайлс и Уикенд. В миналото други големи артисти са излизали на сцената на това място, като Пинк Флойд, Мадона, U2, Ролинг Стоунс, Шакира и други.

  Сподели
1138