Предизвикателството


Н. Гавазов

Предизвикателството

Носителят на "Златната топка" за 2022 г. продължава да постига резултати, но притесненията относно контузиите на 35-годишния футболист стават все по-големи на "Сантяго Бернабеу".

Карим Бензема отказа да се здрависа с Карло Анчелоти, когато треньорът го смени в двубоя на Реал Мадрид срещу Челси в реванша от четвъртфиналите на Шампионска лига. Срещата на практика вече бе приключила по време на смяната, "бланкосите" бяха на път към още един полуфинал.

Бензема, който отнесе сериозен ритник в крака през първото полувреме, вероятно също имаше нужда от почивка. Но нападателят все още искаше да остане на терена и се цупеше, докато гледаше как отборът му побеждава с общ резултат 4:0.

След тази битка Бензема проведе незабележими 90 минути срещу Селта и бе принуден да пропусне загубата на Реал Мадрид от Хирона заради същия проблем, който го накара да куца в западен Лондон.

Това обаче не е първата контузия на нападателя. Бензема в добра форма все още е един от най-добрите нападатели в света. Играчът, който спечели "Златната топка" за 2022 г., със сигурност все още има барут в барутницата си. Но здравословните проблеми на 35-годишния футболист продължават да се трупат и истината е, че вече не може да се разчита на него за всеки мач.

А когато той не е наоколо, "бланкосите" са в беда. Другите им атакуващи играчи се губят на терена, докато много други опции на неговата позиция - обикновено Родриго като централен нападател - изобщо не са толкова ефективни. И тъй като нито академията на клуба, нито други алтернативни системи са излезли с конкретно решение на този проблем, Реал Мадрид трябва задължително да купи още един нападател това лято.

Ако Кралският клуб иска да остане в играта...

Нека бъдем ясни: Бензема няма нужда от смяна. Реал Мадрид, когато му връчи нов едногодишен договор, даде да се разбере, че не желае той да напуска. Но Карим трябва да бъде и защитен. Застаряващите крака на Бензема вече не са толкова надеждни, колкото бяха, а през този сезон нападателят понякога играе на фона на контузии. И е лесно да се разбере защо Анчелоти иска той да играе. Въпреки че Бензема не е в същата форма, в която спечели "Златната топка" през миналия сезон, това все още е достатъчно, за да го направи един от най-добрите нападатели в света. Той има средно 0.9 гола и асистенции за 90 минути, което е трето място в Ла Лига, според FBRref. 17 гола в 22 мача не е никак лошо.

Той също така успешно върши всички неща с марката Бензема, които го правят толкова ценен. Той се потапя дълбоко, за да изравни играта; той прави тези скрити влизания към далечната греда; той създава моменти в ограничено пространство; и той все още кара защитниците да се отдръпват, когато притежава топката. И дори когато не е пряко замесен, Бензема умело влиза и излиза от пространството, правейки място на другите. Наистина има причина Винисиус Жниор да е по-ефективна заплаха за гол, когато Бензема е на терена. Бензема все още блести, когато наистина има значение. Той отбеляза два гола и асистира на Ливърпул на "Анфийлд". Той отбеляза хеттрик срещу Барселона в полуфинала за Купата на Краля. Вкара и тройка на Алмерия в края на миналия месец. Големият играч, който победи Пари Сен Жермен, Челси и Манчестър Сити в Шампионска лига миналата година, е много добър.

След като Бензема остана извън строя и Реал Мадрид претърпя позорна загуба с 4:0 от Барселона миналия април, Анчелоти даде мрачна оценка на ситуацията: "Без Бензема нямахме шанс". Колко е прав италианецът! Реал Мадрид е много различен отбор без французина. Да, загубата от Хирона с 4:2 не се дължи на липсата на атакуващи качества, но Бензема със сигурност щеше да даде шансове на столичани, въпреки бъркотията в защита. Въпреки че тази седмица загубата с 2-4 от Жирона може да не се дължи на липсата на атакуващи качества на Реал, добре подготвеният Бензема със сигурност би дал шанс на Мадрид - въпреки бъркотията им в защитата. А двубоят с Реал Сосиедад?

Всичко това само потвърждава тезата на Анчелоти, но от друга страна замяната на един от най-добрите нападатели в света не е лесна работа, защото са малко голмайсторите, сравними или по-добри от Бензема, и никой от тях не е недостижим - поне не сега.

Предстоящият трансферен прозорец се очертава много труден за Мадрид и президентът Флорентино Перес никога  не е предполагал, че ще попадне в подобна ситуация. Реал Мадрид трябваше да подпише с Килиан Мбапе миналото лято, което щеше улесни предаването в края на ерата на Бензема и ще подготви "бланкосите" за обозримо бъдеще. Но Мбапе, който в крайна сметка продължи с ПСЖ, увери феновете на Париж, че не иска да напуска клуба това лято.

Междувременно другите големи имена не изглеждат толкова леснодостъпни. Челси, Байерн, Манчестър Юнайтед и дори ПСЖ имат остра нужда от нападател и също така разполагат с необходимите финансови ресурси, за да подпишат с топ трансферни цели като Виктор Осимен, Хари Кейн или Рандал Коло Муани. Впрочем, днес Кейн намекна, че остава в Тотнъм, така че на "Сантяго Бернабеу" трябва да забравят за англичанина.

По-рано Ливърпул, предполагаемият фаворит в надпреварата за Джуд Белингам, даде знак, че няма се бори за играча това лято. Но това не намали цената на Джуд от 150 милиона евро, която Борусия Дортмунд определи за звездата си, а в същото време "бланкосите" не желаят да изпразват дълбоките си джобове.

Няма съмнение, че нападател ще дойде, но такъв е нужен сега. Бразилският юноша Ендрик ще се присъедини към мадридчани през 2024 г., но ще бъде само на 18 години, когато пристигне на "Сантяго Бернабеу" и въпреки огромния си потенциал, той едва ли ще бъде готов да води офанзивната линия. Също така можем да се обзаложим, че Мбапе ще промени решението си след година или две.

А какво ще прави Реал дотогава?

Истината е, че Бензема иска да играе във всеки мач, а това може да е проблем за Реал Мадрид. Ако сблъсъкът на Реал Мадрид с Хирона бе полуфинал на Шампионска лига срещу Манчестър Сити, звездният нападател без съмнение щеше да е в състава. Анчелоти доста благоразумно го остави да си почине, а отборът му пострада от това. Ако обаче игровото време на Бензема бъде преувеличено, тогава той ще започне да пропуска важните мачове - тези, на които може да повлияе най-много. В един момент това ще доведе до по-сериозна травма. Карим е на 35 години и в плейофите на Шампионска лига през следващия сезон ще бъде на 36 години. Т.е. ситуацията няма да се подобри.

Бижу като французина не бива да бъде изолирано, но на първо време Реал Мадрид се нуждае от приличен резервен играч, дубльор, който може да поеме ролята на централен нападател, когато Бензема е извън игра или трябва да почива. Нещо повече, Реал трябва така да направи, че отборът да се чувства по-комфортно, когато Карим не е в състава. А това вече е работа на Анчелоти.

И огромно предизвикателство за италианеца.

  Сподели
1471