От върха на футбола до безработен – Иско продължава да няма отбор


FUTBOL-TV

  От върха на футбола до безработен – Иско продължава да няма отбор

Франсиско Аларкон – Иско беше освободен през януари от Севиля и продължава да си търси отбор.

Испанският халф беше смятан за един от най-вълнуващите таланти, но след серия от контузии, тактически решения на треньори и вероятно лош късмет, кариерата му изглежда залязва.

Едва на 21-годишна възраст Иско премина за 30 милиона евро на Сантиаго Бернабеу и бързо впечатли феновете в Мадрид със стила си на игра и ефектни отигравания. Той беше първото попълнение на Карло Анчелоти начело на тима.

Когато тройката в атака Роналдо, Бензема и Бейл беше налична и Анчелоти, и неговият наследник Зидан се затрудняваха да намерят подходяща позиция за испанеца. Иско безспорно притежава невероятен талант и през 2017-та изигра най-добрия си сезон, отбелязвайки 12 гола във всички турнири. По време на престоя си в Мадрид той спечели 4 титли в Шампионската лига, като стартира във финалите от 2017-та и 2018-та.

Именно през 2017-та имаше огромна въпросителна около бъдещето на халфа, като кандидатите за подписа му се редяха на опашка. В един момент имаше слухове, че дори Барселона са готови да предложат договор на таланта.  През септември същата година, Иско подписа нов договор с Реал Мадрид, а откупната клауза в него възлизаше на главозамайващите 700 милиона евро.

През 2018-та бившият треньор на Иско в националния отбор - Юлиан Лопатеги оглави "белия балет“ и се очакваше халфът да записва все повече минути като титуляр. За негово съжаление, Лопатеги оцеля едва 14 мача начело на Реал Мадрид.

От този момент нататък кариерата на Иско влезе в спираловидно пропадане. На чело на тима от Мадрид застана временният наставник Сантяго Солари, който залагаше на по-млади играчи. Иско публично заяви недоволството си, като при загуба от Ейбар отказа да поздрави треньора, а в последствие написа гневен пост в социалните мрежи.

Завръщането на Зидан обратно начело на тима, даде нова възможност за Иско да впечатли, но със всеки следващ месец той изглеждаше все по-далеч от нивото на отбора. Неговият опитен съотборник Марсело си позволи публично да го разкритикува и да го предупреди, че е нужно да работи по-здраво на тренировъчното игрище.

След като и вторият престой на Анчелоти не успя да върне халфа към най-добрите му години и за двете страни стана ясно, че е време за раздяла. Агентът на играча Хорхе Мендеш усилено търсеше отбор, в който клиентът му да играе европейски футбол.

Съвсем логичен изглеждаше изборът за трансфер в Севиля, воден по това време от ментора на Иско – Лопатеги. Твърди се, че Лопатеги е настоявал за привличането на играча, въпреки съпротивата на ръководството. Мениджърът моментално пусна Иско в състава, но Севиля спечели едва 1 от 10 мача, а Юлиан Лопатеги беше уволнен. Неговият наследник Хорхе Сампаоли продължи да използва играча, но с просто око се виждаше, че той не се вписва в идеите на треньора.

Спортният директор на Севиля - Мончи публично заяви, че привличането на Иско е било грешка и месец по-късно клубът терминира контракта на играча.

Надеждите на испанеца са да си намери клуб, където да играе в евротурнир. Последно той беше свързван с Унион Берлин, но отпадането на отбора от Лига Европа и разминавания във финансовите параметри провалиха трансфера. Твърди се, че интерес за подписа на играча има и от МЛС.

Към този момент Иско продължава да няма отбор, а за формата му се грижи фитнес треньор в домашни условия.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
711