Прокуратурата смята, че Барса е плащала за ползи при съдийските решения


Н. Гавазов

 Прокуратурата смята, че Барса е плащала за ползи при съдийските решения

Испанската прокуратура повдигна обвинения срещу Барселона във връзка с плащането от клуба на 7.3 милиона евро на бившия ръководител на местния съдийски отдел Енрике Негрейра. AS публикува стенограма на всички нарушения, за които се подозира Барселона.

Обвинението бе финализирано в петък. Прокурорите го насочиха срещу клуба, както и срещу бившите президенти Сандро Росел и Хосеп Мария Бартомеу. И двамата функционери са обвинени и в нечестно управление на клуба, а Бартомеу е обвинен и в "подправяне на търговски документ от трето лице". Двамата бивши директори на клуба Алберт Солер и Оскар Грау също са обвинени.

Според разследването Барселона е постигнала "строго поверително устно споразумение" с Енрикес Негрейра по време на управлението на Росел и Бартомеу за размяна на парични награди за действия, насочени към полза на клуба при съдийските решения.

Компанията на Енрикес издаде "фактури, които бяха изпратени до Барселона без предоставяне на технически консултантски услуги“. Барселона трябваше да има копия на видеоклипове, документи или доклади, показващи конкретна консултантска работа. От клуба отговориха, че необходимите материали не са намерени. Данъчна проверка установи, че средствата, изразходвани от клуба, не са пряко свързани с бизнес или професионална дейност.

От 2001 до 2018 г. Негрейра е получил 7.3 милиона евро от Барселона. "Това е плащане, което не е предвидено в устава на клуба и не е одобрено от Общото събрание, в този случай страните нямат причина да оправдаят тези плащания“, се казва в материала .

Синът на Енрикес Негрейра, Хавиер, бе нает от клуба през 2016 г. от тогавашния мениджър Хосеп Контрерас с "цел да изготвя седмични технически доклади за представянето на съдиите за всеки мач на Барселона в Ла Лига, както и на Барселона Б във втория дивизия". Освен това Хавиер направи последващ анализ на всеки мач, оценявайки работата на реферите. Бартомеу, Оскар Грау и Алберт Солер, са "единствените хора, които знаеха за това, те избягваха на всяка цена Хавиер да бъде нает директно от Барселона, за да не се свързва фамилията му с клуба“, се казва в изявлението.

През 2018 г. Бартомеу реши да прекрати споразумението с Негрейра, след като последният напусна поста си.

  Сподели
485