Лапорта: През пролетта ще има решение за Суперлигата


Н. Гавазов

 Лапорта: През пролетта ще има решение за Суперлигата

Президентът на Барселона Жоан Лапорта сподели мислите си за бъдещето на европейския футбол.

"През пролетта ще има решение относно Суперлигата, което ще означава за клубовете същото нещо, което законът на Босман за играчите. Не бих се съгласил да участвам в този проект, ако бе затворен турнир. В Суперлигата се присъединиха Реал Мадрид, Ювентус и други клубове, които все още не искат да се разкриват.

Единственото, което искаме да променим, е моделът на управление. Трябва да принадлежи на клубовете, но нека УЕФА е на масата за преговори като друга страна.

Ако решението е положително, тогава Суперлигата може да стане факт през 2025 г. Ако не, тогава, като се започне от решението, ще предприемем следните стъпки. Степента на победа ще определи какво може да се постигне със Суперлигата.

Ще направим европейско състезание, което ще се състезава с Висшата лига. Искаме английските клубове да се присъединят към Суперлигата, но не смятаме, че ще го направят в първия етап. Аз съм привърженик на националните първенства, но лично според мен във втория етап ще има сливане на Висшата лига и Суперлигата.

Личните ми отношения с президента на Ла Лига Хавиер Тебас са добри, но той трябваше да бъде по-загрижен за връщането на 1.5 милиона зрители, които футболната телевизия загуби, отколкото за спирането на клубове като Барселона.

Ла Лига действа като законодател, съдия и изпълнител. Съчетава трите клона на властта, а това не бива. Ла Лига промени правилата, защото нашата визия за финансов феърплей е различна от тяхната визия“, заяви Лапорта.

  Сподели
236