Тебас: Барселона е машина за пари


Н. Гавазов

  Тебас: Барселона е машина за пари

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас говори за текущата финансова ситуация в Барселона.

"Сега Барселона е в процес на възстановяване от загуби от над 500 милиона евро. Те си сътрудничат с данъчната служба, намирайки компромис със своите играчи. Ако същото условно се случи с Елче, това е друга история, но каталунците са преди всичко марка и отличен клуб. Икономически Барселона е машина за правене на пари.

Причините за толкова големи загуби са очевидни - това е пандемията на коронавирус, както и отчасти на различни оперативни загуби при плащания към играчи, някакъв вид съдебни дела. От тези 500 милиона евро около 190 милиона евро са загуба от пандемията, 160-170 милиона евро са различни амортизационни такси, а останалото е загуба от управлението на клуба през ерата на Бартомеу.

Въпреки че лигата реши, че загубите от коронавируса могат да бъдат компенсирани в рамките на пет години, което прави загубите им по-малко значителни, те знаят, че трябва да работят по правилото един към три. Тоест, ако продадат играч за €100 милиона, те могат да похарчат само €33 милиона, за да си купят нов. С течение на времето те ще могат да се върнат към индикатора едно към едно", заяви Тебас за Mundo Deportivo.

  Сподели
777