Бартомеу оцени периода си на управление на Барселона


Н. Гавазов

Бартомеу оцени периода си на управление на Барселона

Бившият президент на Барселона Хосеп Мария Бартомеу разказа за периода си като президент на клуба. Той заемаше тази длъжност от 23 януари 2014 г. до 27 октомври 2020 г.

"Знам, че тази фраза за неуспешно управление сега е популярна. Но имаше и проект, и стратегически план, разработен през 2015 г. Завършихме много проекти. Нашият Борд е много активен. През март 2020 г. настъпи пандемия, която рязко намали приходите. Оттогава получихме много сериозен удар.

Моето управление не бе катастрофа. Не говоря за това. Ла Лига, УЕФА във финансовия си феърплей и одиторите говорят за това. Получени са около 185 милиона евро. Беше добро управление. Списание Forbes обяви Барселона за най -скъпия клуб в света за 2020 година.

Клубът пострада, наред с други неща, поради ограниченията на заплатите, определени от УЕФА. Това означаваше, че нямахме много възможности да предвидим ситуацията, но това не бе въпрос на лошо управление.

Опитахме се да се състезаваме с отборите от Висшата лига. През годините удвоихме приходите си и почти достигнахме 1 милиард евро приходи, което ни дава възможност да харчим повече за мъжки и женски футболни отбори, баскетбол, хандбал и футзал. Това ни позволи да имаме конкурентни отбори, които спечелихме много трофеи", заяви Бартомеу.   

Напомняме, че 59-годишният настоящ президент на Барселона Жоан Лапорта е готов да изправи Бартомеу и неговия Борд на директорите пред съда за тяхно лошо управление на клуба. Действащият президент на "блаугранас" изисква обяснение за загубата от 487 милиона евро, която продължава да расте. За тази цел президентът на Барселона нае адвокат по наказателни дела, който да разследва случая.

Бартомеу бе уволнен от Барселона миналата есен. Функционерът е изправен пред критика на фона на лошите резултати и желанието на капитана на отбора Лионел Меси да напусне клуба. През март Бартомеу дори бе арестуван, след като полицията претърси офисите на Барселона във връзка с дейността на каталунския клуб в социалните мрежи.

  Сподели
417