Барса: Отказът от Суперлигата може да стане историческа грешка


Н. Гавазов

Барса: Отказът от Суперлигата може да стане историческа грешка

Барселона,  която щеше да стане един от основателите на проваления проект на Европейската Суперлига, направи официално изявление по повод планираното участие в турнира.

"Барселона споделя мнението на повечето водещи европейски клубове, че футболът се нуждае от структурни реформи, за да осигури финансова устойчивост и жизненост и да повиши зрелищността за феновете.

В този контекст Бордът на директорите на Барселона спешно реши да участва в Суперлигата като клуб-основател на състезанието. Целта на турнира бе да подобри качеството и привлекателността на шоуто, предлагано на публиката.

Решението бе взето с убеждението, че предполагаем отказ от участие в тази инициатива в качеството на клуб-основател на съревнованието би било историческа грешка. Като световен еталонен спортен клуб, ние поддържаме призванието на ръководството на клуба, което е неразделна част от идентичността на организацията и спортния и социален дух на организацията.

Предвид социалната реакция, породена от гореспоменатата инициатива, не може да се отрече, че Барселона разбира необходимостта от много по-задълбочен анализ на причините за тази реакция. Това упражнение по задълбочен анализ отнема време и необходимото спокойствие, за да не се предприемат прибързани действия.

Считаме също толкова важно да отбележим обективния факт, че съдът на ООН вече е предоставил исканата спешна правна защита, като по този начин потвърждава легитимността на инициативата на клубовете-основатели на проекта Суперлига. Поради това клубът счита за неуместно необходимият процес на размисъл и дебат да се извършва под критериите на неоправдан натиск и сплашване.

Въпреки факта, че Барселона добре осъзнава важността и информационния интерес, породени от този проблем, както и необходимостта да се действа винаги с максимална прозрачност, Барселона винаги ще действа предпазливо и ще призовава за максимално разбиране, уважение и дори търпение към социалната страна на въпроса и обществено мнение", се казва в съобщение на пресслужбата на Барселона.

Напомняме, че до момента Реал Мадрид, Барселона и Ювентус не са обяви за оттеглянето си от Суперлигата.

  Сподели
281