Перес: Искахме да спасим футбола


Н. Гавазов

Перес: Искахме да спасим футбола

Президентът на Реал Мадрид и един от основните промоутъри на Суперлигата Флорентино Перес на живо в El Larguero предложи своята визия след внезапния провал на новото европейско състезание.

"Суперлигата не е изчезнала, тя е в режим на готовност...

Президент на Суперлигата? Не, президент на Реал Мадрид, така е по-добре", започна президентът на Мадрид в първата си реч след внезапното пропадане на турнира.

"Работим по този проект от много години и може би не успяхме да го обясним.

Форматът на Шампионска лига е остарял.

Малко съм тъжен и разочарован, защото работим върху Суперлигата от три години. Проект, който се състои в предлагане на това какво може да се направи за борба с настоящото икономическо състояние на футбола. Ла Лига си остава недосегаема, когато говорим за правене на пари седмица за седмица. Шампионската лига обаче е остаряла и предизвиква интерес само след 1/4-финалите. Миналия сезон загубите бяха за над 650 милиона. Този формат не работи. Ние измислихме формат, в който най-добрите отбори в Европа играят заедно от самото начало. Може да спечелите пари, когато големите не търпят загуби от солидарност към останалите", заяви босът на Реал Мадрид.

"Има пари за всички, целта е големите отбори да не фалират и да са солидарни с останалите. Очаква се, че клубовете ще загубят около 2 милиарда. Но ни убиха с ужасна агресия. Като че ли само чакаха да ни се нахвърлят. Никога не съм виждал по-голяма агресивност от страна на президента на УЕФА и други президенти на лигите, всичко изглеждаше организирано. Обиди, заплахи, сякаш сме убили някого, сякаш сме убили футбола.

Искахме само да спасим футбола, защото хората вярват, че нищо не се случва, но настъпи пандемия и Реал Мадрид, вместо да генерира бюджет от  900 милиона, той загуби 600. Намираме се в сложна ситуация. Може би някой от английските отбори не бе достатъчно заинтересован.  Ще видим какво ще стане, когато се сблъскат с реалността. Не се притеснявам от отмъщение. Останах притеснен от думите на президента на УЕФА за финансовия феърплей. Той е фундаментален и нещата не изглеждат добре. Той трябва да бъде стриктен, а не гъвкав.

Започна се кампания, да кажем повече или по-малко манипулирана, като твърдяха, че  няма да уважаваме лигите. Има хора, които имат привилегии и не искат да ги загубят дори с цената на това клубовете им да бъдат съсипани. Мисля, че един президент на УЕФА трябва да бъде правилният човек, а той се държеше така, сякаш сме хвърлили атомна бомба.

Липсваха ни три фиксирани отбора, а след това имаше пет места, които ще се основават на заслугите.

Ако има пари горе, да кажем при най-важните отбори, пирамидата пада надолу и има пари за всички. Парите идват, когато има хубави мачове, когато има интересно състезание. Трябват ни сблъсъци като Федерер - Надал, за да привлечем вниманието на феновете. Мачове на най-високо ниво, без да изключваме никого. Играчите заслужават заплатите си на терена. Те са хората с най-много последователи в социалните мрежи. В същото време има двубои, които никой не гледа, аз също не ги гледам, искрен съм с вас", каза още Флорентино.

"Суперлигата вече е в режим на готовност. Половината си отидоха, защото им бе писнало от всичко казано през последните 24 часа. Но всички сме заедно, Ювентус не е напуснал, Барселона размишлява върху проекта. Никой не е платил глобата, така че всички сме тук. Дванадесетте клуба подписахме договор. Можем да привлечем и други. Много от основателите напуснаха, защото УЕФА направи истинско шоу. Нямахме възможност да обясним за какво става дума, не ни дадоха шанс. Дори не ни дадоха 24 часа! Няма сценарий, в който големите отбори да губят пари, а останалите да печелят. Просто не виждам друг изход от сегашната ситуация. Нека някой друг да предложи нещо по-добро. Собствениците на английските отбори са американци и те са впечатлени от тази идея. Виждаме какви средства можем да генерираме от сделката с JP Morgan. Ще бъде истински грях, ако не реализираме този формат.

Не се чувствам сам. В нито един момент не съм се чувствал сам, не съм спирал да работя и днес три пъти се чух с Аниели.

Големите клубове имат голям костюм, а малките - малък, не всеки може да носи големия костюм. И ключът е в публиката. Ако поставите десет добри и десет обикновени, вие ще загубите 20%. Не сме работили така, че богатите да са по-богати, Мадрид е богат на трофеи. Не печеля и стотинка, това го правят президентите на УЕФА и ФИФА.

Всеки от нас бе подготвен да говори от нашето място и да обясни всичко, но на следващия ден те ни убиха със страшна агресия.

Скромните клубове няма да съществуват без Суперлигата, ако не продават играчи.  Ако парите не текат, ако скромният клуб не продаде играч, ще дойде  много лошо време и тогава трябва да намерите решение. Но какво?  

Трябва да се знае, че след 20 години работа аз няма да направя нищо, което да вреди на футбол. Има хора, за които се смята, че нищо не се е променило, но всичко се е променило. Г-н Тебас е един от онези, които трябва да преразгледат как се справя футболната индустрия.

Животът се променя. Минават две десетилетия и се появяват нови поколения, които изискват различни неща. Футболът е грандиозно нещо, но ако не се погрижим за него, хората отиват на други места, на други платформи. Трябва да играем конкурентни  мачове, ако не, телевизорите не плащат.

Прозрачността също е от съществено значение, в НБА всички знаят заплатите, там всичко е на показ. Всички ние намалихме заплатите си, но не виждам  УЕФА и ФИФА да са го направили. Защо?

Феновете на Реал Мадрид не са глупави. Ако им кажете, че всяка седмица ще играят с големите в Европа, мислите ли, че ще кажат "не"? Протестът на привържениците на Челси? Пред "Стамфорд Бридж"  имаше около 40 души ... Ако искате, ще ви кажа кой ги доведе там. Екшънът в Лондон бе организиран от същите хора, които облякоха играчите на Кадис с фланелки в знак на протест срещу Суперлигата.

Трябва да мислим само за феновете, които са тези, които купуват нашите фланелки и телевизионни права. Трябва да поставим акцента върху тях. Тук те управляват.

Подновяването с  Рамос? Всичко, което мога да ви кажа, е, че всички ние трябва да положим усилия.  Много обичам Рамос, как да не харесвам да продължим? Подновяването с него зависи от ситуацията в Мадрид, трябва да продадем играч.

С Модрич отдавна постигнахме споразумение, ясно е, че с Рамос  не сме в същото положение", завърши Перес.

  Сподели
390