Паразитът


Н. Гавазов

Паразитът

В понеделник, 1 март, по света се разпространи новина за ареста на бившия президент на Барселона Хосеп Мария Бартомеу.

Освен това правоохранителните органи проведоха обиски в офиса на клуба в хода на разследване на финансови и законови нарушения в дейността на ръководството на Барселона. Този случай бе назован от испанските медии "Барсагейт" и разтърси футболната общественост, внасяйки поредния смут в сърцата на изстрадалите фенове на Барселона.

Разбира се, за някой това е само новината от няколко реда за случващото се в една от световните футболни марки, а за други е пореден щрих от безумното управление на Бартомеу (когото нарекохме предател и човек на Флорентино Перес още след първите месеци на управлението му).

Нещата обаче са много различни и FUTBOL TV разказва какво се крие в действителност под повърхността - в мръсните и тъмните води от президентството на Бартомеу, който  се оказа не толкова предател, а обикновен паразит.

Къде е скандалът?

Разследването започна с радиопрограмата Què t'hi Jugues! на Cadena SER на 17 февруари 2020 г. Тогава източникът заяви, че Барселона е наела компанията I3 Ventures, чиято работа е била да оформи положителен имидж на тогавашния президент на Барселона Хосеп Бартомеу, като същевременно очерни  и критикува играчите, включително и тези, които не показват никакво отношение към клубната управа.

И така, в различни акаунти в социалните мрежи действията на Борда на директорите на "блаугранас" бяха подкрепяни по всякакъв начин, а играчите, включително имена като Жерар Пике и Лионел Меси, бяха критикувани. Забележете - нямаше положителен коментар за нито един футболист!

Дори бивши играчи  като Шави и Карлес Пуйол, както и легендарният Хосеп Гуардиола не бяха пощадени и станаха обект на  публикации, в които бяха очерняни. Например, постовете и коментарите само срещу Шави са над 70!  Като цяло всички, които поне по някакъв начин се обявиха срещу Бартомеу, станаха обект на критики и обиди.

Скандално! Едва ли има случай в човешката история, а още по-малко във футболната, когато работодател се отнася по такъв начин с хората, които "хранят" фирмата, в нашия случай клуба.

Разследването установи, че Барселона е платила на I3 Ventures почти милион евро за услугите и, които полицията изчисли на  шест пъти над пазарната стойност. Самото плащане е извършено по интересна схема - 6 малки договора на стойност малко под 200 хиляди евро.

Този метод не е избран случайно - според клубния Правилник, ако сумата на даден договор е по-малка от 200 хиляди, тогава такава сделка може да бъде сключена без съгласието на Борда на директорите. Логично е да се приеме, че по този начин Бартомеу е прикрил факта на сътрудничество с компанията и същността на тяхното сътрудничество.

Корупция! В комбинация със самоуправство. В  името на личния интерес и естествено, срещу интересите на клуба.

Cadena SER установи, че след сключване на споразумението  с Барселона компанията е създала няколко акаунта в социалните медии, за да провежда работата си. Например във Facebook бяха открити следните шест акаунта, управлявани от I3 Ventures:

Més que un club (66 000 абонати);

Respeto y Deporte (56 000);

Alter Sports (27 000);

Sport Leaks (21 000);

Justicia y Diálogo en el Deporte (8 500);

Jaume, un Film de Terror (5000).

Компанията е изпращала подробна информация за дейността си до Барселона, по-точно до Бартомеу. Интересното е, че в ръцете на  Cadena SER попадна такова досие от 36 страници, което предоставя данни и дати, свързани с акаунти във Facebook, както и информация за въздействието на акаунтите, което само администратор може да има. Един вид отчет за свършената работа, от който стават ясни 70-те критики срещу Шави. А колко са общо критиките срещу легендата - това може да каже само I3 Ventures или може би бившият президент, който се оказа по-лош от паразит.

Ние няма да гадаем, дали не се е появил предател в екипа на Бартомеу или на някого му е заговорила съвестта, след като на бял свят излезе досието. Това не интересува никого. Важното е, че I3 Ventures е управлявала над 100 акаунта в социалните медии, от които са се извършвали атаки срещу опоненти на някогашното  ръководство на клуба.

Клубът веднага  реагира след изтичането на информацията. Естествено, Барселона обеща да проведе свое собствено разследване, а самият Бартомеу по всякакъв начин отрече участието си в тази история и заяви, че никога не е наемал когото и да е било, за да тормози някого.

Малко по-късно функционерът обяви за прекратяване на сътрудничеството с I3 Ventures, с което потвърди факта за наемане на компания за "лъскане на имиджа". И започнаха оправданията. Според Бартомеу,  клубът действително е подписал договор с компанията през 2017 г., но не е бил наясно с тормоза, извършван от I3 Ventures и поради това споразумението с тях е прекратено, след като е станала ясна дейността им. Тук ще отворим една скоба - дано разследващите органи се сетят да попитат, колко още досиета са изпращани от I3 Ventures до Бартомеу и на кое поредно досие хунтата е разбрала, че въпросната фирма атакува действащи футболисти и легенди, които са част от историята на клуба.

Очевидно е, че наглостта на Бартомеу не познава граници, защото бившият функционер призова за напускането на вицепрезидента на Барселона Емили Русо, опитвайки се да прехвърли вината върху най-близкия си сътрудник. Да, но заедно с Емили си тръгнаха още петима директори и ситуацията се "размириса" - всички написаха отворено писмо, в което изразиха загриженост относно настоящата ситуация.

А  Русо обвини ръководството на Барселона в корупция:

"Корупцията в клуба е очевидна. Клубът изтри цялата информация за договорите с различни компании, една от които се намира в офшорна зона. Всичко това беше направено с цел избягване на вътрешния контрол и преминаване през  одит. Посочих тези нарушения и ме уволниха.

Ако платиш 1 милион евро за услуги, които струват 100 000 - това предизвиква въпроси. Вярвам, че някой от ръководството лъже с клубните пари. Не знам кой, имам само подозрения".

Отговорът на Барселона не закъсня - на 14 април 2020 година клубът обяви, че е подал иск срещу бившия вицепрезидент. По този начин обаче Бартомеу си вкара автогол, защото лавината тръгна по надолнището и след като делото влезе в съда, цялата история заинтригува и правоохранителните органи.

Полицията на Каталуния прецени, че информацията в медиите и отвореното писмо са достатъчна причина за начало на проверка. Според доклада,  служителите на реда предполагат, че завишените цени на договорите и извършването на плащания на множество траншове може не само да скрие делата на Бартомеу от Борда на директорите, но и да бъде начин за лична изгода за някои от страните по сделката.

Бившият президент реши да се защити по най-елементарен начин и съответно допусна нова грешка. Впрочем, всеки един нарушител на закона в такава ситуация има само един ход - да признае вината си и приеме последствията за престъпленията си. Както се убедихме обаче, наглостта на Бартомеу е повече от безгранична. Барселона проведе одит по заповед на бившия президент и през юли предостави доклад от компанията PWC, който не разкри сериозни нарушения в клуба. Малко по-късно обаче се разбра, че Жоао Масферер, който е дясната ръка на Бартомеу е бил посредник с PWC, възползвайки се от тесните си връзки с въпросната компания. Впрочем, никой не повярва на резултатите от този одит, а полицията отбеляза, че въпросният  доклад може да бъде поръчан от онези, които могат да се възползват от предполагаемите престъпления.

Недоверието към Бартомеу нарасна и в резултат на това в края на октомври 2020 г. той, целият Борд на директорите на клуба и ключовите мениджъри в президентския екип подадоха оставка по собствена воля. Разбира се, за да бъде запазен имиджът на клуба всичко бе представено като реакция на фиаското срещу Байерн Мюнхен и лошия старт в Ла Лига.

Но до 1 март 2021 г. когато стана известно за ареста на Бартомеу и други двама служители - генералния директор Оскар Грау и директора на правните служби Роман Гомес Понти. Някак си настрана остана фактът, че всъщност полицията е задържала и четвърто лице -  Жоао Масферер. Мислите си, че е заради връзките на Жоао с PWC? Не, не. Оказва се, че Масферер лично е ръководил взаимодействието с I3 Ventures. А най-интересното е, че Масферер, който според Бартомеу е уволнен през зимата на 2020 година, всъщност е останал в клуба като съветник на бившия президент и е получавал огромна заплата.

Предположенията са, че сега ще последват арести или най-малко разпити на собствениците на I3 Ventures и PWC, за да се разбере имало ли е престъпен сговор между замесените в "Барсагейт" и в каква степен е вината на всеки един от участниците в скандала. Впрочем, за никого не е тайна наличието на престъпен сговор, важното е това да бъде доказано и всеки да понесе своята вина.

Не по-малко важно е да бъде изчистено името на този велик клуб, превърнал се в символ не само на борбата срещу диктатора Франко, но  и на свободата и справедливостта. Началото ще бъде поставено на 7 март, когато ще се проведат президентските избори. И тримата кандидати в лицето на Жоан Лапорта, Виктор Фонт и Тони Фрейя обещават промяна и това, че клубът ще се промени към по-добро. Дано е така и по-бързо да бъде забравено времето на управлението на Бартомеу, който се оказа обикновен паразит и черно петно в историята на Барселона.

  Сподели
942