Барселона е във фактически фалит


Н. Гавазов

Барселона е във фактически фалит

Изданието Goal анализира годишния финансов отчет на Барселона, който показва  рязко влошаване на икономическото състояние на клуба. На практика "блаугранас" е във фактически фалит, който само трябва да бъде потвърден при финансов одит.

Според резултатите на отчета  Барселона е декларирала дълг в размер на 1.2 милиарда евро, а също така и краткосрочен дълг за още 730 млн. евро. Най-голямата част от разходите на клуба са тези по работните заплати, които съставляват 74% от бюджета на клуба. Ситуацията с договорите на играчите предизвиква сериозно безпокойство в клуба, което доведе до преговори за отлагане и намаляване на заплатите от началото на пандемията.

Барса също така дължи на други клубове общо 126 милиона евро в резултат на няколко трансферни сделки, сключени от клуба през последните години. Клубът все още дължи 29 милиона евро на Ливърпул за привличането на Филипе  Коутиньо, 16 милиона евро на Аякс за Франки де Йонг и 10 милиона евро на Бордо за Малкълм. Всеки дълг изисква плащане до 30 юни. След тази дата кталунците подлежат на съдебно преследване и на санкции от страна на ФИФА и УЕФА, една от които е отнеман на лиценза за участие в евротурнирите.

Каталунците завършиха сезон 2019/2020 с нетен дълг от 488 милиона евро и клубът води преговори да отложи тези плащания с кредиторите си, като посочи въздействието на пандемията на коронавируса върху бюджета.

Напомняме, че предишният президент на клуба Хосеп Мария Бартомеу подаде оставка през есента след поредица от грешни решения по отношение на старши -треньора на отбора и последвалите лоши резултати на тима. "Блаугранас" остана без трофей през миналия сезон, а отпадането от плейофите в Шампионска лига дойде по унизителен начин – след загуба с 8:2 от Байерн Мюнхен.

Изборите за нов ръководител на Барселона трябваше да се състоят на 24 януари, но те бяха отложени от правителството на Каталуния заради ситуацията с коронавируса.

  Сподели
378