Лапорта: Съдбата иска да участвам в трудните моменти на Барса*


Н. Гавазов

Лапорта: Съдбата иска да участвам в трудните моменти на Барса*

Жоан Лапорта е човекът, с когото Барселона постигна голям успех между 2003 и 2010. През 2020 г. той отново се кандидатира за президент на каталунците и говори за визията на клуб, засегнат от кризата.

Жоан Лапорт е на 58 години. Изминаха 17 години, откакто той стана президент на клуба, десет години от напускането му и пет години, откакто последно се кандидатира за поста, но загуби. Първото нещо, което той каза в кампанията си за 2020 г.: "Ситуацията е трудна. Засега няма място за гръмки изявления и обещания". И все пак в очите му има намек за позитивизъм и ентусиазъм.

Той прекарва времето си в малка стая над предизборния си щаб. Той е собственик на пивоварната Moritz в Мадрид. Гигантски банер с негово лице покрива фасадата на 15-етажна сграда на ъгъла на "Виа Сантяго Бернабеу", точно до стадиона на най-големите съперници и мястото на най-голямата им победа над Реал Мадрид през 2009 г. (6: 2). Всичко, което му липсва, е подмигващ емотикон. Това е всичко, никакви гръмки изявления.

Лапорта е обичан в Каталуния заради дързостта си. За останалите кандидати за президент на Барселона той е достоен претендент. Виктор Фонт, който е и кандидат за президент, обаче заяви, че транспарантите в целия град няма да помогнат на Жоан в работата му: "Той е майстор в тези неща, но транспарантите няма да ви помогнат да спечелите Шампионска лига, да построите стадион или да изплатите дългове“. И все пак, реакцията на тези банери е поразителна.

Барселона е в криза. Който спечели тези избори - а осем души се опитват да съберат достатъчно подписи, за да се кандидатират, но Лапорта и Фонт са фаворитите - ще наследи играчите, треньорите и бъркотията. Клубът има дълг от 488 милиона евро. Има стадион, който трябва да бъде построен, заемът от Goldman Sachs (една от най-големите инвестиционни банки в света) трябва да бъде върнат. Със забавянето на изплащането на заплатите новият проблем ще бъде прехвърлен на новия президент. Като цяло отборът има големи проблеми.

Що се отнася до самия Лапорта, ясно е, че човекът може да донесе ползи за клуба. Да, трудно е да си представим дейността, с която Лапорта е известен през 2003 г., а още по-трудно е да си представим, че все още е възможно да се върнем към ерата на Барселона, която е била по това време. Няма нито Йохан Кройф, който би ръководил отбора, нито Пеп Гуардиола. И Меси може да си тръгне. Накратко, луд ли е? Защо да се връща?

"Да, луд съм. Това е най-голямото предизвикателство в живота ми: знам, приемам и съм готов да водя, да се бия. Барселона е скъп клуб за мен. Ходя на техните срещи от петгодишен, баща ми и дядо ми ме направиха член на клуба на 10 години и ценностите винаги са присъствали в живота ми - не само футболът, но и всичко останало, което Барса представлява, сега е по-важно от всякога. Искаме хората да обичат Барселона отново. Съдбата изглежда иска да участвам  в най-трудните моменти от живота на клуба. Разберете, това е и моята съдба. Не чувствам задължения, а само мотивация. Все още мисля, че имам енергия",  признава специалистът.

Жоан уверява, че Меси не мисли да напуска Барселона, но бърза да разстрои феновете - Гуардиола вече няма да бъде в клуба. "Меси все още е в отбора. Да, след две седмици той ще може да преговаря с клубовете, но не вярвам, че ще напусне. Той определено ще разгледа предложението от новия президент. Ако това съм аз, ще се договорим. Той ми вярва и знае, че никога не лъжа. Миналият президент го принуди да се занимава с всички проблеми на клуба, отношенията им бяха обтегнати. Уверявам, че ако стана президент, ще се разбера с него. Когато най-добрият играч в света трябва да гледа как други клубове печелят Купата на Шампионска лига, тогава това е много неприятно".

"Комуникирам с Пеп Гуардиола. Опитах ли се да го убедя да се върне? Не. Той е мой приятел и най-добрият треньор в света, но в Сити се справя отлично".

Лапорта е твърдо убеден, че напускайки Барселона, той и екипът му са оставили най-доброто наследство, което са могли да останат през 2010 г .: конкурентен отбор с дълъг път, здрава икономика и липса на спонсорство чрез устойчивост. Но в клуба всички постоянно се обръщаха назад, водени от гняв и унищожаваха спортния проект, без да имат време да го възобновят навреме.

Януари, седем дни след затварянето на трансферния прозорец, в разгара на пандемията, не е идеалното време за избори. Кандидатите не знаят какво да правят по-нататък: има договори, които трябва да бъдат проучени, възможности да бъдат проучени, може би, очакват някои неприятни изненади.

Според Лапорта не бива да веднага да се сменя старши треньора. Той не е сигурен за поканата на Шави на този пост и смята, че Коман все още не се е показал с пълния си потенциал. "Няма да дойда със собствения си човек“, казва Лапорта, уточнявайки, че няма да доведе нов треньор.

"Все още имам какво да кажа, не съм приключил", с тъга признава Джоан.  "И преди съм преживявал  подобен момент. Задачата е подобна на тази, с която се сблъскахме през 2003 г., макар и не в същия мащаб. Тогава имахме  123 милиона приходи, 192 милиона евро разходи и лоша структура на отбора.  Може би тогава бе по-лесно да обновим отбора, отколкото сега, защото за да намалим разходите през този сезон, ние решихме проблема с договорите на играчите за в бъдеще. Трябва да видим точните цифри, но аз не искам да създавам паника или да бъда жертва. Всичко това трябва да се анализира, трябва да се търсят решения".

Лапорта не възнамерява да организира масивна продажба на футболисти, но признава, че намаляването на разходите ще помогне за възстановяването на дълга. "Изгодно е да се купува и изгодно е да се продава“ - един от лозунгите на специалиста.

Един от ключовите въпроси е развитието на младите играчи. Лапорта много обича представянето на Ансу Фати: "Той има огромен потенциал за растеж и бих искал той да бъде в Барселона. Идеята е великите играчи да останат." Следва Академията на Ла Масия. "Ще представим проект с нова методология, за да превърнем Ла Масия в централен доставчик на нови играчи“, казва той.

Говорейки за VAR, Лпорта е противникът на тази иновация. "VAR облекчава феновете от искрени емоции. Те вече не празнуват головете така, както преди", обобщава Жоан.

The Guardian

*Заглавието е на FUTBOL TV

  Сподели
558