Икономист разказа за финансовото състояние на Барселона


Н. Гавазов

Икономист разказа за финансовото състояние на Барселона

Икономистът Марк Сирия оцени финансовите перспективи на ФК Барселона, говорейки за опасенията, пред които "блаугранас"  може да се сблъска в близко бъдеще.

"Клубът използва 30-годишен заем за проекта Espai Barça, насочен към подобряване на инфраструктурата на клуба. Благодарение на него Барселона ясно повишава планирания таван на разходите, за да възстанови част от средствата от там за тазгодишните заплати. Банката Goldman Sachs, дала заема на клуба, смята, че това е приемливо, тъй като получава от 3 до 4% от този заем и ако Барселона не им плати, те могат да почукат на вратата.

Въпросът е как ще бъде формализирано неплащането на дълга: от активите на клуба? Със стадион? Защото, когато има заем от инвестиционна банка, условията са много по-строги от тези на традиционната банка. Бордът трябва да направи нещо, за да поправи ситуацията, мисля, че не им пука за проекта Espai Barça. Съветът на директорите няма да може да развива Espai Barça с този заем. Това ще изисква различно финансиране и ще трябва да се преобразува в нещо много по-евтино, за да се обнови стадионът.

Връзката между ситуацията с коронавируса и финансовия компонент на Барселона? Това е голяма лъжа на ръководството на клуба. Преди появата на коронавируса дълговете на клуба бяха 740 млн. евро, а сега са нараснали до 820 млн. евро. Основният проблем е, че това е краткосрочен дълг. Барселона е клубът с най-големи разходи по заплатите в света и това не е по вина на коронавируса. Дългът, който трябва да бъде изплатен в краткосрочен план, е 77%. Това означава, че клубът вече няма пари за заплати. По този начин увеличението на дълга се дължи на ежедневните плащания към клуба, а не на Espai Barça", заяви Сирия.

Напомняме, че в момента тече процедура по обявяване на вот на недоверие към Борда на клуба и президента Хосеп Мария Бартомеу. Барселона обяви, че е създало комисия, която да провери дали ще се гласува оставката на сегашното ръководство на клуба.  По-рано този месец стана известно, че са събрани над 20 000 подписа с искане за иницииране на вот на недоверие към Бартомеу и Борда.

  Сподели
299