Барселона трябвало да забрави за Вайналдум заради Ла Лига


Н. Гавазов

Барселона трябвало да забрави за Вайналдум заради Ла Лига

Барселона е била принудена да прекрати интереса си към полузащитника на Ливърпул Жоржиньо Вайналдум поради строги финансови ограничения от страна на Ла Лига.

След като стъпи на треньорския мостик на Барселона, Роналд Куман реши да привлече Вайналдум, с когото работи в нидерландския национален отбор и който в последната година от договора си  с Ливърпул.

Глобалната икономическа криза обаче наруши плановете на Куман. Факт е, че Ла Лига въведе строг контрол върху финансите на клубовете в контекста на пандемията на коронавируса, а каталунците с техните разходи за заплати от 510 милиона паунда годишно просто няма да могат да купят никого, докато не продадат редица съществуващи играчи.

Освен това, след като похарчи  каквато и да е сума за трансфери, Барселона ще трябва да плати точно същата сума в испанския бюджет. Всъщност това правило удвоява цената на всеки играч.

Според испански източници, Ла Лига също така е въвела лимит на разходите за всеки клуб и този лимит се изчислява въз основа на финансовите резултати на клуба през последните пет години.

"Имаме собствена финансова система, която е по-строга от правилата на УЕФА за финансово честна игра. УЕФА изучава цифрите само когато сезонът приключи, ние определяме стандартите преди началото на сезона.

Ако Барселона се опита да договори нещо тайно, нашите анализатори веднага ще го забележат.

Клубовете се съгласиха да следват тази система през период, в който им е трудно да изплащат заплати на играчите, защото в противен случай положението им само ще се влоши. Никой не иска това", каза представител на Ла Лига.

  Сподели
143