Ненужният


Н. Гавазов

Ненужният

Барселона има проблем. В отбора се завръща от наем Филипе Коутиньо – най-заплатеният и най-скъпият футболист на клуба, който обаче не успя да се закрепи в отбора. Байерн Мюнхен реши да не купува бразилския нападател. До миналата седмица каталунците търсеха клуб за бразилеца, но без успех. Никой не го иска.

През 2018 година Барселона толкова силно искаше Коутиньо, че преговаряше с Ливърпул цяло лято и се върна за играча след 4 месеца, плащайки за него рекордните 145 милиона евро! И тогава и сега тази сума изглежда баснословна (за справка, Челси плати по-малко от 80 милиона за Зиеш и Вернер). Много специалисти и анализатори назоваха трансфера на Филипе безумен, но Барселона уверено говореше: "Това е необходимост, а не прищявка". И "блаугранас" изглеждаше още по-глупаво.

Но бразилецът бе желан от ръководството на клуба, треньорският щаб и от Лионел Меси. В него виждаха "новия Андрес Иниеста". За него говореха, че е един от най-добрите в света. Луис Суарес твърдеше, че Филипе ще даде много на тима, а Ернесто Валверде говореше, че трансферът е много важен. Както се оказа и предполагаше, това бе голяма грешка, за която Ливърпул още дълги години ще са благодарни на Барселона.

Толкова голяма грешка, че сега най-скъпата покупка в историята на каталунците се смята за най-проблемната. И тотално провалена. Ако бразилецът пристигна на "Камп Ноу" на 25-годишна възраст с перспективите да стане суперзвезда, сега единственото желание на "блаугранас" е как да се отърве от Филипе. И босовете на испанския шампион са готови да го продадат почти два пъти по-евтино, отколкото го купиха. Барселона се надяваше да се раздели с халфа още през миналия сезон, но така и не намери отклик в клубовете и в крайна сметка се съгласи да го даде под наем в Байерн Мюнхен с надеждата, че бразилецът ще остане в Бавария. Не стана.

През последните месеци се появиха какви ли не слухове за интерес към Коутиньо от страна на Нюкасъл, Манчестър Юнайтед, Арсенал и Лестър. Но този интерес както бързо се появяваше, така и изчезваше. Последно се твърдеше, че Тотнъм се е отказал от бразилеца. Заради неговата стойност.

80 милиона бяха много пари и до пандемията. А сега, в период на криза  в световния футбол, такива средства не са налични в никого. Жозе Моуриньо разумно прецени, че към момента Коутиньо не струва толкова пари. А вероятно за в бъдеще бразилецът няма да струва и половината на 80-те милиона, искани от Барселона. Това признаха от Байерн Мюнхен, освен това на играча трябва да се плаща и безумната заплата от 17 милиона евро.

Главният проблем е в това, че Барселона не е готова да прави повече отстъпки. Много клубове се надяват, че в разгара на кризата ще получат още малко намаление от цената на играча и най-вече разсрочено плащане, но каталунците искат парите сега.

Така остават два варианта. Или Барселона да намали своя апетит, или да остави футболиста в отбора, давайки му втори шанс. Изглежда, че към момента ще надделее вторият вариант. Което обаче не решава проблема, а напротив. Сега треньорският щаб на "блаугрнас" ще трябва да търси място на играча, клубът да му плаща огромна заплата, а босовете да се молят останалите футболисти да не предявят своите претенции – щом резерва получава по 17 милиона на година, защо аз, който съм титуляр, взимам два пъти по-малко.

А може пък Коутиньо да се съживи и отново да намери себе си. Няма как да знаем дали това ще се случи. Известно е само, че към момента Филипе е ненужен. На Барселона, която иска 80 милиона за бразилеца, както и на кандидатите за халфа, които трябва да му плащат заплата от 17 милиона. Ако това не се промени скоро, Коутиньо ще продължи да бъде със статут на ненужен.

  Сподели
555