Реал и Барселона и с това ли свършва Примера дивисион?


А. Павлов

Реал и Барселона и с това ли свършва Примера дивисион?

Свършва ли Примера дивисион с Реал и Барселона? Това е един изключително злободневен въпрос, свързан с испанското първенство. В последните две-три години двата испански водещи тима се отдалечиха много от своите съперници в лигата, между които са Валенсия, Атлетико, Севиля и Виляреал.

Това ни навежда на мисълта, че Примера се превръща в шампионат с два ясно изразени отбора. Или, казано иначе, мадридчани, барселонци и всички останали.

Същественото в случая обаче е каква е причината, заради която нещата вървят в тази насока. Недостатътчно добрите изяви на конкуренцията или пък прекалено силните игри, които Реал и Барса записват.

Някои биха казали, че истината е по средата. Защитниците на тази теза имат два много силни довода. Според първия от тях изключителните класните състави, с които белите и каталунците разполагат, са главният "виновник" за получилата се пробойна между тях и другите испански тимове. Според втория Валенсия, Севиля, Атлетико, Виляреал, да не говорим за Депортиво не са способни да окажат същата съпротива, на каквото бяха способни преди няколко сезона.

Другите две гледни точки разглеждат ситуацията само от един ъгъл, сиреч тя е такава само заради състоянието на Реал и Барселона и обратно, заради положението, в което се намират останалите отбори в Примера дивисион.

Ако все пак подкрепим някоя от гореизложените тези, то дори и да няма такава фрапираща разлика между двата испански водещи тима и другите, каквото, да речем, има в шотландската Висша лига, то тя би могла да стане такава, което ще убие силата на испанското първенство.

Защото, ако сега представянето на испанските участници в Европа е силно, то при продължаване на сегашната тенденция, ситуацията ще започне да се променя. Тогава и Ел Класико няма да бъде същото. За да остане то силно, трябва и останалите отбори да играят на ниво. Защото колкото по-добра е конкуренцията, толкова по-добър си и ти.

  Сподели
214