Размисли на един лаик: Защо Сетиен?


Н. Гавазов

Размисли на един лаик: Защо Сетиен?

Трудно ще бъде за човек, който разбира от футбол, но не e в курса на нещата, да разбере защо феновете на Барселона са токова щастливи. След пристигането на Валверде клубът спечели две първенства едно след друго и към  момента на уволнението си е първи в таблицата за класиране на Примера дивисион. Поражението в Суперкупата, което стана формална причина за уволнението е нелогично, защото срещу Атлетико каталунците показаха най-добрата си игра от повече от месец насам. Даже качеството на играта при  победите като гост над Интер и Атлетико не бе на такова високо ниво, както в срещата с "дюшекчиите" в Саудитска Арабия.

Да, Валверде постигна важни победи при гостуванията си през тази зима и добре, че е статистиката, която принуждава най-големите критици на Ернесто да замълчат по този въпрос.

Само преди 24 часа написах материал, в който казах, че Валверде е заложник, а не създател на сегашната ситуация в Барселона. Той е треньор, при това добър треньор, макар и да не е гений. Но колко от сегашните треньори са гений? Сещам се за един на Острова и един на Ботуша, който обаче в момента е без работа. Ернесто не се провали, а престана да се справя. А това са две различни неща.

Не искам да ме разбирате грешно. Няма да се отрека от материала си и дори ще кажа, че може би хунтата в Каталуния трябваше да се раздели с Валверде по-рано. Но сега ли е най-подходящият момент? По средата на сезона, без кандидат за най-добър наследник, с нов треньор, който дори не бе втори избор и който до 60-годишна възраст никога не е работил в топ клуб. О, да, националният отбор на Екваториална Гвинея... Всичко изглежда като правилно решение, но изпълнението е ужасно. Все едно да сложиш топката на "бялата точка", да се засилиш силно, да удариш кълбото с всичка сила, да я пратиш в очертанията на врата, но... в ръцете на вратаря. И в крайна сметка да не превърнеш дузпата в гол. Типично изпълнение в стил Бартомеу.

Да, Сетиен е фен на Меси и се надява аржентинецът да играе до своята смърт, освен това Кике се е замислил за позиционния футбол още при първата си среща с Барса на Кройф. ОК, няма конфликт на мирогледи както при Валверде. Но дали то е гаранция за успех?

Първо, това е поредният провинциалист (Вчера се разхождах с кравите на село, а сега тренирам най-добрите играчи в света, каза Сетиен при представянето си днес) на "Камп Ноу", освен това съблекалнята на Барселона никога не е била толкова проблемна за последните 10 години. Как ще се справи този провинциалист с тези проблеми? Валверде извади Ракитич и пусна Видал срещу Еспаньол, с което раздвижи атаката след почивката; замени Бускетс с Видал и Гризман с Дембеле срещу Интер, за да спечели мача. Много ми се иска повторение на тези срещи, но със Сетиен начело на Барселона. Уви, няма как да се случи, така че няма и как да разберем каква щеше да бъде реакцията на новия треньор на каталунците.

 Знам обаче със сигурност, че управата на Барселона отиде на варианта със Сетиен след отказите от страна на Шави и Почетино.

Хайде сега някой от щастливите фенове на Барселона (2 милиона лайка за уволнението на Валверде) да ми опише каква е посоката на развитие на клуба, на който му е все едно кой ще е треньор.

Аз се опитах и не успях. Може би защото съм лаик.

  Сподели
718