Бартомеу: Оставам приятел с Валверде


Н. Гавазов

Бартомеу: Оставам приятел с Валверде

Президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу коментира уволнението на Ернесто Валверде от поста старши-треньор на отбора и назначаването на Кике Сетиен за нов наставник на каталунците.

"Кике има договор до 2022-та година, но през 2021-а има избори в клуба, решихме да включим клауза в контракта, според която новият президент може да го освободи още тогава.

Но искам да обясня защо се стигна до смяната на треньора. Знаехме, че динамиката на отбора не бе най-добрата, въпреки че резултатите бяха много добри. Ние бяхме наясно, че динамиката можеше да се развие. Това го съобщихме на Валверде. От лятото насам постоянно разговаряхме с него, като създадохме много тясна връзка с голямо сътрудничество. През последните дни обаче обсъдихме, че нещата могат да са и по-добри. Направихме промяната сега, защото сме по средата на сезона и ни бе нужен импулс. С този импулс и новата динамика се надяваме да спечелим Ла Лига, Купата на Краля и Шампионска лига. Разбира се, че ми се искаше нещата да се развият по друг начин. Този състав разполага с по-голям талант.

Признавам, че през последните седмици и месеци разговаряхме с други треньори с мисъл за бъдещето, това е наше задължение като ръководство. Както е известно, тези неща не бяха публични. Работата бе завършена и затова настъпи моментът за промяна. Нищо не беше изтекло като информация, но преди дни се появи едно име. Съжаляваме за Ернесто, но от много време насам разговаряхме с него за това. Дълго говорихме с различни треньори, но нищо не стигна до обществото.

Миналата година имаше множество призиви за уволнението на Валверде, но аз лично винаги съм имал доверие в него. Винаги съм харесвал начина му на работа. През последните седмици обаче динамиката не беше много добра. Говорихме си, той (Валверде) не е нов. Решихме, че на тима е нужен нов човек. Искам да благодаря на Валверде за неговото прощално писмо. Той е човек с големи ценности. Ние си оставаме приятели завинаги, той заслужава уважение.

Вчера на общото събрание Ерик Абидал и Рамон Планес предложиха за поста Кике Сетиен и всички се съгласихме единодушно", заяви Бартомеу.

  Сподели
130