Гуардиола - пред стотната си победа начело на Барселона


Н. Гавазов

Гуардиола - пред стотната си победа начело на Барселона

В сряда, в мач от турнира за Купата на Краля със Сеута Барселона може да запише своята стотна победа под ръководството на Пеп Гуардиола. Успехът срещу Хетафе през уикенда бе 99-ти за наставника на „блауграна" в официални мачове, откакто пое през 2008 година ръководството на отбора. Делът на победите съставя 72% и е повече от успешен.

Гуардиола винаги е твърдял, че преди срещите е необходима много концентрация, а по време на самите двубои към успеха трябва да се върви крачка по крачка, без да се увличат възпитаниците му в авантюристични атаки, забравяйки своя тил. Благодарение на този подход, той има и осем спечелени трофея на сметката си.

71,36%


Мачът срещу Хетафе стана за Гуардиола 138-ми в шест различни турнира. Загубите са 18.84%, равенствата 9,3%, а победите 71,73%.

Историческите успехи

Всичките тези победи помогнаха да се спечелят 8 състезания, но във всеки турнир има мачове, които винаги ще помним. В Примерата това е победата на 2 май 2009 година над Реал с 6:2, която узакони господството на каталунците във вътрешното първенство. В Шампионската лига това е финала в Рим срещу „червените дяволи" на Сър Алекс, а може да си спомним и онова 4:1 на финала за Купата на Краля или гола на Педро за Суперкупата.

Лео и Пеп - великолепната комбинация

И ако отборът се приближава към своята стотна победа под ръководството на Гуардиола, то заслугата на Меси за тези успехи е също грандиозна. Неотдавна срещу Копенхаген аржентинецът вкара своя гол № 100 под ръководството на Пеп, а срещу Хетафе откри своята втора стотица от голове.

 

  Сподели
116