Лечителят


Н. Гавазов

Лечителят

В петък изданието TNT Sports LA излезе със сензационния материал, че ръководството на Барселона е намерило наследник на Ернесто Валверде в случай на уволнение на специалиста. Става дума за старши-треньора на Ривър Плейт Марсело Гаярдо, който спечели Копа Либертадорес с тима си и в момента води битка за защита на титлата.

Тази новина нямаше да е странна, ако идваше от промадриските Marca или АS. А странното е, че се появи не след мачове като тези с Гранада, Осасуна или Атлетик, а след двубоя с новия Интер от Шампионска лига. Да, "нерадзурите" поведоха в резултата и можеха да вкарат поне още два гола до почивката. Вярно е и това, че в началото на второто полувреме не се случи каталунското нашествие, а единственият удар към вратата на Ханданович бе от Меси от около 25 метра - за статистиката.

Като цяло, Барселона никак не изглеждаше като суперколектив.

От друга страна, през второто полувреме на срещата с Интер изпъкват няколко аспекта, които не бяха присъщи за "блаугранас" в предишните мачове. И които правят публикацията в TNT Sports LA да изглежда още по-странна. Защото Валверде показа, че може да управлява Барселона, при това много умно и тактически грамотно. А това означава, че на някой от въпросното издание би трябвало да му стане неловко.

Първо, каталунците сериозно прибавиха след почивката и най-важното - не изпуснаха инициативата както се случи в мача с Виляреал. Впрочем, нещо подобно бе забелязано срещу Хетафе, когато шампионите просто задушиха съперника си, не му позволявайки да направи почти нищо. Но наистина е сериозно нещо да сториш същото с Интер, чиито футболисти показаха страхотна дисциплина и великолепна тактическа подготовка, стриктно изпълнявайки указанията на своя треньор. Просто е чудо, как Конте за три месеца успя да организира отбора си и да накара играчите да възприемат неговите идеи. Разбира се, имаше малки провали като игнорираното нарушение срещу Сенси в наказателното поле на "блаугранас" преди изравнителния гол, но като цяло миланци и плановете на Конте бяха разбити след почивката.

Второ, Ернесто Валверде за първи път през последния месец успешно се намеси в хода на мача - и той го направи много смело, в 53-ата минута, като изненада всички, изваждайки Бускетс от играта, а вместо него пусна Видал и премина към схема 4-2-3-1. Да, Серхио бе един от най-добрите в състава на шампионите и важен ключов елемент с 94% точност на паса. Но Бускетс бе бавен без топка, а това не само, че не бе от полза за тима му, но и създаваше проблеми с контрапресата, което позволи на Интер да спечели първото полувреме. В случая Ернесто прецени, че скоростта и мобилността са по-важни от четенето на играта в този мач и не сбърка - след чисто тактическите смени Барселона установи пълен контрол на центъра и това е заслуга изцяло на наставника на испанския колектив и на никой друг.  

Преди тази смяна Интер нямаше особени проблеми, но след нея загуби контрол над играта. Дембеле също се включи добре. Ако погледнем статистически, не се случи нещо повече  от асистенция и един добър удар. Но Барселона като цяло започна да играе по-добре, а съперникът не намери никакъв отговор на случилото се. И в крайна сметка каталунците заслужено спечелиха.

За това и Суарес след мача каза, че Валверде за това е треньор - да вижда слабостите и да ги коригира. Което се случи.

Разбира се, остават много въпросителни към играта на Барселона. Като например, защо бе пропиляно цяло полувреме в търсене на начин да бъде пробита защитата на съперника и защо нямаше идея как да бъде направено това. Но от друга страна испанците показаха и много неща, които можем да определим като оздравителни за своя футбол и най-хубавото е, че съществената  роля в този процес е точно на Валверде, който отлично се справи с ролята си на лечител.

Следващите срещи ще дадат отговор на въпроса дали ще продължи оздравяването или мачът с Интер ще бъде единичен случай. Но така или иначе сега Барса е на ход и позитивите от двубоя в сряда могат да бъдат използвани още утре, срещу сериозен съперник какъвто е Севиля. Впрочем, същото можем да кажем и за "нерадзурите", които също утре посрещат Ювентус. В тази среща Конте и хората му ще получат възможността пък да покажат, дали са готови за битка за титлата.

  Сподели
465