Мончи: Искам да направя нов скок в Севиля


Н. Гавазов

Мончи: Искам да направя нов скок в Севиля

Новият спортен директор на Севиля  Рамон Мончи разговаря с журналисти по време на представянето си на специална пресконференция, организирана от клуба.

Какво ви убеди да се върнете?

- Необичаен ден, трудно е да си представя такова нещо. Трудно е да се обясни с думи какво чувствам. Исках този ден да дойде колкото е възможно по-скоро и днес той дойде. Благодаря на всички, които допринесоха за моето завръщане. Не съм тук, защото съм от Севиля, това не е аргумент. Не съм тук, за да спася нечий задник, или защото Севиля има трудности. Тук съм, защото идеите за бъдещето, които изразиха, съвпадат с моята визия. След две години работа в голям клуб, винаги ще запазя  Рома  в сърцето си, а сега имам правото и задължението да прехвърля опита си в клуба, който обичам.

Идвате, за да останете?

- Последния път аз останах за осемнадесет години. Връщам се, за да остана толкова дълго, колкото е възможно. Искам да допринеса за създаването на Севиля, която ще расте и ще се бори с футболния елит.

Има ли компенсация в договора, за колко години сте го подписали?

- Договорът няма срок.

Какво мислите за възможната продажба на отбора?

- В разговор с президента почувствах само желание да продължа да работя дълго време. Радвам се да чуя тези неща. Това веднага ме очарова. Нямам усещания за продажби. Не знам какво мислят другите големи акционери. Аз съм спокоен и доволен от това, което ми бе  казано.

Какъв тип треньор ще има тимът?

- Треньорът е Капарос и единственото, което искам сега, е да работя с него и да му помагам всеки ден. Сега е абсурдно да се мисли за по-нататък. Напуснах Севиля не заради проблеми с някого. Мислех, че е време да си тръгна, защото се чувствах малко отпуснат. Нуждаех се от ново предизвикателство, нови емоции, за да раста още повече. Избрах не просто място и проект, който в много отношения стана за мен голямо преживяване. Живеех по този проект. И сега оцених  други предложения, както и Севиля, и приех този, който ме убеди. Бях севилец в Рома и  тук съм севилец, но в Рома работех 24 часа на ден за Рома.

Тук буквално възникнаха само животински страсти по повод  очакването на вашето завръщане. Чувствате ли специална отговорност?

- Трудно е да се отговори на очакванията, създадени в социалните мрежи. Моето завръщане може да бъде свързано с голям натиск, но аз го обмислих. Мнозина ми казаха, че греша, че връщането никога не е добро. Претеглих и реших да бъда тук. "Кръстникът 2" е по-добър от "Кръстникът 1". Натискът никога не ме плашеше. Аз идвам от там, където той бе огромен, и това бе един вид експеримент, който доказва, че мога да живея под голям натиск.

Ще остане ли Капарос  старши- треньор?

- Той е опитен специалист. Вече говорих с него, за да се запозная с неговите идеи. Намирам за абсурдно да ги отхвърлям.

Спечелихте всичко в миналото, какви са очакванията ви сега?

- Във футбола нищо не е невъзможно. Севиля започна да изгражда спортен мениджмънт през 2002 г., постави основата за бъдещи трофеи. Мнозина разбраха какво правим и дистанцията бе намалена. Много хора свършиха  добра работа. Искам да направя нов скок. Разбирам, че не е лесно, това всички го знаем. Необходими са ни резултати - както икономически, така и спортни. Трябва да се борим за титлите. Няма смисъл да се обещават трофеи, но трябва да сме конкурентоспособни.

Какво мислите, когато се обадихте на Севиля? Какво казвате на феновете?

- Получих обаждане скоро след прекратяването на връзките ми с Рома  и исках да знам какво им е необходимо. И аз се радвам да знам, че ме чакат. Посланието за феновете трябва да бъде ясно: аз съм тук, защото това, което казах, съвпада с това, което искам. Трябва да ви  благодаря, фенове. През тези два дни почувствах голяма любов. Привържениците на клуба  винаги са  били двигател на всички наши успехи. Очаквам тяхната помощ, вярата им и факта, че всички недоразумения са забравени.

Бихте ли се подписали отново с Рома? Бихте ли отново купили Пасторе, Бианда и другите?

- За нищо не сменям двете години, прекарани в Рим. И ако се върна, пак щях да подпиша договора. Не съжалявам за нещо, което направих в Рома.  Този опит ми помогна да стана по-добър като професионалист и като човек.

Вие дойдохте от Рим, без да сте участвали в Circo Massimo. Защо си тръгнахте по-рано? Заради отношенията  с Балдини?

- Това бе шега, мисля, че е смешно да го приемем като изявление. Това беше шега по адрес на тифозите. Тръгнах по-рано по една проста причина: разбрах, че идеите на собствениците на клуба са различни от моите. Президентът мислеше за едно нещо, аз бях за нещо друго. Нямаше смисъл да продължаваме. Мога само да кажа добри неща за Палота и целия клуб. Току-що осъзнахме, че нашите пътища се различават.

Сега се чувствате по-добре след римския опит?

- Опитът далеч от дома, в много трудна атмосфера, под силен натиск, в гореща и взискателна атмосфера, ви прави опитен професионалист. Имам чудесно преживяване. Независимо от резултатите, опитът от работа в такъв голям клуб като Рома  със сигурност е положителен.

Получихте ли оферта от Реал?

- Не, от Реал не. Имаше други предложения

Арсенал?

- Не всичко бе направено, иначе нямаше да съм тук. Арсенал прояви по-голям интерес от други, това е вярно. Но аз избрах най-добрата оферта.

Можете ли да се справите без продажба на лидерите?

- Трябва да има печеливш модел, но има различни начини. Искам да избегна грешките и да повторя успехите. Продажбите бяха необходими, за да може Севиля да расте и да създаде ефективен екип. Сега тази нужда е по-малко. Всички продават и грандовете го правят. През тези години имахме отлично управление, но това не означава, че няма граници, а ако искаме да продължим да растем, тогава трябва да се обмислят и продажбите. По природа съм амбициозен, в мен е духът на съперничеството. Искам да погледна напред, а не назад.

  Сподели
486