Атлетико – Барселона: Шампионите ще вземат връх


Н. Гавазов

Атлетико – Барселона: Шампионите ще вземат връх

Атлетико - Барселона

Стадион: "Ванда Метрополитано“, Мадрид

Дата: 24.11.2018 г.

Час: 21:45

Съдия: Хесус Хил Мансано

Атлетико Мадрид посреща Барселона в мач от 13-я кръг на Примера дивисион. Това е централната среща не само на кръга, но по ред причини и вторият най-значим двубой в испанския елит след Ел Класико. Двата отбора водят здрава битка за лидерството в таблицата и е напълно възможно столичани да изпреварят каталунците утре вечер. Впрочем, Атлетико не бива да се назовава прекалено неудобен съперник за Барселона в последно време. Най-доброто, което "дюшекчиите" са постигали в последните си шест мача с "блаугранас" е равенството. Въпреки това, сегашната ситуация е непредсказуема.

Атлетико няма загуба в първенството на Примера дивисион цяла есен. Хората на Диего Симеоне претърпяха поражение на гости на Селта на 1 септември и оттогава записа 9 мача без загуба. Като цяло, можем да определим формата на "дюшекчиите" като "синусоидна". След равенство следва победа и това се повтаря вече в шест поредни кръга. При това нивото на съперника няма никакво значение. Като цяло Атлетико не блести и някои победи бяха измъкнати едва в края на мачовете. Например, в първия си ноемврийски мач столичани не успяха да се наложат над аутсайдера Леганес, а в миналия кръг едва не загубиха от Атлетик, но изравниха резултата 10 минути преди края на срещата, а в добавеното време грабнаха победата благодарение на гола на капитана Диего Годин.

Впрочем, уругваецът няма да играе утре и това е много лоша новина за Диего Симеоне, защото обикновено силната защита на столичани изглежда по-слабо от обикновено. При това има вариант с преместването на левия защитник Ернандес в центъра, което прави отбраната на домакините още по-уязвима. Иначе останалите отсъстващи за Хосе Хименес и Хуанфран.

Ако представянето на Атлетико можем да определим като "синусоидно", то това на Барселона можем да охарактеризираме с "изненадващо". Каталунците са много добри в атака и вече имат 34 отбелязани гола – с десет повече от втория по този показател. Шампионите не забелязаха присъствието на Реал Мадрид на "Камп Ноу" в края на октомври и уверено победиха Интер в Шампионска лига, но как да си обясним трудния успех срещу Райо Валекано, а още по-невъзможно е да направим това с мача с Реал Бетис, който каталунците загубиха с 4:3. При това с Лионел Меси в състава си, който се завърна от травма и веднага се отчете с два гола. Въпреки тази загуба, шампионите останаха на върха в класирането, на точка пред Севиля, Атлетико и Алавес.

Казахме се за завръщането на аржентинския вълшебник и в тази връзка ще добавим, че Самуел Умтити се възстанови от контузията си и е готов да се събере със своята връзка в центъра на защитата Жерар Пике, което предполага по-голяма стабилност на каталунската отбрана. Отсъстващ е наказаният Иван Ракитич, но това едва ли е причина за безпокойство за гостите, защото хърватинът ще бъде заменен от Артуро Видал. Контузени а Серхи Сампер и Томас Вермален.

Първата официална среща между Барселона и Атлетико е от 1929 година. Оттогава двата отбора са изиграли 177 мача, кат историческият превес е на страната на каталунците – 79 триумфа срещу 55 за мадридчани. През миналия сезон съперниците направиха 1:1 тук, след гол на Саул в 21-та минута и изравнително попадение на Луис Суарес в 82-та минута.

 

Интересни факти:

-      Атлетико няма загубено домакинство през този сезон

-      Атлетико е с най-добрата защита в Лигата, с осем допуснати гола

-      Барселона е с най-доброто нападение в Лигата, с 34 отбелязани гола

-      Атлетико е вкарал поне един гол в последните си пет домакинства на Барселона

-      Барселона е вкарвала поне един гол във всеки един от последните си 26 официални мача

-      39% от попаденията на Барселона са в последните 15 минути

-      Барселона е най-зрелищният отбор в Лигата, с 4.33 отбелязани гола средно на мача

-      Меси и Суарес са голмайсторите в Лигата, с по 9 отбелязани гола.

Букмейкърите не могат да определят кой е фаворит  в срещата, но FUTBOL TV е на мнение, че това е Барселона. Опитният каталунски колектив показа, че умее да се настройва за големите двубои и това се видя в срещите с Тотнъм, Севиля, Реал Мадрид и Интер. Атлетико от своя страна е отслабен от кадровите проблеми, при това пострада най-силното оръжие на домакините – тяхната защита. Нашето предложение е за победа на Барселона, а почитателите на залозите, които не обичат риска, могат да заложат на равенство или на още по-сигурното "Под 2.5 гола", което се случи в 5 от последните 6 мача между тези съперници.

Прогноза: Атлетико – Барселона 0:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Атлетико Мадрид

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
10.11.2018 Примера Дивисион Атлетико Мадрид 3 - 2 Атлетик Билбао
06.11.2018 ШЛ група A Атлетико Мадрид 2 - 0 Борусия Дортмунд
03.11.2018 Примера Дивисион Леганес 1 - 1 Атлетико Мадрид
30.10.2018 Купа на Краля Сант Андреу 0 - 1 Атлетико Мадрид
27.10.2018 Примера Дивисион Атлетико Мадрид 2 - 0 Реал Сосиедад


Последни 5 срещи - Барселона

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
11.11.2018 Примера Дивисион Барселона 3 - 4 Бетис
06.11.2018 ШЛ група B Интер 1 - 1 Барселона
03.11.2018 Примера Дивисион Райо Валекано 2 - 3 Барселона
31.10.2018 Купа на Краля Културал Леонеса 0 - 1 Барселона
28.10.2018 Примера Дивисион Барселона 5 - 1 Реал Мадрид


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
04.03.2018 Примера Дивисион Барселона 1 - 0 Атлетико Мадрид
14.10.2017 Примера Дивисион Атлетико Мадрид 1 - 1 Барселона
26.02.2017 Примера Дивисион Атлетико Мадрид 1 - 2 Барселона
07.02.2017 Купа на Краля Барселона 1 - 1 Атлетико Мадрид
01.02.2017 Купа на Краля Атлетико Мадрид 1 - 2 Барселона
  Сподели
616