Перес не може да намери инвеститори за "Сантяго Бернабеу"


Н. Гавазов

Перес не може да намери инвеститори за

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес се е свързал с различни банки и финансови организации относно получаване на средства за осъществяване на реконструкция на стадион "Сантяго Бернабеу". Общата сума на средствата, нужни за провеждане на реконструкция на домашния стадион на Реал Мадрид е 400 милиона евро.

Напомняме, че през есента на 2014 година Реал Мадрид подписа договор с Международната нефтена инвестиционна асоциация (IPIC) от ОАЕ за получаване на средства за ремонт на домашния стадион на клуба. IPIC владее испанската компания Cepsa, която трябваше да налее 400 милиона евро в касата на Реал Мадрид в продължение на десет години и чието име трябваше да носи новият "Сантяго Бернабеу".

През миналата година съглашението между страните обаче бе разтрогнато по инициатива на нефтената компания, а причината за това стана решението на градските власти на Мадрид да не предоставят на Реал Мадрид обществена земя за строителството на хотел и около една дузина други обществени сгради.

Изглежда, че между арабите и клуба е имало устно споразумение относно това разширяване, като освен промяна на името на стадиона, компанията е възнамерявала да стопанисва обектите в продължение на десет години. Това обаче не бе упоменато в договора, най-вероятно, за да не стане обществено достояние.

Перес чрез своето лоби в градския съвет се опита да прокара санкцията върху разширяването на стадиона и получаването на общинска земя на занижени цени посредством вмъкване на допълнителна клауза в съглашението с общинските власти за ремонта на стадиона, но избухна скандал във връзка с опита за поправка, а опозицията заплаши, че ще изпрати сделката на прокуратурата. В крайна сметка градският съвет на Мадрид не даде допълнителна земя на Реал Мадрид, което пък накара IPIC да разтрогне съглашението. Нещо повече, компанията отказа да продължи спонсорския си договор с Кралския клуб до 2019 година.

Според постъпващите информации, към момента опитите на президента на Реал Мадрид да намери инвеститори за стадиона са се провалили. Липсва информация за това кои финансови институции за отказали да дадат пари за реконструкцията на спортното съоръжение. Перес обаче не губи надежда и съгласно източниците, босът възнамерява да продължи работата по този въпрос през септември.

  Сподели
674