Иниеста: Моят път с Барселона свършва този сезон


Н. Гавазов

Иниеста: Моят път с Барселона свършва този сезон

Полузащитникът  на Барселона Андрес Иниеста обяви, че напуска клуба след края на сезона. На специална пресконференция, която се състоя пред всичките му съотборници, испанецът  сподели, че напуска отбора на сърцето си в посока Китай.

"Разбира се, че след 22 години знам какво означава това решение да напусна. За да бъда играч на този отбор, за мен най-добрият отбор в света, знам какво се изисква да играя тук година след година. Знам каква е отговорността да бъдеш капитан, затова съм честен със себе си и с клуба. Моят път с Барселона завършва този сезон, защото този клуб, който ме посрещна, когато бях едва 12-годишен заслужава най-доброто от мен. А аз съм наясно, че в бъдеще не мога да му дам най-доброто от себе си. Според мен това е най-правилният начин да приключа с Барселона, с положителни чувства, печелещ титли. За мен това е много труден ден, в който трябва да се сбогувам с моята къща, с моя живот“, заяви Иниеста.

"Моите съотборници са тези, които ме правят по-добър всеки ден, както и всички фенове, които ми показаха любовта си на терена и извън него. Нямаше да постигна тези успехи без всички в клуба и в Ла Масиа, без родителите ми и сестра ми. Те ме докараха тук преди 22 години, те са тук с мен и 22 години по-късно", каза още легендата.

"Проведох много разговори с президента, с треньора, с хора от управата на клуба. Нямаше нужда да ми казват, че искат да остана - желанието им се виждаше. Но аз винаги съм се опитвал да бъда предан и честен с клуба. Процесът по взимането на решението да си тръгна бе дълъг. Нормално е да се сбогувам с Барселона, но решението не беше лесно. Клубът ми гласува доверие, а аз искам да бъда полезен на отбора и да давам най-доброто, на което съм способен. Няма да бъда щастлив, ако продължа в Барселона, защото чувствам, че в бъдеще няма да мога да давам най-доброто от себе си", добави Иниеста.

"Винаги съм казвал, че няма да отида да играя за отбор, в който е възможно да се изправя срещу Барселона. Така че вариантът да продължа да играя в Европа категорично отпада. В края на сезона ще знаем името на новия ми отбор. Дали съм разочарован, че не спечелих "Златната топка"? В никакъв случай. Най-вълшебното бе, че бях там заедно с Шави и Меси. За мен това, че съм спечелил уважението на много хора по света е по-важно от "Златната топка".

"Играх много години в Барса, натрупах огромен опит, спечелих много титли, имам много уникални моменти. Хубаво е да чуеш тези думи и да усетиш това отношение. Барселона ще продължи да играе добре и да печели и без мен. Има играчи, които могат да продължат нашето наследство, както ние продължихме това на Иван де ла Пеня, Серхи Бархуан и Хосеп Гуардиола", продължи Иниеста.

"Дали някой ден ще се върна в Барселона? Много е рано да говорим за това. Сега е много емоционален момент. Искам първо успешно да завършим този сезон. Искам да го завършим с дубъл и след това искам да отида на Световното първенство. След това ще видим стъпките, които ще предприема. Разбира се, че бих се върнал в тук. Ще се връщам всеки ден и искам да продължа да се наслаждавам на силната игра на най-силния отбор на света", каза още полузащитникът.

"Ще изживея последните мачове с тази фланелка и искам да се наслаждавам. Ще бъдат много емоционални мачове. Ще спечеля последната си титла в Ла Лига. Пазя добри спомени от всичките ми треньори. Искам да благодаря на всичките ми треньори и съотборници, които съм имал. За мен е огромна чест, че имах възможност да играя с Меси в Барселона, да изживея всички тези магически моменти с него. Няма друг като Лео. Смятам, че много трудно ще се намери друг като него в бъдеще.

Искам да ме запомнят като голям футболист и като голям човек. Футболът приключва и оставаме ние като личности. Всеки има различно мнение за мен, но това е моето желание. Бях голям футболист, спортист и се опитвах да защитавам цветовете на Барселона по възможно най-добрия начин", завърши Иниеста.

33-годишният футболист е част от системата на Барселона от 1996 година. За 22 години на "Камп Ноу" Иниеста спечели 31 трофея. С испанския национален отбор полузащитникът стана два пъти европейски шампион и веднъж световен.

  Сподели
442