France Football се извини на Иниеста


Н. Гавазов

France Football се извини на Иниеста

Изданието France Football поднесе извиненията си към полузащитника на Барселона Андрес Иниеста за това, че нито един път в кариерата си не е удостояван с наградата "Златната топка", която списанието ежегодно връчва за най-добър футболист за календарната година.

Напомняме, че наградата се връчва от 1956 година, на основаната на гласуване от страна на спортни журналисти, но в периода 2010-2015 година бе сключено спорно споразумение с ФИФА, което предизвика много полемики сред футболната общественост за манипулации при определяне на най-добрия футболист и лансирането на Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Спадът в рейтинга на популярната някога награда и спорните моменти при определянето на победителите принуди Борда на France Football  да се откаже от подновяване на споразумението с ФИФА и връщането на наградата към първоначалния и вариант.  

Най-новият брой на France Football  излезе със статия на главния редактор на списанието Паскал Фере, който поднесе извинението си към Андрес Иниеста, за това, че футболистът никога в кариерата си не е удостояван с наградата. Материалът на Паскал е озаглавен "Извинявай, Андрес".

"Това, което следва, не е редакционен текст. От самото начало стана ясно, че трябва да избягваме всякакви недоразумения. Това е акт на лоялност. Миналата събота, по повод Купата на Краля, г-н Иниеста изигра последния финал с неговия клуб много преди да формализира заминаването си за Китай. Все още има няколко мача преди края на този сезон, включително и тези от Световното първенство, в които ще може да се насладим на вълшебната игра на един от най-добрите футболисти за всички времена. Не е един играч, той е играчът, който заслужава уважение дори и от най-големите си съперници.

Няма думи, които да могат да опишат нашето възхищение от този великолепен  футболист. От 15-годишен той се опитва да опрости всичко в играта и го прави великолепно. В него няма никаква арогантност. Той е джентълмен от най-висока класа. Без него Меси вероятно щеше да се умори от Барселона. С него Барселона успя да разруши всички възможни несгоди. Интуитивен, умел, непреклонен, г-н Иниеста показа, че мозъкът е несъмнено основният мускул на шампиона. Талантът му е невероятен и несъизмерим. Алтруизмът го лиши от спечелването на "Златната топка“, която му избяга през 2010 година (второ място) и през 2012 година (трето място). Той със сигурност е сред големите отсъстващи в списъка на победителите на "Златната топка“. Това е болезнено", се казва в материала.

  Сподели
165