Обреченият.......


.

Обреченият.......

Пелегрини все още е в Реал Мадрид, но на практика - вече го няма. Предстоящата оставка на чилийския специалист е още едно неприятно решение, което съответства напълно в духа на традициите на Белия балет. В момента на съвещание на ръководството на Реал ще бъде освободен Мануел Пелегрини. Сюрприз около оставката му няма да има. Напротив - ако чилийския специалист остане, това ще бъде голямата изненада. Предварителните данни сочат, че членовете на Хунтата в Реал Мадрид ще гласуват старши треньора да бъде освободен. 4 милиона евро, които ще му бъдат платени не плашат никого.

Ако погледнем назад в хронологията, ще видим, че цялата съвременна история на Белия балет е срещу треньорите. За 27 години никога треньор не е продължавал в следващия сезон, ако не завоюва нито един трофей. Легендата Алфредо Ди Стефано бе последният, който остана без титла, но продължи работата си в следващия сезон. Това се случи през кампанията 1982/83.

Удивителното е друго: в мадридтския клуб много леко се разделят и с треньори, които изпълняват набелязаните цели. Примерите са близо - Фабио Капело през 2006/07 спечели шампионата и веднага бе уволнен. През 1996/97 той също спечели шампионата и за награда също бе уволнен.

През 2002/03 Висенте дел Боске спечелвайки три титли, получи известие, че повече Реал няма нужда от него.

През 1985/86 Луис Моловни спечели титлата и Купата на УЕФА и също бе изгонен.

Тук следва да споменем Бернд Шустер, Хорхе Валдано и Джон Тошак, които спечелиха Примерата и биваха веднага освобождавани.

А какъв е сезона сега за Реал? Фиаско. Може да заработиха 96 точки футболистите и да поставиха други рекорди, но факта си е факт - въпреки милионите, Белият балет се провали тотално, а особено болезнен е резила срещу Алкоркон и Лион. А за Флорентино Перес можем да кажем, че твори история, защото за осем години под негово управление той смени осем треньора. Единственият, който му донесе успех бе Висенте дел Боске, но той бе назначен от стария президент Лоренсо Санс и когато през 2002 година Кралския клуб спечели Междуконтиненталната купа, а след това първенството, Перес го освободи. Защо? Никой не обясни на феновете, а и те заслепени от медийните изяви на своя президент не се сетиха да го попитат, а може би така е и по-лесно? Същите медийни изяви впрочем бяха и това лято с шумните и пошли презентации на Роналдо, Кака и Бензема, а емблематичният „Бернабеу" се беше превърнал в обикновен Панаир на суетата.....

Панаирът продължава......

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
242