Атлетико Мадрид - Севиля в битка за трофей по-голям от титлата


.

Атлетико Мадрид - Севиля в битка за трофей по-голям от титлата

Атлетико Мадрид - Севиля
Стадион: "Камп Ноу", Барселона
Дата: 19.05.2010
Час: 22:30
Съдия: Мануел Мехуто Гонсалес

Финалът за Купата на Краля между Атлетико Мадрид и Севиля ще бъде третият в историята, който се играе на „Ноу Камп", като последният бе точно преди 40 години - в далечната 1970 -ма, когато Реал Мадрид победи Валенсия с 3:1. Севиля вече е печелила трофея в Барселона - през 1939 година когато побеждава Расинг де Ферол с 6:2, а следващият финал е през 1963 година, когато домакините побеждават Сарагоса с 3:1. След седем години тук триумфира и Кралския клуб, и оттогава „Ноу Камп" - тази величествена сцена не е била никога домакин на финала на този турнир, който за някои е по-голям от титлата. Какво по-добро място да решат спора помежду си победителят в първото издание на Лига Европа и участникът в следващото издание на Шампионската лига?

Кампанията за двата отбора започна на 27 октомври, но протече различно за всеки от тях.

Атлетико Мадрид в четвъртия кръг елиминираха Марбеля с общ резултат 8:0 и на осминафиналите имаха за съперник Рекреативо Хуелва. Противно на очакванията, „дюшекчиите" загубиха в първата среща с 3:0 и в ответния мач до 83 минута бяха отпаднали от турнира, когато Шимао вкара за 5:1 и донесе успеха за своите. На четвъртфиналите в първата среща на „Висенте Калдерон" Атлетико завърши 1:1 със Селта Виго и специалистите даваха малки шансове за отбора на Кике Санчес. Да, но на реванша Диего Форлан вкара много важен гол, който се оказа и голът на успеха. В полуфинала на турнира Атлетико вече бе убедителен срещу Расинг Сантандер и с общ резултат 6:3 от двете срещи, си заслужи правото да играе на финала.

В четвъртия кръг Севиля отстрани с общ резултат 9:3 Суидат де Лоркуи, за да попадне на осминафиналите на турнира на Барселона. Впрочем, андалусците познават вече вкуса на победата тук, защото на 5 януари победиха с 2:1 не кой да е, а точно „блауграна" и именно двата отбелязани гола им помогнаха да продължат напред. На четвъртфиналите с общ резултат 3:1 бе отстранен Депортиво Ла Коруня, а на полуфинала - Хетафе, като при домакинството си Севиля победи с 2:0, а в реванша загуби с 0:1, но успя да удържи до края и да не допусне гол.

 

Кампанията и в първенството премина различно за двата отбора, през различни перипетии, но в крайна сметка завърши щастливо. Атлетико Мадрид започна катастрофално кампанията си и на даден етап бе последен в класирането. След закономерната треньорска смяна, новият наставник Кике Флорес наложи като титулярен вратар Де Гея и това 19 годишно момче напълно оправда доверието. След това специалистът подобри работата на фланговите защитници Уйфалуши и Антонио Лопес, и успя да вдъхне повече самочувствие в Переа. В средата на терена Тиаго заигра с Асунсао и в крайна сметка „дюшекчиите" макар и бавно се откъснаха от дъното и започнаха да се изкачват нагоре по стълбицата. Големият успех обаче дойде в Хамбург, на финала за Лига Европа, където в един драматичен мач в герой се превърна Диего Форлан, който 4 минути преди края на продълженията донесе победата над Фулъм.

 

Севиля в началото имаха апетити да се намесят в спора между Реал Мадрид и Барселона. Стартираха с убедителното 4:0 като гости на Атлетико Билбао, последва важна победа над Реал Мадрид и в крайна сметка до 19 декември андалусците записаха само една загуба. След това тимът се срина и тръгна по низходяща линия, отстъпи завоюваните позиции, последва отпадане от ЦСКА Москва в турнира на Шампионската лига, за да се стигне до уволнението на Хименес. Новият наставник Антонио Алварес успя да върне първоначалния модел на Севиля, и макар и в последния кръг, андалусците се класираха за трети път в турнира на Шампионската лига, което е един малък подвиг за този отбор.

 

Кике Флорес бе освободил звездите си в последния кръг от сезона, именно за им даде възможност да се възстановят за двубоя на „Ноу Камп". С контузии са вратарят Асенхио, но пък Де Хея прави забележителен сезон и е повече от заместник на основния вратар, след като вече изигра 500 минути повече от него. Юношата Борха е с контузия на коляното, но той и без това има само 21 игрови минути, и отсъствието му няма да се отрази на отбора. Важната новина е завръщането на Тиаго.

Каква ще бъде игровата схема? Кике Флорес във мачовете от първенството често прибягваше до игра с двама опорни халфа и трима нападатели, като между тях винаги заставаше някой, който подсигурява атакуващите футболисти. Аз мисля обаче, че ще бъде използвана традиционната 4-4-2. Начело в атаката ще бъдат Форлан и Агуеро, а Рейес и Шимао на фланговете. В средата ще са Асунсао и Тиаго.


През по-голямата част от сезона най-големият проблем за Севиля бяха честите контузии на футболистите. И срещата в сряда не прави изключение: защитниците Фацио, Наваро и Драгутинович лекуват дълговременни травми, а Фабиано се контузи през уикенда срещу Алмерия. Последното което става ясно е, че Негредо ще играе. Ако това е така, то в атака ще видим Кануте отляво, а Негредо отдясно. Зад тях - в центъра на полузащитата ще бъдат Зокора и Ренато. Навас застава отдясно, а Капел отляво. Схемата на игра ще бъде 4-4-2. Вариантът ако Негредо не играе, то тогава Родри ще бъде на върха на атаката, а Капел ще се измести до Зокора.


И така: Севиля или Атлетико Мадрид? Лично моето мнение е, че в такъв мач няма значение кой къде е финиширал в първенството и нещата са комплексни: мотивация, настроение, умора...

Предизвикателството за Севиля за спечелване на Купата е голямо: 4 победи в турнира, но всичките срещу дебютанти. Загубите са срещу Реал Мадрид и.....Атлетико Мадрид. Този път ще бъде ли прекъсната тази статистика?

В същото време Атлетико излиза за да вземе своята десета купа. След като осем от тях бяха спечелени на „Бернабеу", какво по-добро от това триумфа да бъде на стадиона на врага - „Ноу Камп"?

Завръщането на Тиаго в средата на терена несъмнено ще подобри играта на „дюшекчиите", но пък и Севиля са по-добри от Фулъм. В същото време, проблемите в ариегарда на андалусците дали няма да се окажат разковничето на успеха за Форлан и Агуеро?

Де Хея срещу Палоп, Навас срещу Рейес, Форлан срешу Кануте и Тиаго срещу Ренато: всеки един от тези играчи със своите действия или бездействия може да реши мача. Всичко това ще стане ясно в сряда вечер на „Ноу Камп". Шоуто предстои!

Прогноза за: Атлетико Мадрид - Севиля 2:1

Последни 5 изиграни срещи:

Атлетико Мадрид:

02 май Севиля - Атлетико Мадрид 3:1 (Примера)
05 май Атлетико Мадрид - Валядолид 3:1 (Примера)
08 май Спортинг Хихон - Атлетико Мадрид 1:1 (Примера)
12 май Атлетико Мадрид - Фулъм 2:1 сл. прод. (Лига Европа, Финал)
15 май Атлетико Мадрид - Хетафе 0:3 (Примера)

Севиля:

25 април Хетафе - Севиля 4:3 (Примера)
02 май Севиля - Атлетико Мадрид 3:1 (Примера)
05 май Расинг Сантандер - Севиля 1:5 (Примера)
08 май Севиля - Барселона 2:3 (Примера)
15 май Алмерия - Севиля 2:3 (Примера)


Досегашни срещи:

Атлетико Мадрид - Севиля

130 мача
49 победи за Атлетико Мадрид
40 равенства
41 победи за Севиля
Голова Разлика: 195:188 за Атлетико Мадрид

През този сезон:

02 януари 2010 Атлетико Мадрид - Севиля 2:1 (Примера)
02 май 2010 Севиля - Атлетико Мадрид 3:1 (Примера)


Коефициенти от bet365:
Атлетико Мадрид - 2.62
Равен - 3.30
Севиля - 2.60

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
318