Виляреал - Барселона: Детронираният крал на Европа ще се изправи на крака


.

Виляреал - Барселона: Детронираният крал на Европа ще се изправи на крака

Виляреал - Барселона
Стадион: "Ел Мадригал", Виляреал
Дата: 01.05.2010
Час: 23:00
Съдия: Фернандо Тешейра Витиенес

Безусловно, мачът между Виляреал и Барселона ще бъде централен за 35 кръг на Примерата. За Барселона, които през седмицата се простиха с еврокупата, вътрешният шампионат остава единствената възможност да се спечели титла, а в същото време Виляреал без да има намерение да върши някаква услуга на Реал Мадрид, ще се опита да даде жесток отпор на своя противник, като по този начин си осигури участие на европейската сцена и догодина.

Не бе далече времето, когато „жълтата подводница" се намираше в игрова и клубна криза. Под ръководството на Хуан Карлос Гаридо обаче, отборът започна да се завръща на по-предни позиции и ето, че в момента е на шесто място с 52 точки от 34 мача. Тимът се намира в изключителен подем и събра 15 точки от 18 възможни! Най-важното е, че се завърна отново в зоната, даваща право на участие в Лига Европа. Зад Виляреал обаче се намират Хетафе и Атлетико Билбао, които също напират за за Топ 6, така, че ако „подводничарите" имат намерение да завършат сезона успешно ще трябва доста да се потрудят. В същото време разликата с четвъртия Майорка е само 4 точки, така, че при добро развитие на нещата има възможност за атака и на зоната, даваща право на участие в Шампионската лига.

„Излизаме срещу един голям отбор, който ще създаде много положения за гол. Трябва да бъдем много внимателни", заяви вратарят на домакините Лопес.


Барселона победи Интер с 1:0, но това не бе достатъчно за класиране на финала в Мадрид. В същото време във вътрешния шампионат след равенството с Еспаньол и победите на Реал Мадрид, титлата изобщо не изглежда сигурна. Още повече, че в оставащите четири мача на „каталунците" предстоят тежки гостувания - срещу Севиля и Виляреал. Няма начин всички в тима да не са наясно какво означава всяка загубена точки или по-лошото - точки.

„Виляреал е един добър отбор, който винаги ни е причинявал големи проблеми. Аз не мисля, че ще видим друга тактика и игра на противника, каквато бе през целия сезон. Отиваме за победа. Каквото и да стане, титлата ще се реши в последния кръг. Нищо не се знае, но или ще загубим, или ще бъдем шампиони", заяви Гуардиола на пресконференцията днес.

Добрата новина за Гаридо е възстановяването на Маркос Сена, който пропусна последните два мача за своя отбор. Най-вероятно е обаче, той да започне на резервната скамейка. Старши треньорът няма да може да разчита единствено на Маркано и Пирес. Схемата на игра ще бъде чисто атакуваща - 4-3-3, но едва ли домакините ще започнат да се надиграват със именития си съперник. По-скоро ще се търси вариант с бързо изнасяне на топката в предни позиции и прегрупиране пред наказателното поле, когато тя бъде изгубена. В атака ще бъдат Лиоренте, Роси и Нилмар, а зад тях ще се разположат Ибагаза, Бруно и Кани.

Иниеста продължава да бъде извън групата за мача, поради контузията, която го тормози вече няколко седмици. Добрата новина за Гуардиола е, че Шави преодоля леката травма в прасеца и ще бъде на разположение на своя наставник, Пуйол също се завръща. Лошата новина е отпадането на Абидал, но това няма да промени тактическата постройка и начинът на игра .

Съставът е почти същия както срещу Интер, като в средата на защитата ще играят Пике и Пуйол. Атаката ще се води от обичайно заподозрените Меси, Педро и Ибрахимович. Днес се появи неофициална информация, че в атака ще бъдат Анри, Къркич и Перо, но мисля, че е в сферата на фантастиката Меси да остане на пейката. Схемата на игра ще бъде 4-3-3.

Тежък мач очаква „блауграна" на „Ел Мадригал" - в това не се съмняват и най-верните привърженици на Барселона (вижте и статистиката). Каталунците са по-добрият отбор от своя съперник и това не може да бъде оспорено по никакъв начин. Но ударът, който Интер нанесе на шампионите в средата на седмицата, отекна много силно и няма начин още да не боли. А това ще даде отражение и върху самочувствието на Меси и компания.

В същото време невероятната форма на Виляреал има защо допълнително да притеснява гостите. През този сезон каталунците не успяха да победят „жълтата подводница" на „Ноу Камп" и логиката сочи, че няма причина това да стане и на „Ел Мадригал". Със сигурност точката би трябвало да зарадва гостите, което означава при победа на Реал Мадрид и загуба на първото място.

Точно оттук обаче нека тръгнем в обратна посока. Лично за мен мачът на „Бернабеу" бе много по-лесен от този, който ще бъде сега срещу Виляреал. Там бях убеден, че Барса ще победи, защото бе повече от ясно, че Реал ще освободят празни пространства и ще бъдат наказани. Няма как „белите" да минат в глуха защита точно на своя стадион. Сега ако „подводничарите" започнат да се надиграват със своя съперник, може би ще получат поне два гола. При това положение предполагам, че домакините ще търсят успеха чрез повече игра в защита и използване на контраатаките. И идва резонния въпрос: взеха ли си поука Меси и компания от злополучната среща с Интер? Научиха ли си урока как трябва да бъдат преодолявани два отбранителни вала. Какъв е разбора на Гуардиола?

Убеден съм, че шамарът в сряда отрезви Барселона и ще се окаже като катарзис за всички футболисти. Така, че може да бъде и полезен за спечелването на титлата. Убеден съм също така, че поуките са направени и поне досегашните грешки ще бъдат избегнати. Големите отбори се изправят бързо и знаят как да се завърнат на сцената. А Барса е повече от голям отбор.

Прогноза за: Виляреал - Барселона 0:2

Последни 5 изиграни срещи:

Виляреал:

04 април Валядолид - Виляреал 0:2 (Примера)
10 април Виляреал - Спортинг Хихон 1:0 (Примера)
13 април Хетафе - Виляреал 3:0 (Примера)
17 април Виляреал - Атлетико Мадрид 2:1 (Примера)
25 април Расинг Сантандер - Виляреал 1:2 (Примера)

Барселона:

14 април Барселона - Депортиво Ла Коруня 3:0 (Примера)
17 април Еспаньол - Барселона 0:0 (Примера)
20 април Интер - Барселона 3:1 (Шампионска лига)
24 април Барселона - Херес 3:1 (Примера)
28 април Барселона - Интер 1:0 (Шампионска лига)


Досегашни срещи:

Виляреал - Барселона

23 мача
8 победи за Виляреал
6 равенства
9 победи за Барселона
Голова Разлика: 35:34 за Барселона

През този сезон:

02 януари 2010 Барселона - Виляреал 1:1 (Примера)


Коефициенти от bet365:
Виляреал - 5.50
Равен - 3.80
Барселона - 1.57

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
131