Героите на Ел Класико


.

Героите на Ел Класико

Futbol-tv ви предоставя възможността да се запознаете със всички герой на най-голямото дерби в световния клубен футбол, а именно между Реал Мадрид и Барселона, познато повече като Ел Класико.

Героите на Ел Класико от Реал Мадрид

Рафаел Морера Лопес (17 февруари, 1929г., Лес Кортс, Барселона 1-2 Реал Мадрид)

Това беше първото Ел Класико в Примера дивисион и историческият гол беше отбелязан от Рафаел Морера Лопес. Той се разписа само след десет минути игра през първата част, а 10 преди края на полувремто той отбеляза отново. Той не успя да направи хеттрика си в двубоя, но така бетонира представянето си в историята на Ел Класико.

Хайме Ласкано (30 март, 1930г, Естадио Чамартин, Реал Мадрид 5-1 Барселона; 3 февруари, 1935г., Естадио Чамартин, Реал Мадрид 8-2 Барселона)

Испанският нападател не може да се нареди сред легендите на Реал Мадрид, но той доказа темперамента си в двете Ел Класико, които изигра, отбелязавайки хеттрик във всяка една от тях. През март 1930г. Ласкано вкара требъл срещу Барса, а близо 5 години по-късно отново вкара топката в мрежата на каталунците общо три пъти. Колко играчи според вас имат два хеттрика в Ел Класико?

Хосеп Самитиер (5 март, 1933г., Естадио Чамартин, Реал Мадрид 2-1 Барселона)

Легендата на Барселона игра два сезона за Реал, когато те бяха известни като Мадрид CF и вкара три гола срещу каталунците. Две от тези попадения бяха през март 1933г. за белия балет благодарние, на които те спечелиха и взеха трите точки от двубоя.

                      

Иделфонсо Санудо Гарсия (3 февруари, 1935г., Естадио Чамартин, Реал Мадрид 8-2 Барселона)

Колко пъти са били отбелязвани четири гола от един играч в най-голямото дерби в световния клубен футбол? В началото на месец февруари 1935 година нападател носещ името Иделфонсо Санудо Гарсия напълни мрежата на Барса, отбелязвайки общо четири гола за Реал. Неговите голове дойдоха през 21-та, 35-та, 47-та и 81-та минута.

Иван Саморано (7 януари, 1995г., Сантяго Бернабеу, Реал Мадрид 5-0 Барселона)

Легендата на Чили може да не е спечелим много трофеи с отбора от Мадрид, но отбеляза исторически хеттрик срещу каталунците. Неговите три попадения бяха едни от най-красивите в историята на Ел Класико.

                     

Микел Лаудруп (7 януари, 1995г., Сантяго Бернабеу, Реал Мадрид 5-0 Барселона)

Датският футболист помогна при победата с 5-0 над Барса, като в две поредни срещи той участваше и Реал победиха с 5-0 в двата двубоя. Лаудруп е един от малкото играчи, които са уважавани и обичани от двата тима, с които е печелим първенството.

                     

Раул (20 септември, 1998г., Сантяго Бернабеу, Реал Мадрид 2-2 Барселона; 14 октомври, 1999г., Камп Ноу, Барселона 2-2 Реал Мадрид; 4 март, 2001г., Сантяго Бернабеу, Реал Мадрид 2-2 Барселона)

Раул вероятно е най-последователния и забележителн играчи в историята на Ел Класико. Той вкара на два пъти срещу свирепите конкуренти през септември 1998г. и през март 2001г. Интересното е, че всички тези срещи завършиха с равенства.

                      

Луиш Фиго (5 ноември, 2001г., Сантяго Бернабеу, Реал Мадрид 2-0 Барселона)

Може би той не може да бъде определен като необикновен и брилянтен, но португалската легенда накрая остави старите признаци на почивка, като той вкара срещу бившия си тим. Това стана при победата с 2-0 през ноември 2001г. и може би сензационното е, че той стори това във втората минута на добавеното време. Фиго е един от малкото избрани играчи, които са отбелязали в дербито и за двата отбора.

                      

Зинедин Зидан, Майкъл Оуен, Дейвид Бекъм (10 април, 2005г., Сантяго Бернабеу, Реал Мадрид 4-2 Барселона)

Нито един от тримата не се открояваше за Мадрид в този мач, тъй като тима играеше като едно цяло. Зидан вкара първия гол само след седем минути игра. Пасовете на Бекъм бяха брилятни, а Оуен игра прекрасно и отбеляза гол.

                      

Гути (7 май, 2008г., Сантяго Бернабеу, Реал Мадрид 4-1 Барселона)

Непостоянният плеймейкър със смъртоносния си ляв крак, Гути реши да играе в тази среща и нокаутира Барселона.  Мадрид вече бяха спечелили лигата в момента, когато пътуваха за второто дерби през периода 2007-2008 година. Халфът не отбеляза в този мач, но създаде положенията за първите два гола. Разбира се, испанецът не спря да върши "мръсната работа", но през Ел Класико той показа неоспоримия си талант.

                     

Героите на Ел Класико от Барселона

Хосе Састре Персиба (9 май, 1929г., Естадио Чамартин, Реал Мадрид 0-1 Барселона)

По-рано същата година през февруари, Реал Мадрид победи Барселона с 2:1. Единственото попадение на Естадио Чамартин беше дело на полузащитника Хосе Састре Персиба. Той отбеляза в 83-та минута, но победата не помогна на Реал, тъй като Барса през тази година спечелиха за първи път титлата в Примера дивисион.

Марти Вентолра (21 април, Лес Кортс, Барселона 5-0 Реал Мадрид)

Друга среща от "праисторическата епоха"? За циниците, да, но за верните фенове на Барселона това е впечатляваща победа. В действителност, Каталунците отбелязаха пет гола срещу Реал Марид, а за техен георй в този ден беше определен Марти Вентолра. В момента починалия бивш испански играч, който представлява нацията си през 1934г. на световните финали, отбеляза 4 гола срещи белия балет в този ден. Колко играчи са отбелязали на четири пъти в най-голямото дерби на световния клубен футбол?

Гари Линекер (31 януари, 1987г., Камп Ноу, Барселона 3-2 Реал Мадрид)

Англичанинът се присъедини към Бара от Евертън след историческото Световно първенство през 1986г. Интегрирането в една изцяло нова среда, не беше проблем за Линекер, като само малко повече от шест месеца, след като се присъедини към Каталунците, той отбеляза хеттрик в Ел Класико, и в това числа вкара два гола в рамките на първите пет минути.

                      

Пеп Гуардиола (8 януари, 1994г., Камп Ноу, Барселона 5-0 Реал Мадрид)

Настоящият треньор на Барселона беше абсолютен бисер по онова време и въведе революция в ролята на централния полузащитник. В пердаха с 5:0 срещу Мадрид, Ромарио отбеляза три гола и оглави заглавията на вестниците, но в основата на тази победа беше Гуардиола. Той не се озова в голава листа на отбора, но по-късно намери името си във всяка книга за Барселона след онази вечер.

                      

Ромарио (8 януари, 1994г., Камп Ноу, Барселона 5-0 Реал Мадрид)

Може би едни от най-хубавите години от кариерата му бяха в отбора на Барселона, но той не успя да отбележи така желаният от него хеттрик в Ел Класико. През 1993-1994 година беше четвъртият успешен сезона, след като тима спечели Примера, а бразилеца оглави заглавията в медиите след 18 кръг.

                     

Луис Енрике (15 февруари, 1999г., Камп Ноу, Барселона 3-0 Реал Мадрид)

Той отбеляза срещу Реал, но през февруари 1999 година спорния футболист знаеше "коя страна от филията му е намазана с масло". Луис Енрике беше архитекта при победа на с 3-0 над вечните съперници, с неговите две попадения.

                     

Ривалдо (4 март, 2001г., Сантяго Бернабеу, Реал Мадрид 2-2 Барселона)

Бразилската легенда може да не е спечелим много трофеи с Бараса, но подчерата името на тима в историята на световния футбол. Реал водиха с 2:1 на полувремето, но той успя да изравни в 69-та минута. Това беше неговото второ попадение в Ел Класико.

                     

Роналдиньо (19 ноември, 2005г., Сантяго Бернабеу, Реал Мадрид 0-3 Барселона)

"19 ноември 2005: Денят, когато Барселона напусна Бернабеу с аплодиспети." Така "Марка" запечата историческият триумф на каталунците, които победиха с 3:0. Тогава Роналдиньо отбеляза две от попаденията на каталунците.

                      

Лионел Меси (10 март, 2007г., Камп Ноу, Барселона 3-3 Реал Мадрид)

След като Реал Мадрид поведоха в резултата, но после аржентинеца направи сензацията. Той отбеляза сравнително два лесни гола, но третият беше просто връх на таланта му. След като получи пас от Роналдиньо, той преодоля защитниците на Реал, след кеото се изправи очи в очи срещу Икер Касияс, но не сгреши и прати топката в мрежата му.

                      

Тиери Анри (2 май, 2009г., Сантяго Бернабеу, Реал Мадрид 2-6 Барселона)

Със сигурност ще запомните тази победа на Барса с 6-2 срещу вечния съперник на "Сантяго Бернабеу" през миналия сезон, която отстрани белия балет от борбата за титлата. В този мач Тиери Анри може би показана най-доброто си от изминалия сезона. Той врака два гола, един от който върна каталунците в борбата като направи резултата 1:1. Серхио Рамос сигурно още сънува кошмари като си припомни тази среща.

                     



      

  Сподели
240