Барса ще потвърди заявката си за титлата с победа над Майорка


.

Барса ще потвърди заявката си за титлата с победа над Майорка

Майорка - Барселона
Стадион: "ОНО Естади", Майорка
Дата: 27.03.2010
Час: 21:00
Съдия: Давид Фернандес Борбалан

Отборът на Майорка, както сме казвали и преди, си остава голямата загадка в първенството. В момента островитяните са на 4 място (благодарение на лошата форма на своите конкуренти) с 47 точки и с амбиции за Шампионска лига, но в люта конкуренция също така със Севиля, а също и Атлетико Билбао и Депортиво Ла Коруня. Майорка може да има девет загуби в първенството, но у дома си има само една и превърна собственият си стадион в непревземаема крепост и направи впечатляващите 36 точки от 13 мача. В същото време това е един от най-слабите гости и записа 8 загуби и само две победи в мачовете си на континента, което не е добър атестат за амбициите за участие в най-престижния европейски клубен турнир. В последният кръг от Примерата, който се игра в средата на седмицата, островитяните завършиха наравно 0:0 с Расинг Сантандер, и само загубата на точки на преките им конкуренти ги остави на четвъртото място.

Първата и единствена загуба на Барселона в първенството бе на 14 февруари срещу Атлетико Мадрид, когато хората на Гуардиола платиха данък на кадровата криза в която бяха изпаднали. Оттогава насам каталунците изиграха осем мача, от които в два завършиха наравно и в шест победиха. В някои от срещите тимът не демонстрира играта, която сме свикнали да виждаме, но постепенно можем да кажем, че възвърна формата си и това го показа ясно в мачовете срещу Щутгарт и Реал Сарагоса, когато в полутренировъчно темпо отнесе немския тим с 4:0, а също успя да победи и арагонците където геният на Меси отново блесна.

През седмицата европейският шампион посрещна на „Ноу Камп" Осасуна и можем да кажем, че видяхме две лица на един отбор. През първото полувреме липсваше подкрепата на нападателите от полузащитниците, както и задържането и разиграването на топката. Барса просто не търсеше гола. През второто полувреме обаче каталунците заиграха на бързи обороти и добрата игра веднага даде резултат. Гуардиола пое вината за слабата първа част изцяло върху себе си и призна, че е сменил тактиката с цел да изпробва друг вариант на игра, който се е оказал неуспешен. Бихме казали - дано не го прави същото на Балеарските острови, където домакините са много по-класен съперник от този на памплонци.

Схемата на игра на домакините ще бъде 4-4-2, но за разлика от мача в сряда, Валеро и Марти ще бъдат изтеглени в опорната зона, докато Кастро и Варела ще се разтегнат по крилата, което предполага по-широк фронт на атаката. Разбира се това е малко рисковано, защото оставя много свободно пространство в зоната между централният кръг и дъгата на наказателното поле, но явно наставникът на домакините Манцано си е направил добре сметката как да противодейства на своя именит противник.

Групата на европейските първенци за Майорка е от 20 човека: Валдес, Пинто, Маркес, Милито, Педро, Пуйол, Джонатан, Боян, Туре, Чигрински, Шави, Максуел, Жефрен, Алвеш, Пике, Иниеста, Кейта, Ибрахимович, Анри и Меси. Отпадат Абидал поради контузия и Бускетс заради дисквалификация.

Срещу Осасуна в сряда Гуардиола явно реши да използва тактиката, която ще приложи срещу Арсенал, но това не даде успех и поради това се завръща към традиционната схема 4-3-3. Вече сме казвали, че много неща зависят от формата и представянето на Меси и аржентинецът отново ще го видим начело на атаката отдясно, а Ибрахимович ще застане в средата. Най-вероятно отляво започне Педро, който замени Анри след полувреме игра на французина срещу Осасуна и показа много добро взаимодействие със Златан и Иниеста. Шави Ернандес ще бъде изтеглен в опорната зона - там където обикновено Бускетс оперира, а Кейта и Иниеста ще заемат местата си в средната линия на отбора. Обезателно двамата ще се включат в атаките от втора линия и аз не изключвам именно оттук да дойде голът за каталунците.

След несигурната победа над Осасуна в сряда, перспективите пред Барселона при предстоящото гостуване не са розови. Срещу себе си имат отбор, който е много по-добър от предишния съперник, а на всичкото отгоре е превърнал стадиона си в непревземаема крепост. Срещата е ключова за каталунците и загуби на точки на този етап ще бъде решаваща за титлата.

Всичко това обаче няма как да не се осъзнава от хората на Гуардиола, които не се съмнявам, че ще излязат пределно мобилизирани и готови за истинска битка. Сигурен съм, че това ще бъде една от срещата на шампиона през настоящата кампания в която ще покажат истинското си лице и защо са най-добрият отбор в света. А и ще потвърдят претенциите си за поредна титла. По-хубава заявка от това да го направят срещу четвъртия, на неговият терен и най-важното с добра игра няма. Очаквам много трудна победа за Барселона, но все пак победа.

Прогноза за: Майорка - Барселона 1:2


Последни 5 изиграни срещи:

Майорка:

28 февруари Валядолид - Майорка 1:2 (Примера)
07 март Майорка - Спортинг Хихон 3:0 (Примера)
13 март Хетафе - Майорка 3:0 (Примера)
21 март Майорка - Атлетико Мадрид 4:1 (Примера)
24 март Расинг Сантандер - Майорка 0:0 (Примера)

Барселона:

06 март Алмерия - Барселона 2:2 (Примера)
14 март Барселона - Валенсия 3:0 (Примера)
17 март Барселона - Щутгарт 4:0 (Шампионска лига)
21 март Реал Сарагоса - Барселона 2:4 (Примера)
24 март Барселона - Осасуна 2:0 (Примера)


Досегашни срещи:

Майорка - Барселона

51 мача
14 победи за Майорка
10 равенства
27 победи за Барселона
Голова Разлика: 94:60 за Барселона

През този сезон:

07 ноември 2009 Барселона - Майорка 4:2 (Примера)


Коефициенти от bet365:

Майорка - 7.00
Равен - 4.20
Барселона - 1.50

 

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
213