Като птицата Феникс


Н. Гавазов

Като птицата Феникс

По-рано през седмицата Борусия Дортмунд победи Манчестър Юнайтед с 4:1. Мачът бе приятелски и е част от Международната купа на шампионите, освен това за всички бе ясно, че "червените дяволи" влизат в него без никаква подготовка и без някои от звездите си. Въпреки това, категоричната победа на дортмундчани ни кара да направим един основен извод - поредната раздяла с няколко основни футболисти няма да попречи на Борусия Дортмунд да направи поредния си добър сезон.

FUTBOL TV намира много причини, които показват, че всичко ще е наред при "жълто-черните" през сезон 2016/17. Но, за да видим защо това е така, трябва да се върнем малко назад.

Томас Тухел проведе една от най-добрите кампании в историята на Борусия: 78 точки, 82 гола (повече от Байерн), 34 допуснати гола (по едно попадение в мач и само Байерн има по-малко допуснати голове). А основната причина за този успешен сезон е треньорския фанатизъм на Тухел и максимално ефективното използване на футболистите, като например, Матиас Гинтер бе преквалифициран на позицията десен защитник или преместването на Свен Бендер в центъра на защитата.

Именно с ротациите и с търсенето на оптималната позиция е свързана силната втора половина на миналия сезон за Гонсало Кастро. А Мхитарян? Арменецът има 19 мача на десния фланг, 15 на левия, 6 като централен полузащитник, като в последните пет срещи, в които игра на различни позиции, Хенрих вкара два гола и записа 6 асистенции. Колкото и да говорим за треньорски гении, едва ли в Европа ще се намери друг треньор, който да е успял да изстиска максималното от даден футболист.

В същото време универсалността е главният параметър, от който се води Тухел и отделът, отговарящ за селекцията. Още през месец май стана ясно, че Матс Хумелс, Илкай Гюндоган, Хенрих Мхитарян и Невен Суботич ще играят за други клубове през следващия сезон.


Жалко е, че Борусия отново се превръща в кръводарител, но нека по-внимателно да видим какво се случи. Първо, дортмундчани получиха 115 милиона евро от тези трансфери и второ, обновиха състава. Дембеле е на 19 години, Герейро е на 22, Мор на 18, Мерино е 20-годишен, а Бартра и Роде -на 25. Това е не само подсилване на състава, но и перспектива за в бъдеще. Мор и Дембеле ще се конкурират за място в атаката, Роде и Мерино добавят дълбочина в опорната зона, а Герейро е истински конкурент на Шмелцер. Завръщането на Гьотце пък ще даде класа на фланга, защото именно това се очертаваше като голям проблем за Борусия, след неубедителните изяви на Дурм и Янузай през миналия сезон. Сега този проблем е решен.

Ръководството на Борусия не позволи на Тухел да купува играчи през миналото лято (само четирима за 20 милиона евро), но през този сезон съставът се формира под ръководството на Томас. Роде е в състояние да покрие няколко позиции, Дембеле се чувства еднакво комфортно отдясно, отляво, а и като централен нападател, а Бартра може да закрива и фланговете на защитата.

Само може да се възхищаваме, как с продажбата на две звезди Борусия успя да покрие проблемните позиции, да подмлади състава и да реши проблема с левия защитник. Едва ли има друг пример в Европа, когато клуб действа толкова прагматично и внимателно на трансферния пазар. Сега единствената задача през следващия месец е Борусия да се избави от баласта и на практика ще имаме отново боеспособен състав, всяващ респект сред противниците.

Трудно е да говорим, че "жълто-черните" могат да бъдат конкурентни на Байерн в борбата за титлата, но едно отпускане или грешна стъпка на баварците ще направи борбата за титлата в Бундеслигата много интересна. Впрочем, какво пречи на Тухел да повтори успеха на Юрген Клоп, за когото също не се предполагаше, че може да вдигне Сребърната салатиера?

 

  Сподели
355