Анонс на първи кръг на Бундеслигата - срещите в събота


Н. Гавазов

Анонс на първи кръг на Бундеслигата - срещите в събота

Байер Леверкузен - Хофенхайм
Стадион: "БайАрена", Леверкузен
Дата: 15.08.2015г.
Час: 16:30
Съдия: Роберт Хатман

Байер завърши на четвърто място през миналия сезон и това не е изненадващо - през последните години "аспирините" неизменно бяха включвани в четворката на най-силните, при това без конкуренция. Факт е, че леверкузенци имаха проблеми с много контузени играчи през миналата година, но също така е факт, че отборът изпълни задачите си и това стана благодарение на обиграния и амбициозен колектив. През лятото си заминаха Дрмич и Кастро, но от наем се върна Крамер, а Арангис, Пападопулос, Мехмеди и Та бяха закупени. Общото впечатление е, че класата на отбора е същата както през миналия сезон, а предимството - че начело на тима стои амбициозен треньор, който заедно със своя колектив няма нужда да доказва каквото и да е било и да надскача себе си - Байер я има класата и ще се бори за място в топ 4.

Хофенхайм завърши осми през миналия сезон, но очакванията за новия сезон са, че "селяните" ще оберат лаврите за сметка на Аугсбург. Фирмино бе заменен от Шер, Шмит, Кадержабек и Курани, а като цяло клубът извърши повече от 30 трансфера. Начело на тима е Маркус Гисдол, който проповядва атакуващ футбол, като на някои от атаките на Хофи могат да завидят и топ отбори като Арсенал и Барселона. Проблемът идва от отбраната - 55 допуснато гола ясно показва за какво става дума. Очакванията са, че сега Гисдол е намерил баланса и ако това е така, Хофи спокойно ще се бори за място в топ 6.

Първи мач за сезона, в който много често се случват изненади. Ние спокойно може да я потърсим, още повече, че на домакините предстои тежък сблъсък с Лацио в Шампионска лига.

Прогноза: Байер - Хофенхайм 1:1

 


Аугсбург - Херта
Стадион: "ВВК Арена", Аугсбург
Дата: 15.08.2015г.
Час: 16:30
Съдия: Тобиас Фелц

Аугсбург изненада през миналия сезон. Преди три години отборът се спаси, заемайки 15-то място в крайното класиране, след това завърши осми, а през миналия сезон финишира 5-ти. Трябва да кажем, че главната звезда на баварците е наставникът Маркус Вайнцирл, който замени Йос Лухукай през 2012 година. Специалистът пое тима и положението бе толкова трагично, че за половин годна Аугсбург спечели само 9 точки. Сега, след резултатите от последните два сезона, Маркус има пълната власт в отбора, а статутът му е като на този на Юрген Клоп в Борусия Дортмунд. Очакванията са, че баварците няма да паднат под 12-то място, но едва ли ще влязат в топ 8 - загубата на Баба, слабата трансферна политика и участието в Лига Европа предопределят това.

Херта е един от кандидатите за изпадане. Завръщането на Пал Дардаи се съпровождаше с надежди, че той ще се превърне в Мойсей за отбора. Наистина, 39-годишният специалист усложни тренировъчния процес и резултатът бе, че столичани се спасиха, завършвайки на 15-то място в класирането. Едва ли обаче пристигането на Вайзер и Дарида ще повишат много класата на тима. Очакванията са, че берлинчани ще се борят за оцеляването си, а дали ще се справят - ще разберем в края на сезона.

Предполага се, че двата тима ще направят здрав мач, подобен на онзи от миналата година. Това, че Херта влиза в двубоя със статут на аутсайдер не означава, че гостите са обречени. Напротив - ако домакините не положат максимални усилия срещу коравия противник, много е вероятно да видим равенство в двубоя.

Прогноза: Аугсбург - Херта 1:0

 

 

 

Вердер - Шалке 04
Стадион: "Везерщадион", Бремен
Дата: 15.08.2015г.
Час: 16:30
Съдия: Даниел Зиберт

Ситуацията с Вердер е много интересна. През миналия сезон отборът на Виктор Скрипник измина пътя от изпадащ до потенциален участник в евротурнирите. Феновете на бременци обаче не бива да очакват чудеса, защото голмайсторът Ди Санто замина за Шалке 04, Зелке и Петерсен също последваха нападателя, а пристигането на Уджа едва ли може да замести като качество тези изходящи трансфери. От "музикантите" се очаква да завършат в топ 12, но без да надминат миналогодишното си 10-то място.

Шалке 04 направи една спокойна трансферна кампания. През пролетта бе закупен Матиа Настасич, а през лятото дойдоха полузащитникът на Майнц 05 Гайс и Паоло Ди Санто от Вердер. Клубът бе напуснат от Фарфан и Пападопулос. Какво да очакваме от "миньорите", които през последните години си бяха бетонирали място в топ 4, но през миналия сезон завършиха шести? Ами същото. Шалке няма сили да надмине миналогодишния си резултат не толкова заради състава си, а заради засилената конкуренция. Освен това е много съмнително, че амбициозният Андре Брайтенрайтер ще се справи с работата си в отбор, където футболистите са по-известни от него самия.

Последният успех на Вердер над Шалке 04 завърши при резултат 5:1. Но пък той бе постигнат през април 2008 година! Оттогава бременци нямат победа над "миньорите" на собствения си стадион. Очаква се да видим здрав мач, истинска битка, в която домакините ще се опитат да вземат реванш за миналогодишното си поражение с 3:0. Като първи мач от сезона може да видим всякакъв резултатът, поради това може да се играе на отбелязани голове - в последните 4 двубоя между тези два тима паднаха под 2.5 гола

Прогноза: Вердер - Шалке 04 1:1

 

 

Майнц 05 - Инголщад
Стадион: "Кофаке Арена", Майнц 05
Дата: 15.08.2015г.
Час: 16:30
Съдия: Гуидо Винкман

Майнц 05 е от групата на средняците. Трудно е с няколко думи да разкажем за трансферната кампания на "петиците" (29 различни трансфера), но най-общо тя изглежда така: клубът не изкачи някакви върхове, загуби някои от лидерите си, но им намери достойни заместници. Що се касае до треньорския пост, именно тук ще е силата на Майнц 05. Мартин Шмид пое тима през февруари и се справи с работата си - ситуация, подобна на тази със Скрипник във Вердер. Очаква се, че "петиците" ще се утвърдят в "златната среда", а при повече късмет могат да пробият и първата половина на таблицата.

Инголщад е от отборите, които в единия джоб имат билет за Втора Бундслига. Образно казано клубът е дете на концерна Ауди, но в същото време бюджетът е толкова малък, че просто не е ясно, как отборът успя да спечели промоция за немския елит - 18 милиона евро! Естествено е да не очакваме богата трансферна кампания - най-впечатляващи изглеждат трансферите на Нюланд от Мьолде (2.5 милиона евро) и на Качунга от Падерборн (за 1.5 милиона евро). Силата на тима е в неговия треньор Ралф Хазенхютл, който има статут на "спасител" на отборите от по-долните дивизии. Любопитно е да видим какво ще направи специалистът в елита.

Коефициентът за този мач предвижда победа за домакините. Ние напълно сме съгласни с това, но все пак искаме да предупредим, че това е първи мач от сезона, а практиката показва, че в много от случаите аутсайдерите надскачат себе си в началото на сезона.

Прогноза: Майнц 05 - Инголщад 1:0

 

 


Дармщад - Хановер 96
Стадион: "Мерк Щадион ам Бьоленфалтор", Дармщад
Дата: 15.08.2015г.
Час: 16:30
Съдия: Феликс Брих

Не е случайно, че Брих е съдия в този мач. Това е дербито на аутсайдерите. Едва ли феновете на двата тима имат някакви илюзии относно представянето на любимците си. Положението с Дармщад е същото както при Инголщад, с тази разлика, че Дирк Шустер няма статут на "спасител", но пък се слави с това, че изкачи тима от почти аматьорската лига в елита. Иначе бюджетът на отбора е 15 милиона евро, а най-голямата покупка през лятото е тази на Вранчич от Падерборн за 500 000 евро. Има ли смисъл да издевателстваме над новака, говорейки за неговите трансфери?

Има противоречиви мнения за това, къде може да бъде изпратен Хановер 96 в прогнозите за новия сезон - сред аутайдерите или в "златната среда". Нашето мнение е, че саксонци ще се борят за оцеляването си. Да, Михаел Фронтцек, който пое тима през април, успя да спаси отбора, но през лятото се случиха някои неблагоприятни неща. Вторият голмайстор на тима Хоселу смени обстановката и от Долна Саксония замина за графство Стафордшир. Страхотна загуба, ако се отчете, че всички нападатели на Хановер не вкараха и 2/3 от головете на отбора за миналия сезон. Не по-малко страшна изглежда загубата на защитника Ларс Щиндл - капитанът напусна "АВД Арена" и замина за Мьонхенгладбах. Отговорите на тези изходящи трансфери не бяха добри и пристигането на Ердинч, Зорг, Клаус и Сан Максимен по никакъв начин не могат да компенсират летните загуби в отбора.

Тежък мач и за двата отбора, като в него може да се получи всякакъв резултат. Заради ентусиазма на новака от завръщането в елита сме склонни да дадем "1", но от друга страна това са тези срещи, които могат да спасят Хановер от изпадане.

Прогноза: Дармщад - Хановер 96

 

 

Борусия Дортмунд - Борусия Мьонхенгладбах
Стадион: "Сигнал Идуна Парк"
Дата: 15.08.2015г.
Час: 19:30
Съдия: Тобиас Щелер

Борусия Дортмунд е главната загадка през новия сезон. Няма никакво съмнение, че поне на старта на кампанията всички погледи ще са приковани към "жълто-черните". Причината е проста - завършвайки седемгодишния цикъл, клубът се сбогува с Юрген Клоп, който завинаги ще остане в сърцата на местните фенове. Любимецът на феновете от "Сигнал Идуна Парк" е заменен с още един специалист, който направи име в Майнц. Тома Тухел - 41 годишният треньор започва с голямо доверие от страна на ръководството, вяра от страна на местните фенове, добър състав и собствен талант.

Иначе, поглеждайки към класирането от миналата година, седмото място не прави дортмундчани фаворит за топ 4. Но може ли след само един неуспешен сезон да причислим Борусия Дортмунд сред тези, които ще се борят за Лига Европа, а не за участие в Шампионска лига? Отборът запази своето ядро през лятото. Хумелс бе убеден в сериозните намерения на клуба, Бендер остана, а контрактите на Обамеянг и Ройс бяха удължени. Освен това бяха привлечени Кастро от Байер Леверкузен и Бюрки от Фрайбург. 28-годишният Кастро е способен да добави динамика в средата на терена, а универсализмът му ще е много полезен за Тухел. Другата добра новина е, че Михтарян започва да възкръсва от пепелта, а всичко това ни кара да направим прогнозата, че Борусия може и да не е в състояние да бъде конкурент на Байерн Мюнхен, но ще бъде фаворит да си върне статута на подгласник на баварците.

Борусия Мьонхенгладбах е следващата голяма загадка през новия сезон. Отборът завърши на трето място през миналия сезон, показвайки динамичен, бърз футбол и залагайки на атаката. Но, дали този успех може да бъде повторен? През лятото "кончетата" се разделиха с лидерите си в лицето на Крузе и Крамер, а новите попълнения в лицето на Дрмич и Шиндл изглеждат неравностойни. Може и да грешим, но ако сме прави, тогава М'гладбах е изправен пред проблеми. Те се допълват и от участието на отбора в Шампионска лига - натоварването ще е по-голямо, а Борусия няма равностоен състав да се справи с интензивността на изпитанията. Добрата новина е присъствието на Люсиен Фавре. Опитният треньор пристигна когато отборът бе на границата да отпадне от елита. Четири години по-късно "кончетата" са участници в групите на Шампионска лига. Впрочем, сегашната ситуация много прилича на тази от 2012/13 - заради напускане на лидерите тогава ние, а и немските специалисти, предсказвахме лъкатушене на отбора в дъното на класирането и се оказа, че грешим. Не е ясно, дали този път Фавре ще се справи с поредната лоша ситуация, но ние ще се въздържим от категорични прогнози и само ще кажем, че за "кончетата" ще е много трудно да повторят миналогодишния успех, но спокойно биха могли да се борят за място в топ 6.

Относно днешния мач, предположенията са, че той ще е много равностоен и ще даде направление в представянето на двата тима. През миналия сезон мьонхенгладбахци завършиха с 20 точки пред дортмундчани. Но сега нещата изглеждат по съвсем друг начин и фаворит за спечелване на мача са домакините. В едно може да бъдете сигурни - тази вечер ще видим голове, защото в последните 36 срещи между двете Борусии неизменно имаше попадения.

Прогноза: Борусия Дортмунд - Борусия Мьонхенгладбах 2:1

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
205